Η Νο1 άσκηση των 60 δευτερολέπτων που ωφελεί την υγεία της καρδιάς

Ένας ειδικός έχει προτείνει ότι σύντομες εκρήξεις άσκησης, που διαρκούν λιγότερο από ένα λεπτό, θα μπορούσαν να είναι ευεργετικές για όσους δυσκολεύονται να διατηρήσουν τακτικές ρουτίνες προπόνησης.

Αυτές οι έντονες περίοδοι, που ονομάζονται «σνακ άσκησης», συνιστώνται ιδιαίτερα σε άτομα που ακολουθούν καθιστικό τρόπο ζωής, όπως εκείνοι που μάχονται με την παχυσαρκία ή χρόνιες ασθένειες.

Ο Bruno Gualano, αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο Lifestyle Medicine στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, προτείνει δραστηριότητες όπως το να ανεβαίνετε και να κατεβαίνετε σκαλοπάτια ή σύντομες ποδηλατικές βόλτες, που χωρίζονται με διαστήματα πολλών ωρών.

Τι λένε οι γενικές οδηγίες των οργανισμών υγείας για την άσκηση

Ο βρετανικός οργανισμός NHS συμβουλεύει τους ενήλικες να συμμετέχουν σε 150 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητα εβδομαδιαίως ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά επίσης τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας, αλλά ενθαρρύνει τους ενήλικες να το αυξήσουν στα 300 λεπτά για πρόσθετα οφέλη για την υγεία.

Ωστόσο, κατά την παρουσίασή του στο Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία στο Σάο Πάολο, ο Δρ. Gualano αναγνώρισε ότι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να επιτύχουν αυτούς τους στόχους και πρότεινε ότι οι σύντομες εκρήξεις θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν τις επιζήμιες συνέπειες ενός καθιστικού τρόπου ζωής.

«Για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων του παρατεταμένου καθίσματος, προτείνονται ως πρακτική εναλλακτική λύση τα «σνακ άσκησης. Πρόκειται για σύντομες, έντονες εκρήξεις δραστηριότητας (ένα λεπτό ή λιγότερο), οι οποίες μπορεί να είναι πιο αποδοτικές από άποψη χρόνου από τα παραδοσιακά προγράμματα άσκησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οφέλη για την καρδιά από τις σύντομες εκρήξεις δραστηριότητας

Τόνισε, επίσης, ότι πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει οφέλη για την καρδιοαναπνευστική ικανότητα και την αγγειακή υγεία από αυτές τις σύντομες εκρήξεις δραστηριότητας.

«Για παράδειγμα, τα ωριαία σνακ άσκησης στις σκάλες βελτίωσαν την αγγειακή υγεία σε μια δοκιμή με υγιείς άνδρες, ενώ μια άλλη μελέτη έδειξε τη σκοπιμότητα και τα οφέλη τους για άτομα που είναι υπέρβαρα ή ζουν με παχυσαρκία», σημείωσε ο Δρ. Gualano και συμπλήρωσε:

«Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται να εφαρμόσουν τα σνακ άσκησης για πρακτικούς λόγους, όπως οι οδηγοί λεωφορείων, τα άτομα με σωματικές αναπηρίες ή/και χαμηλή ικανότητα άσκησης, ή άτομα μεγαλύτερης ηλικίας».

Ο Δρ. Gualano τόνισε τα πιθανά πλεονεκτήματα της ενσωμάτωσης των «σνακ άσκησης» στην καθημερινή ρουτίνα, επισημαίνοντας βελτιώσεις στη μεταβολική υγεία και μειωμένο χρόνο καθιστικής ζωής. «Αυτά τα οφέλη μπορούν να επιτευχθούν ακόμη και με αδόμητες, πολύ ελαφριές δραστηριότητες, που δεν ταιριάζουν ακριβώς στην κατηγορία των σνακ άσκησης», εξήγησε.

Επεσήμανε ότι αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε εύκολα να υιοθετηθεί σε διάφορα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού ή του γραφείου, καθώς δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό ή συσκευές.

Τονίζοντας την ανάγκη για περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων και της ασφάλειας αυτών των σύντομων εκρήξεων δραστηριότητας, ο καθηγητής κατέληξε: «Το μήνυμα που θέλουμε να μεταδώσουμε σε κάθε περίπτωση είναι ότι αυτές οι στρατηγικές πρέπει να εξατομικεύονται».

Πηγή: oloygeia.gr

Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε βουλωμένες αρτηρίες – Από τι κινδυνεύετε

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ