Μαγνησία – Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Έως το τέλος της εβδομάδας θα ξέρουμε τι έχει συμβεί με το νερό»

Για την υπόθεση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας λόγω του νερού από το δίκτυο της Μαγνησίας, μίλησε στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας υπογραμμίζοντας ότι έως το τέλος της εβδομάδας οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν καθόλου το νερό.

«Ούτε θα πλένουν τα χέρια τους, μόνο στην τουαλέτα, τίποτε άλλο. Θα πίνουν νερό, το οποίο δίνουμε και εμείς και ο Δήμος με μπουκάλια από χθες […] Εάν θέλουν να χρησιμοποιήσουν νερό θα το βράζουν στους 100 βαθμούς για τρία λεπτά αν υποθέσουμε ότι χρειάζεται να πλύνουν χέρια και δεν έχουν άλλα, ούτε ντους ούτε τίποτα. Μόνο στο καζανάκι της τουαλέτας» τόνισε.

Ο Δ. Κουρέτας επιπλέον ανέφερε ότι «οι υπηρεσίες κλήθηκαν στις 31/5 μαζί με τον ΕΟΔΥ […] Φάνηκε ότι υπήρχαν προβλήματα και στο δίκτυο και στη δεξαμενή. Υπήρχαν δείγματα μικροβιακών δεικτών κοπρανώδους προέλευσης και επίσης ταυτοποιήθηκε και το μικρόβιο της σαλμονέλας. Δεν έχει τελειώσει η έρευνα, θα τελειώσει μέσα στην εβδομάδα γιατί χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμα, να αναλυθούν τα δείγματα και κυρίως να βρούμε πώς προέκυψε αυτό το πράγμα. Από πού έγινε; Έγινε από το δίκτυο, έγινε από τη δεξαμενή, έγινε και από τα δύο; Να προσθέσω εδώ ότι επειδή σήμερα εγκαινιάζουμε το πρώτο σύγχρονο κέντρο Πολιτικής Προστασίας στη χώρα, εδώ στη Λάρισα, στα πλαίσια αυτού του κέντρου θα υποχρεούνται οι δήμαρχοι να έχουν κάμερες σε όλα τα σημεία στα οποία υπάρχουν δεξαμενές για να μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει[…]».

Στην ερώτηση για το τι θεωρεί πιθανό σενάριο σχετικά με το τι συνέβη απάντησε «θα ξέρουμε στο τέλος της εβδομάδας».

 

Τα πρώτα αποτελέσματα και οι συστάσεις

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων νερού, υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή. Συγκεκριμένα εκτός από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών, ανιχνεύθηκε επιπλέον Salmonella spp στη δεξαμενή και σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου. Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού και η ταυτοποίηση των παθογόνων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Μετά τους ελέγχους του ΕΟΔΥ, έχει απαγορευτεί η κατανάλωση του νερού από ανθρώπους και ζώα. Υδροφόρες του Δήμου και συνεργεία, μοιράζουν στους κατοίκους νερό για τις καθημερινές τους ανάγκες. Ειδικό συνεργείο θα προβεί στην καθαριότητα της δεξαμενής αλλά και του δικτύου ύδρευσης, ώστε να αποδοθεί ξανά στην χρήση των κατοίκων.

Νερό Μαγνησία

Ο ΕΟΔΥ συστήνει τη συνέχιση μη χρήσης πόσιμου νερού για ανθρώπινη κατανάλωση και την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου. Το νερό συστήνεται να χρησιμοποιείται μόνο για χρήση τουαλέτας και όχι για πλύσιμο τροφίμων, παρασκευή φαγητού ή ατομική καθαριότητα. Σε περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να βράζει σε 100 βαθμούς τουλάχιστον για 3 λεπτά.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ