Λυκουρέζος για Λύτρα: «Όσα συνέβησαν είναι θλιβερά και απαράδεκτα, δεν έχω λόγια αλλά έχει εξαντληθεί το θέμα»

Ο ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος μίλησε το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την υπόθεση Λύτρα, τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, στην απόφαση του Άρειου Πάγου αλλά στην έμφυλη βία.

«Όσον αφορά στο θέμα του άγριου ξυλοδαρμού, και όσα συνέβησαν μεταξύ του ζευγαριού, είναι θλιβερά και απαράδεκτα, δεν έχω λόγια αλλά έχει εξαντληθεί το θέμα. Έχω να πω για την ξαφνική παρέμβαση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Οι δικαστές όπως ξέρετε, απολαμβάνουν μιας προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας σύμφωνα με το Σύνταγμα. Ένας δικαστικός λειτουργός όταν εκφέρει μια άποψη γύρω από ένα θέμα που χειρίζεται, δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο πειθαρχικού ελέγχου», είπε αρχικά ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

«Όλοι κρίνουμε τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά οι κρίσεις είναι απλώς για να μπορεί να κάνεις κάποιος έναν διάλογο γύρω από θέματα που δημιουργούνται. Όταν έρχεται ξαφνικά την επομένη της απόφασης, η ηγεσία του Αρείου Πάγου να καταγραφεί την διαφωνία της για την απόφαση, είναι πιστεύω μια παρέμβαση, η οποία ήταν άστοχη. Ήταν μια παρέμβαση που προσβάλει το δικαιοδοτικό έργο του δικαστή, ο οποίος σε υποθέσεις που χειρίζεται σε μπορεί να αποτελεί αντικείμενο πειθαρχικής δίωξης.

Η πειθαρχική παρέμβαση θα δικαιολογείτο μόνο αν υπήρχαν φαινόμενα βαρύτατης αμέλειας ή δόλου εκ μέρους του δικαστικού λειτουργού. Προσβάλλονται οι κανόνες του κράτους δικαίου αλλά και το δικαιοδοτικό όργανο και το έργο των δικαστών. Η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος, προφανώς προκάλεσε, και η κοινή γνώμη ήταν αντίθετη αλλά αυτό δε μπορεί να το μετέφερε με ξαφνική παρέμβαση, με άμεση επείγουσα πειθαρχική διερεύνηση του θέματος η ηγεσία του Αρείου Πάγου» τόνισε ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

 

«Οι περιοριστικοί όροι που υπεβλήθησαν ήταν η μετοίκηση και να μην πλησιάζει το θύμα. Δεν υπήρξε όρος να μην υπάρχει κάποια επικοινωνία. Όπως ήταν διατυπωμένοι οι όροι, δεν παραβιάστηκαν. Προσέθεσαν ότι είναι και ύποπτος φυγής. Μετά την παρέμβαση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου μετά την δικαστική κρίση ήταν δύσκολο μετά από έναν δικαστικό λειτουργό, να μην προχωρήσουν στην υιοθέτηση της θέσης της συζύγου, λέγοντας ότι η επικοινωνία ή τα email ή η επίσκεψη που έγινε από την κόρη και την πρώην σύζυγο, αποτέλεσαν παραβίαση του όρου «μη συνάντησης». Θα έλεγα πως επηρεάστηκαν οι δικαστικοί λειτουργοί» τονίζει ο γνωστός ποινικολόγος.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ