Κάψιμο στο στήθος: 3 σημάδια ότι μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό από καούρα

Ένα σφίξιμο ή κάψιμο στο στήθος μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, υποδηλώνοντας ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας ή ίσως κάτι λιγότερο ανησυχητικό, προειδοποιώντας σας για την ανάγκη να μειώσετε την πρόσληψη λιπαρών τροφών. Εάν αυτό είναι κάτι που αντιμετωπίζετε τακτικά, υπάρχουν τρία βασικά προειδοποιητικά σημάδια ότι η καούρα μπορεί να σηματοδοτεί μια πιο σοβαρή κατάσταση.

Η καούρα εμφανίζεται όταν το οξύ του στομάχου φτάνει στον οισοφάγο, συχνά μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τύπων τροφών. Πρακτικά, δεν πρέπει να σας προκαλεί άμεσο άγχος για την υγεία. Το ανησυχητικό, ωστόσο, είναι ότι αυτή η κατάσταση επικαλύπτεται με πολλές άλλες κρίσιμες ιατρικές καταστάσεις όπως η στηθάγχη ή η στεφανιαία ανεπάρκεια.

Οι πόνοι στο στήθος και το αίσθημα καύσου μπορεί να υποδηλώνουν μια πληθώρα παθήσεων, από χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση οξέος μέχρι στηθάγχη και σοβαρές καρδιακές επιπλοκές. Ωστόσο, εάν υποφέρετε από συνεχή πόνο στο στήθος, ανησυχώντας ότι μπορεί να είναι καούρα, θα ήταν φρόνιμο να καλέσετε αμέσως το 166 και να σας εξετάσει ένας γιατρός.

Οι οδηγίες του βρετανικού οργανισμού υγείας NHS για τις καρδιακές παθήσεις εξηγούν: «Τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής μπορεί να είναι παρόμοια με τη δυσπεψία. Για παράδειγμα, μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα βάρους στο στήθος, πόνο στο στομάχι ή καούρα».

«Ένα έμφραγμα μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, ακόμη και όταν ξεκουράζεστε. Εάν οι καρδιακοί πόνοι διαρκέσουν περισσότερο από 15 λεπτά, μπορεί να είναι η αρχή μιας καρδιακής προσβολής», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, εάν αυτή η ενόχληση υποχωρήσει, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να απευθυνθείτε στα αντιόξινα. Οι επίμονες κρίσεις αυτών των συμπτωμάτων θα μπορούσαν να υποδεικνύουν χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο στομάχι και το λαιμό, ή ακόμα και στηθάγχη -ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι πιθανής καρδιακής προσβολής ή καρδιακής ανεπάρκειας.

Τα 3 σημάδια που δείχνουν ότι το κάψιμο στο στήθος δεν είναι καούρα

Η Mayo Clinic έχει εντοπίσει τρία σημάδια ότι η αίσθηση καψίματος στο στήθος είναι κάτι περισσότερο από απλή καούρα:

  1. Πίεση, σφίξιμο και αίσθηση συμπίεσης στο στήθος
  2. Ξινή γεύση στο στόμα
  3. Δυσκολία στην αναπνοή

1. Πίεση, σφίξιμο και αίσθηση συμπίεσης στο στήθος

Ακόμα κι αν αυτό το αίσθημα σφιξίματος στο στήθος υποχωρήσει, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια, καθώς θα μπορούσε να είναι ενδεικτικό της στηθάγχης -μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν η καρδιά δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο ή αποτελεί πρόδρομο καρδιακό επεισόδιο. Η στηθάγχη μπορεί να αντιμετωπιστεί με αραιωτικά αίματος, φάρμακα για τη χοληστερόλη ή τροποποιήσεις του τρόπου ζωής.

Τόσο οι καρδιακές προσβολές όσο και η στηθάγχη μπορούν να προκαλέσουν πόνο που ακτινοβολεί σε άλλα μέρη του σώματός σας, πιο συχνά στο σαγόνι ή την πλάτη σας, καθώς τα νεύρα ανταποκρίνονται στον έντονο πόνο και από τις δύο καταστάσεις. Αυτό είναι απίθανο με την καούρα.

Ένα χαρακτηριστικό σημάδι της στηθάγχης είναι ότι η ενόχληση συνήθως προέρχεται πίσω από το στέρνο σας, αν και μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσετε την ακριβή πηγή του πόνου.

2. Μια ξινή γεύση στο στόμα

Ένα από τα λιγότερο γνωστά συμπτώματα της καούρας είναι ότι μπορεί να προκαλέσει μια συγκεκριμένη γεύση στο στόμα σας, η οποία είναι λιγότερο συχνή με στηθάγχη ή καρδιακές προσβολές.

Εάν ξαπλώσετε και αισθανθείτε καούρα λόγω μυϊκών σπασμών στο στομάχι, το οξύ που προκύπτει μπορεί να αναμιχθεί με το σάλιο στο λαιμό σας. Αυτό το περιστατικό, που συχνά παραβλέπεται εν μέσω του ξαφνικού καύσου στο στήθος, είναι μια ένδειξη που υποδηλώνει πρόβλημα με το έντερο και όχι καρδιακό.

Το υδαρές μείγμα οξέος του στομάχου είναι μια σημαντικό χαρακτηριστικό σημάδι ότι η ταλαιπωρία σας δεν σχετίζεται με την καρδιά σας. Ωστόσο, η συνεχής αντιμετώπιση του ζητήματος θα μπορούσε να προκαλέσει παρόμοιες ενδείξεις. Όσοι πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να υποφέρουν από οξυθυμία και μη καρδιακή δυσφορία στο στήθος, σηματοδοτώντας χρόνια προβλήματα παλινδρόμησης.

3. Δυσκολία στην αναπνοή

Η δύσπνοια σε συνδυασμό με τον πόνο στο στήθος θα πρέπει να ζητήσει μια άμεση κλήση στο 166, καθώς αυτός ο τακτικός συνδυασμός συμπτωμάτων υποδηλώνει σοβαρά καρδιακά προβλήματα. Οι πνεύμονές σας καταβάλλουν επιπλέον προσπάθεια για την παροχή οξυγόνου στην καρδιά..

Οι καρδιακές προσβολές και στα δύο φύλα εμφανίζουν κυρίως συμπτώματα πόνου στο στήθος και αυτό το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε πολλές καρδιακές παθήσεις; σπάνια συνδέεται με καούρα. Η δύσπνοια, ακόμη και κατά την ανάπαυση υποδηλώνει κρίσιμες καρδιακές επιπλοκές.

Η Mayo Clinic προειδοποιεί: «Η καούρα, η στηθάγχη και το έμφραγμα μπορεί να εκδηλωθούν πολύ παρόμοια. Ακόμη και οι έμπειροι γιατροί δεν μπορούν πάντα να διακρίνουν τη διαφορά από το ιατρικό ιστορικό και τη φυσική εξέταση. Γι’ αυτό, εάν πάτε στα επείγοντα λόγω του πόνου στον θώρακα, θα κάνετε αμέσως εξετάσεις για να αποκλείσετε το έμφραγμα».

Πηγή: oloygeia.gr

Χοληστερίνη: 6 τροφές που απαγορεύονται

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ