Φωτιά στην Ύδρα: Στον εισαγγελέα την Κυριακή οι 13 συλληφθέντες – Ποιες ποινές αντιμετωπίζουν

Στον εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθούν οι 13 επιβαίνοντες της θαλαμηγού που συνελήφθησαν για την μεγάλη φωτιά στην Ύδρα το βράδυ της Παρασκευής.

Έπειτα από καταγγελία καπετάνιου παραπλέοντος σκάφους που βρισκόταν κοντά στο σημείο την ώρα της φωτιάς οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού κάλεσαν τους 13 επιβαίνοντες για κατάθεση. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε η σύλληψη τους καθώς θεωρούνται υπαίτιοι της πρόκλησης πυρκαγιάς.

«Συνελήφθησαν σήμερα, 22 Ιουνίου 2024, από Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), του Πυροσβεστικού Σώματος, δεκατρείς (13) ημεδαποί, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς σε δασική έκταση, στην περιοχή Μπίστι, στο νησί της Ύδρας, τις βραδινές ώρες, χθες, 21 Ιουνίου 2024», ανέφερε ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν το πρωί της Κυριακής ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά προκειμένου να τους ασκηθεί δίωξη. Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν μετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα είναι σε βαθμό κακουργήματος. Έτσι εάν τελικά τους ασκηθεί ποινική δίωξη για οικολογική καταστροφή χωρίς θάνατο οι 13 συλληφθέντες θα είναι αντιμέτωποι με ποινή κάθειρξης 20 ετών και χρηματικό πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ.

Πώς έφτασαν στα ίχνη τους οι αρχές

Κομβική για την σύλληψη των 13 ατόμων ήταν η κατάθεση του καπετάνιου παραπλέοντος σκάφους. Ο καπετάνιος ενημέρωσε τις αρχές ότι την ώρα που ξέσπασε η φωτιά άκουσε έναν δυνατό κρότο και στη συνέχεια είδε φως και λάμψη από θαλαμηγό που ήταν σε διπλανό όρμο.

Στις έρευνες για την φωτιά συμμετείχε και το λιμενικό που έκανε έρευνα για τα στίγματα των πλοίων προκειμένου να εντοπιστούν όλα τα σκάφη που έπλεαν στο σημείο την ώρα της πυρκαγιάς. Έτσι εξακριβώθηκε ότι η συγκεκριμένη θαλαμηγός ήταν το μοναδικό σκάφος που βρισκόταν στο σημείο την στιγμή της φωτιάς.

Το υπερπολυτελές σκάφος εντοπίστηκε τελικά στην Βουλιαγμένη όπου είχε φτάσει και κατασχέθηκε.

«Ο δήμος μας ήδη έχει καταθέσει παράσταση προς υποστήριξη κατηγορίας κατά πάντως υπευθύνου. Η ταλαιπωρία που πέρασέ ο δήμος μας η ψυχική οδύνη που υπέστησαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες χθες βράδυ, ο κίνδυνος που υπήρξε για τον φυσικό πλούτο. Από ένα σημείο και μετά αγγίζει τα όρια της γελοιότητας όταν πλέουν στην περιοχή 6 με 7 μποφόρ εντάσεως άνεμοι κάποιοι να ρίχνουν πυροτεχνήματα», είπε ο δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης.



διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ