Καιρός: Από τη ζέστη στην αστάθεια και τα μελτέμια – «Σήμα» για έντονο κύμα καύσωνα από την ερχόμενη εβδομάδα

Από τον καύσωνα στην αστάθεια και στα μελτέμια και μετά ξανά… καύσωνας. Αυτή θα είναι η εικόνα του καιρού τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, «με αρκετή ζέστη για την εποχή κυλούν οι τελευταίες ημέρες στη χώρα μας με τον υδράργυρο να προσεγγίζει σε αρκετές περιοχές τους 34° με 36° βαθμούς ενώ πολύ τοπικά συναντήσαμε θερμοκρασίες ακόμη και πάνω από τους 38° βαθμούς κελσίου.

Και σήμερα θα είναι μια αρκετά ζεστή ημέρα ενώ το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή μια πιο ψυχρή αέρια μάζα ψηλά στην ατμόσφαιρα έρχεται για να συνδυαστεί με την πολύ θερμή επιφάνεια και να δώσει έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια».

«Στον πρώτο χάρτη σημειώνουμε την ψυχρότερη αέρα μάζα σε ύψος 5.5 χιλιομέτρων περίπου ψηλότερα από την επιφάνεια, ενώ στον δεύτερο χάρτη απεικονίζεται η αστάθεια που θα επηρεάσει πολλές ηπειρωτικές περιοχές το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή» τονίζει ο κ. Μαρουσάκης.

Τι σημαίνει ασταθής ατμόσφαιρα

Ψυχρότερος αέρας αναμένεται τις επόμενες ημέρες να επηρεάσει τα ψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας. Καθώς όμως κάτω χαμηλά έχουμε ήδη αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, αυτή η θερμοκρασιακή αντίθεση θα οδηγήσει σε έντονα ανοδικές κινήσεις του αέρα προς σχηματισμό καταιγιδοφόρων νεφών εφόσον και η υγρασία είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Έτσι λοιπόν εκεί που θα παρατηρούνται οι μεγαλύτερες θερμοκρασιακές διαφορές και αυτές βέβαια εντοπίζονται αργά το απόγευμα, εκεί θα είναι τα χρονικά διαστήματα που θα αναπτύσσονται μπόρες, καταιγίδες ακόμη και χαλαζοπτώσεις.

Γιατί ευνοούνται οι χαλαζοπτώσεις

«Ο πολύ θερμός αέρας εκτονώνεται με μεγάλη ένταση προς τα επάνω συμπαρασύροντας και ταυτοχρόνως συμπυκνώνοντας τους υδρατμούς που αυτός φέρει. Σχηματίζονται λοιπόν τα καταιγιδοφόρα νέφη που μπορεί να φτάσουν ως προς τις κορυφές τους σε μεγάλα ύψη κι έτσι λοιπόν τα υδροσταγονίδια μετατρέπονται σε παγοκρυστάλλια τα οποία συνεχώς αυξάνουν το μέγεθός τους καθώς συγκρούονται με άλλα υδροσταγονίδια ή παγοκρυστάλλια (φανταστείτε τους φλοιούς του κρεμμυδιού).

Όταν λοιπόν φτάσουν σε ένα μέγεθος όπου η βαρύτητα νικάει το ανοδικό ρεύμα θα πέσουν προς τα κάτω με τη μορφή χαλαζόκοκκων» αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Μελτέμια το Σαββατοκύριακο

Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να περιοριστεί και πάλι η αστάθεια κυρίως σε ορεινές περιοχές και καθώς αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες ψηλά στην ατμόσφαιρα θα κινηθούν προς Τουρκία θα ενισχύσουν τη διαφορά πίεσης κάτω χαμηλά και άρα τα μελτέμια ή καλύτερα ετήσιες προς την πλευρά του Αιγαίου.  Στον τρίτο χάρτη αποτυπώνεται ο μηχανισμός δημιουργίας των ετησίων με τις χαμηλές πιέσεις προς την Κύπρο και τις πιο υψηλές βορειότερα.

Νέο κύμα ζέστης από Δευτέρα

Από τη Δευτέρα θα αρχίσουν σιγά – σιγά να περιορίζονται τα μελτέμια οπότε θα δοθεί η ευκαιρία στον θερμό αέρα να κατακλύσει και πάλι την περιοχή μας.

Έτσι λοιπόν από τις 10 Ιουνίου και έως τις 14 Ιουνίου είναι πολύ πιθανό να ζήσουμε ένα ανάλογο με αυτών των ημερών κύμα ζέστης.

«Για τη συνέχεια όπως μπορείτε να δείτε και στο τελευταίο μας διάγραμμα υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα οπότε και καλό είναι να κλείσουμε τ’ αυτιά μας σε ανακοινώσεις του τύπου “έρχονται 40άρια ή 45άρια” από τα μέσα του μήνα κτλ.» τονίζει ο κ. Μαρουσάκης.

«Σήμα» για έντονο κύμα καύσωνα από την επόμενη εβδομάδα

Σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος του ALPHA, Γιώργος Τσατραφύλλιας επισημαίνει ότι «τα δύο βασικά μετεωρολογικά κέντρα (ευρωπαϊκό και αμερικανικό) δίνουν σήμα για έντονο κύμα καύσωνα από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Καλημέρα! Οι βοριάδες που θα φυσήξουν από αύριο θα απομακρύνουν τη ζέστη (περίπου 4-6 βαθμούς πτώση) αλλά και τη σκόνη από την περιοχή μας. Ωστόσο από το Σάββατο 8/6 ο υδράργυρος θα αρχίσει να ξαναπαίρνει την ανηφόρα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή  και από τα δύο βασικά μετεωρολογικά κέντρα (ευρωπαϊκό και αμερικάνικο) παίρνουμε σήμα για έντονο κύμα καύσωνα  από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Η εκτίμηση αυτή λόγω των αρκετών ημερών που μεσολαβούν  είναι ακόμα επισφαλής. Θα επανέλθω!».

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ