Με ομπρέλες και βεντάλιες στο κέντρο της Αθήνας – Κοσμοσυρροή και στις κοντινές παραλίες

Με όλα τα μέτρα προστασίας κατά του καυτού ήλιου έχουν εξοπλιστεί τουρίστες και κάτοικοι προκειμένου να απολαύσουν μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, από την στιγμή που ο υδράργυρος έχει σημειώσει κατακόρυφη αύξηση.

Τεράστια καπέλα, ομπρέλες, βεντάλιες, κοντομάνικα και σορτς, αλλά και παγωμένα μπουκάλια με νερό φέρουν όσοι επέλεξαν να «ξεχυθούν» στο κέντρο, αψηφώντας τη θερμοκρασία που ξεπερνά τους 30 βαθμούς κελσίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, η θερμοκρασία στην Αττική θα φτάσει έως και τους 32 βαθμούς κελσίου.

Κοσμοσυρροή και στις παραλίες

Οι υψηλές θερμοκρασίες, όμως, οδήγησαν και πολλούς στις παραλίες του Αλίμου και του Παλαιού Φαλήρου. Από νωρίς το πρωί της Κυριακής (02/06), οι παραλίες πλημμύρισαν, με τους επισκέπτες να αναζητούν στιγμές δροσιάς έξω από το «καυτό» κέντρο της πόλης.

Παραλία

Παραλία

 

Οι περιοχές που «φλερτάρουν» με 40άρια

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, σε ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρει πως «η αφρικανική ζέστη θα κορυφωθεί την Τρίτη 4/6 και θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 6/6. Οι περιοχές που θα εκδηλωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες είναι η Θεσσαλία, η κεντρική Μακεδονία, η Βοιωτία, η Αττική, η Φθιώτιδα, η Αιτωλοακαρνανία, η Πελοπόννησος, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα».

«Οι περιοχές που… φλερτάρουν την Τρίτη με τους 39℃ (ίσως και 40℃) είναι: Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Δωδεκάνησα. Στην Αττική, η θερμοκρασία θα φτάσει: Σάββατο τους 31℃, Κυριακή τους 33℃, Δευτέρα τους 36℃ και Τρίτη τους 37℃ – 38℃», προσθέτει.

 

Προβλέψεις για ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι – Πολύ πάνω από το κανονικό οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προγράμματος COPERNICUS αναμένονται αρκετά υψηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες καθώς η Ευρώπη θερμαίνεται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση άλλες ηπείρους. Κατά μέσο όρο η θερμοκρασία τους θερινούς μήνες θα αυξηθεί ι κατά 1 βαθμό σε σχέση με άλλες χρονιές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Στην Ινδία οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν δοκίμασαν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Ο υδράργυρος ανέβηκε στους 52.9 βαθμούς κελσίου και αποτελεί απόλυτο θερμοκρασιακό ρεκόρ.

«Ζούμε σε μια περίοδο που αυξάνουν οι θερμοκρασίες πάνω από την ξηρά και πάνω από τη θάλασσα. η αύξηση των θερμοκρασιών αυτών, εφόσον δεν έχουμε πάρει μέτρα για να μειώσουμε το αίτιο που οδηγεί στην υπερθέρμανση θα συνεχίσουν την πορεία τους 5.46 αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί παγκόσμια, το που θα κτυπήσει κάθε καλοκαίρι η κάθε χειμώνα είναι θέμα το οποίο η επιστήμη το ψάχνει σήμερα και εμείς στην ακαδημία» ανέφερε ο Χρήστος Ζερεφός, γ.γ. Ακαδημίας Αθηνών.Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά: Εξαιτίας του καύσωνα το 2022 σημειώθηκαν 61.000 θάνατοι στην Ευρώπη ενώ μέχρι το 2050 εκτιμάται ότι σε κίνδυνο εξαιτίας της ζέστης θα βρίσκονται 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ