Γλυπτά του Παρθενώνα: Το Βρετανικό Μουσείο μετά τις δηλώσεις της εκπροσώπου της Τουρκίας – «Είμαστε πρόθυμοι να αναπτύξουμε μια νέα σχέση με την Ελλάδα»

Το Βρετανικό Μουσείο για πρώτη φορά δηλώνει επίσημα ότι ασπάζεται την πρόθεση που έχει εκφράσει ο πρόεδρος Τζορτζ Όσμπορν για μία «Σύμπραξη του Παρθενώνα» σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η δήλωση του Βρετανικού Μουσείου στην ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews στο Λονδίνο, Ευδοξία Λυμπέρη, έρχεται μετά τις δηλώσεις της εκπροσώπου της Τουρκίας, Ζεϊνέπ Μποζ, η οποία είπε, μεταξύ άλλων, ότι η γειτονική χώρα δεν έχει υπόψη της το «φιρμάνι» του Έλγιν, με το οποίο ο Βρετανός αφαίρεσε τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Τι δηλώνει το Βρετανικό Μουσείο

«Το Βρετανικό Μουσείο αναγνωρίζει την έντονη επιθυμία της Ελλάδας να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα ζήτημα με πολύ μακρά ιστορία και κατανοούμε και σεβόμαστε τα έντονα συναισθήματα που προκαλεί αυτή η συζήτηση.

Είμαστε πρόθυμοι να αναπτύξουμε μια νέα σχέση με την Ελλάδα – μια “εταιρική σχέση Παρθενώνα” – και να διερευνήσουμε τη δυνατότητα καινοτόμων τρόπων συνεργασίας (με τους Έλληνες φίλους μας,) με την ελπίδα ότι η κατανόηση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα εμβαθύνει και θα συνεχίσει να εμπνέει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Το Βρετανικό Μουσείο φροντίζει τα Γλυπτά του Παρθενώνα για πάνω από δύο αιώνες και η βαθιά μας επένδυση στα γλυπτά είναι κάτι που έχουμε κοινό με τους Έλληνες εταίρους μας. Ελπίζουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη νέα σχέση και τις ρεαλιστικές λύσεις που επιδιώκουμε».

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ