Φωτιά στην Ύδρα: Στο επίκεντρο οι ενέργειες της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού – Τα ντοκουμέντα, οι μαρτυρίες και οι παραλείψεις

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της μεγάλης φωτιάς στο πευκοδάσος της Ύδρας, καθώς με εντολή της Εισαγγελίας Πειραιά, ξεκινάει έρευνα για τις ενέργειες του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής, με τα ερωτήματα για τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν, από την πλευρά των Αρχών, να είναι πολλά, ενώ την ίδια ώρα, ασκήθηκε ποινική δίωξη στους 8 Καζάκους επιβάτες της θαλαμηγού.

Συγκεκριμένα, ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πειραιά, σε βάρος 8 ατόμων από το Καζακστάν, που επέβαιναν στην θαλαμηγό. Οι 8 επιβάτες, έχουν επιστρέψει στο Καζακστάν χωρίς να έχουν κληθεί να καταθέσουν για τη φωτιά στην Ύδρα, είναι ολιγάρχες της χώρας καθώς και μέλη των οικογενειών τους.

Υπενθυμίζεται ότι με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της θαλαμηγού ως υπαίτιοι της πυρκαγιάς σε δασική έκταση στην περιοχή Μπίστι της Ύδρας.

Τα υπόλοιπα 11 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού αφέθησαν ελεύθερα με εγγυοδοσία, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υπό τον όρο εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

«Οι επιβάτες μας είπαν ότι βιάζονταν να φύγουν και τους εξυπηρετήσαμε…»

Την ίδια ώρα ωστόσο, αίσθηση και πολλά ερωτήματα προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο ενήργησαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού, που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την υπόθεση της μεγάλης φωτιάς

Τα εν λόγω στελέχη φαίνεται πως αυτενήργησαν χωρίς να ενημερώσουν καν την εισαγγελία Πειραιά για το περιστατικό, και χωρίς ταυτόχρονα να τηρήσουν τους κώδικες της ποινικής δικονομίας.

Όπως έγραψε νωρίτερα το enikos.gr, ο εισαγγελέας Πειραιά δεν ενημερώθηκε ποτέ εκείνο το βράδυ, ως όφειλε να κάνει η τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία που ανέλαβε και τον σχηματισμό δικογραφίας, κι αυτό τώρα καλείται να διερευνήσει η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., με εντολή εισαγγελέα, δηλαδή τα λάθη και τις παραλείψεις που είχαν ως αποτέλεσμα οι επιβάτες της θαλαμηγού να φύγουν σαν… κύριοι από το σημείο χωρίς καν να έχουν δώσει πρώτα κατάθεση.

Σοβαρά ερωτήματα δημιουργούνται σχετικά με το πώς ενήργησε κυρίως η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο εισαγγελέας ήρθε σε επαφή με τους πυροσβέστες και τους έκανε συγκεκριμένες ερωτήσεις, στην προσπάθειά του να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη.

Για παράδειγμα, όταν ρώτησε (σ.σ. ο εισαγγελέας) τους πυροσβέστες, γιατί δεν πήραν κατάθεση από τους επιβάτες της θαλαμηγού, εκείνοι απάντησαν: «Δεν το κρίναμε σκόπιμο, τους ρωτήσαμε προφορικά εάν αυτοί έβαλαν την φωτιά, και μας είπαν ότι δεν είχαν καμία εμπλοκή». Μάλιστα, όταν ο εισαγγελέας ρώτησε, γιατί αυτά που είπαν προφορικά οι επιβάτες, δεν ζητήθηκε να τα καταθέσουν με την υπογραφή τους, οι πυροσβέστες είπαν: «Γιατί μας ανέφεραν ότι βιάζονταν να φύγουν και είπαμε να τους εξυπηρετήσουμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο αλαλούμ ανακάλυψε ο εισαγγελέας ότι συνέβη και με τους λιμενικούς, καθώς όταν τους ρώτησε γιατί δεν προχώρησαν στην ακινητοποίηση και την κατάσχεση του πλοίου, ως όφειλαν να κάνουν, η απάντησή τους ήταν: «Μα δεν μας έδωσε κανείς αυτή την εντολή».

Πλέον, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες, που ήταν εκείνο το βράδυ παρόντες όταν ξέσπασε η μεγάλη φωτιά, αναμένεται να δώσουν καταθέσεις και στο Εσωτερικών Υποθέσεων.

Φωτογραφίες ντοκουμέντα από τα υπολείμματα των κροτίδων που βρέθηκαν σε παραλία

Την ίδια ώρα, το φως της δημοσιότητας είδαν φωτογραφίες ντοκουμέντα, όπου απεικονίζονται τα σημεία των υπολειμμάτων των κροτίδων που εντοπίστηκαν στην παραλία στην Ύδρα, όπου ξέσπασε η μεγάλη φωτιά πριν από μερικές ημέρες, κάνοντας στάχτη περίπου 300 στρέμματα δάσους.

Το εύρημα των υπολειμμάτων έρχεται να επιβεβαιώσει και τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που υποστήριξαν ότι άκουσαν πολλούς κρότους χωρίς να δουν πυροτεχνήματα να «φεύγουν» από την θαλαμηγό. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο αυτόπτες μάρτυρες που επέβαιναν σε θαλαμηγό που ήταν στον διπλανό όρμο «Νικλειώτη», κατέθεσαν ότι πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά στην πευκόφυτη πλαγιά στην Ύδρα άκουσαν 15 με 20 κρότους, και είδαν λάμψεις στον ουρανό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής που έχει αναλάβει την υπόθεση, ζήτησε να γίνει μια νέα πραγματογνωμοσύνη στο σημείο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά. Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής έψαξε σπιθαμή προς σπιθαμή την παραλία και εντοπίστηκαν ίχνη κροτίδων και ένα μπουκαλάκι νερού.

Παράλληλα, το στοιχείο αυτό δίνει μια νέα διάσταση καθώς φαίνεται ότι τα πυροτεχνήματα δεν εκτοξεύθηκαν από την θαλαμηγό, αλλά κάποια άτομα πιθανότατα χρησιμοποιώντας τις «γουρούνες» μετέβησαν στον όρμο και τα βεγγαλικά «πυροδοτήθηκαν» από το συγκεκριμένο σημείο, όπου προφανώς είχε στηθεί ένα μίνι – πάρτι.

Σύμφωνα με το Mega, έρευνες γίνονται από τους ”Αδιάφθορους” της ΕΛ.ΑΣ. για την συγκεκριμένη υπόθεση με την κατηγορία παράβασης καθήκοντος και κατάχρησης εξουσίας, κυρίως για τους Αξιωματικούς της Πυροσβεστικής.

Οι κομβικές μαρτυρίες

«Πλησιάσαμε σε απόσταση 15 έως 20 μέτρα από το σκάφος, τους είπαμε αν χρειάζονται βοήθεια, αλλά οι επιβάτες και το πλήρωμα δεν μας απάντησαν. Υπήρχε καπνός και φωτιά σαν δακτυλίδι μήκους 150 μ. πάνω από την θάλασσα. Ήταν σκοτεινά και αποπνικτική η ατμόσφαιρα από τους πυκνούς καπνούς και δεν μπορούσαμε να έχουμε καθαρή εικόνα», δήλωσε ο καπετάνιος και αυτόπτης μάρτυρας σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Στη συνέχεια όπως είπε ο 40χρονος κυβερνήτης πήρε τη συνοδευτική βάρκα της θαλαμηγού και με έναν ναύτη, έφτασαν κοντά στη θαλαμηγό Περσεφόνη. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι δύο μάρτυρες υποστηρίζουν ότι είδαν το βοηθητικό σκάφος, της θαλαμηγού, να κινείται μεταξύ της παραλίας και της θαλαμηγού, μεταφέροντας τσάντες θαλάσσης, κάτι που φέρεται να έγινε δύο με τρεις φορές.

Ο κυβερνήτης, επίσης, κατέθεσε πως βγήκε ανοιχτά του όρμου γιατί δεν είχε σήμα το κινητό του τηλέφωνο, και ενημέρωσε τις Αρχές για την πυρκαγιά. Όπως αναφέρουν στις καταθέσεις τους, είδαν στην πρύμνη της θαλαμηγού έναν πυροσβεστήρα και μία κηλίδα από υλικό λευκού χρώματος στην επιφάνεια της θάλασσας, με την προέλευση της να είναι άγνωστη.

φωτιά Ύδρα

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Την ώρα που οι έρευνες συνεχίζονται υπήρξε παρέμβαση της Εισαγγελέως Πειραιά η οποία διέταξε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έγιναν όλοι οι απαιτούμενοι χειρισμοί από πλευράς της Πυροσβεστικής στον Γαλατά, του Λιμεναρχείου Ύδρας και των άλλων αρμόδιων Αρχών.

Επίσης ερώτημα αποτελεί γιατί η Εισαγγελέας δεν ενημερώθηκε για την πορεία των ερευνών προκειμένου να δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις.

Ερωτήματα υπάρχουν και για τους λόγους που επετράπη στους επιβαίνοντες από το Καζκστάν να φύγουν από τη χώρα.

Οι δέκα επιβάτες από το Καζακστάν δεν κατέθεσαν ενόρκως, αλλά προφορικά είπαν στους ανακριτικούς υπαλλήλους ότι δεν είχαν καμία σχέση με την πυρκαγιά και την ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά έβλεπαν ποδόσφαιρο.

Αναπάντητα ερωτήματα υπάρχουν και για τα κινητά τηλέφωνα των επιβατών της θαλαμηγού, τα οποία ενδέχεται να περιείχαν βίντεο που να καταγράφουν την έναρξη της φωτιάς. Παρά την πιθανή διαγραφή τέτοιων βίντεο, πιστεύεται ότι θα μπορούσαν να ανακτηθούν μέσω εγκληματολογικών εργαστηρίων.

Περσεφόνη σκάφος φωτιά Ύδρα

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Η διαχειρίστρια εταιρεία του σκάφους σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως αναμένει το αποτέλεσμα της έρευνας για τυχόν εμπλοκή των μελών του πληρώματος του σκάφους «PERSEFONI I», ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι από την αντικειμενική θεώρηση των μέχρι τώρα στοιχείων που προέκυψαν από την ως άνω έρευνα, διατηρεί απόλυτη εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα και ειλικρίνεια των μελών του πληρώματος του σκάφους περί μη ανάμειξης τους στην πρόκληση της πυρκαγιάς.

Στην ανακοίνωση η εταιρεία επισημαίνει ότι θα εξακολουθήσει να είναι αρωγός στις αρχές για τη διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης και την ανεύρεση της πραγματικής αλήθειας, όπως αυτή θα προέλθει από στοιχεία και όχι από αμφισβητήσιμες εκτιμήσεις και επιλεκτικές αξιολογήσεις, ενώ επιφυλάσσεται ταυτόχρονα όλων των νομίμων δικαιωμάτων της.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ