Μαγνησία: Ξεπερνούν τα 100 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Σπεύδει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε πολίτες στη Μαγνησία έχουν ξεπεράσει πλέον τα 100, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που επικαλείται ο Ταχυδρόμος.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, επικρατεί οργή και αγανάκτηση τις τελευταίες ώρες κατά της δημοτικής αρχής Νασίκα στον δήμο Ρήγα Φεραίου, μετά την αποκάλυψη ότι 100 και πλέον άτομα, μικροί και μεγάλοι, στην περιοχή του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου, κατέληξαν μαζικά -μέσα σε διάστημα λίγων ημερών- στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και στο Νοσοκομείο Βόλου, παρουσιάζοντας συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, εξαιτίας, όπως όλα δείχνουν, του νερού.

Η συρροή τόσων πολλών κρουσμάτων φέρνει αύριο Δευτέρα, άρον- άρον σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για ελέγχους στο δίκτυο ύδρευσης, ύστερα από αίτημα της αντιπεριφερειάρχη Αννας Μαρίας Παπαδημητρίου.

Η αντιπεριφερειάρχης σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της ΠΕ Μαγνησίας αποκάλυψαν το πρόβλημα. Η γαστρεντερίτιδα θέριζε τα δύο μεγαλύτερα χωριά της περιοχής και οι υπεύθυνοι του δήμου «σιωπούσαν», είτε γιατί δεν γνώριζαν ως όφειλαν είτε διότι πίστευαν πως δεν θα προκύψει πρόβλημα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Ρήγα Φεραίου ενημέρωσε τους κατοίκους της περιοχής πως υπάρχει πρόβλημα με το νερό την Παρασκευή το βράδυ, λίγο μετά της 11, μέσω μίας ανάρτησης στα social media, κι «όποιος την είδε… την είδε».

Αντίθετα, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας μέσω της Διεύθυνσης Υγιεινής ήταν εκείνη που έσπευσε να κινητοποιήσει άπαντες και φυσικά να «ταρακουνήσει» τον δήμο. Μετά τις αναφορές για συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Υγείας, με εντολή της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας ξεκίνησαν τις έρευνες.

«Το νερό είναι πολύ επιβαρυμένο και φυσικά ακατάλληλο σε κάθε περίπτωση για πόση», τονίστηκε στον Ταχυδρόμο. Η Διεύθυνση Υγιεινής προχθές το απόγευμα έστειλε κατεπείγουσα ενημέρωση στον δήμο και στη ΔΕΥΑΡΦ, όμως απόκριση δεν υπήρξε. «Δεν είδαμε το mail» φέρεται να είναι η απάντηση που εισέπραξαν στην ΠΕ Μαγνησίας και τότε η ανησυχία έγινε τρόμος…

«Εμείς τους ειδοποιήσαμε ότι υπάρχει μείζον θέμα με το νερό. Οι υπηρεσίες μας έκαναν εξονυχιστική έρευνα, έλαβαν δείγματα και έτσι επιβεβαιώθηκε η ακαταλληλότητα», επιβεβαίωσε στην ιστοσελίδα η ίδια η αντιπεριφερειάρχης Αννα Μαρία Παπαδημητρίου.

Η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας ενημέρωσε αμέσως τον ΕΟΔΥ, ο οποίος έδωσε τις απαραίτητες συστάσεις. Την ερχόμενη Δευτέρα στην περιοχή θα βρεθεί κλιμάκιο και θα κάνει ελέγχους στο νερό.

Όσον αφορά τη ΔΕΥΑΡΦ στη δική της ανακοίνωση συστήνει τη μη χρήση του νερού του δικτύου ύδρευσης για ανθρώπινη χρήση και ενημερώνει ότι διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο και η Διεύθυνση υγείας έχουν προβεί σε δειγματοληψία ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Παπαδάμ ζητάει εξηγήσεις από τη δημοτική αρχή και τη ΔΕΥΑΡΦ.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ χθες, Σάββατο (1/6), αναφέρονται τα εξής:

«Στις 30/5/24, το Τμήμα Τροφιμογενών και Υδατογενών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για τα Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ ενημερώθηκε από το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Βελεστίνου για αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε κατοίκους των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου ΠΕ Μαγνησίας.

Από την αρχική καταγραφή των κρουσμάτων και από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί με το ΚΥ Βελεστίνου και το ΓΝ Βόλου, έως σήμερα 1/6/24,  έχουν καταγραφεί περισσότερα από 40 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, όλων των ηλικιών και των δύο φύλων με ημερομηνία εμφάνισης του φαινομένου να τοποθετείται στις 27/5/24.  Επτά (7) παιδιά νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική, ενώ ένας υπερήλικας με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΓΝ Βόλου. Πρόκειται για κατοίκους των εν λόγω περιοχών των οποίων η σύνδεση με το φαινόμενο διερευνάται.

Στις 31/05/2024 το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής (ΤΥΕΠΥ) της ΠΕ Μαγνησίας μετέβη στις περιοχές για υγειονομική αναγνώριση του δικτύου ύδρευσης, έλαβε δείγματα νερού από σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου ύδρευσης και τα απέστειλε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας για εργαστηριακό έλεγχο.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων νερού, υπάρχουν ενδείξεις μικροβιολογικής επιβάρυνσης, με πιθανή αιτιολογία να σχετίζεται με έργα στο δίκτυο ύδρευσης, η οποία διερευνάται περαιτέρω. Ωστόσο ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού θα ολοκληρωθεί για κάθε επίσημο πόρισμα τις προσεχείς ημέρες.

Αναφορικά με τον εργαστηριακό έλεγχο των κλινικών δειγμάτων, ένα (1) δείγμα κοπράνων που λήφθηκε από ασθενή που προσήλθε στο ΚΥ Βελεστίνου και στάλθηκε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας είναι θετικό για Salmonella.

Σε εξέλιξη είναι και ο εργαστηριακός έλεγχος κλινικών δειγμάτων στο ΓΝ Βόλου.

Ο ΕΟΔΥ με το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας διερευνούν την έξαρση κρουσμάτων και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και το ΤΥΕΠΥ της ΠΕ Μαγνησίας, ενημέρωσαν στις 31/05/2024 τον Δήμο Ρήγα Φεραίου για το φαινόμενο. Η ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου εξέδωσε ανακοίνωση στους πολίτες σχετικά με τη μη χρήση νερού δικτύου ύδρευσης για ανθρώπινη κατανάλωση. Τη Δευτέρα 3/6/2024 μεταβαίνει στην περιοχή επιπλέον κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να ενισχύσει την περαιτέρω εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου. Από τη ΔΕΥΑ έχουν δρομολογηθεί μέτρα εξυγίανσης του δικτύου ύδρευσης. Η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη.

Να σημειωθεί ότι η έξαρση κρουσμάτων δεν έχει καμία σχέση με την κακοκαιρία Daniel.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ