Φλωρίδης: «Βραχιολάκι» σε όσους είναι υπό επιτήρηση για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας

Πρόσθετα μέτρα και διατάξεις για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας αναμένεται να εξαγγείλει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (20/06) στις 11:00 το πρωί.

Δίνοντας πρόγευση από το νέο πλαίσιο μέτρων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε στον ΑΝΤ1 ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι «ελέγχου» κατηγορούμενων για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, αναφέροντας ενδεικτικά ότι «θα προβλέπεται επιβολή ηλεκτρονικής παρακολούθησης αυτού που είναι υπό επιτήρηση. Υπάρχουν ήδη τρόποι σύγχρονοι και αξιόπιστοι, όπως το «βραχιολάκι», ενώ υπάρχουν και πιο εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης, πχ. με χρήση κινητών τηλεφώνων και δορυφόρων».

Ο Γιώργος Φλωρίδης, ερωτηθείς για την υπόθεση του Απόστολου Λύτρα, είπε ότι «η Κυβέρνηση νομοθετεί με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας όπως αποτυπώνονται σε μακρό χρονικό διάστημα. Όταν ανέλαβα πέρσι το καλοκαίρι συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό για την κατεύθυνση που θα πρέπει να έχει το ποινικό σύστημα της χώρας. Η ερώτηση ήταν αν θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο ή αν θα κοιτάξουμε προς την μεριά των αναγκών που έχουν τα θύματα».

Συνέχισε λέγοντας ότι «προφανώς η εντολή ήταν πάμε να δούμε έμπρακτα και με ποιον τρόπο θα φτιαχτεί καινούριο ποινικό σύστημα, που θα αντιμετωπίζει το αίσθημα ατιμωρησίας με ουσιαστικό τρόπο και έτσι κάναμε. Τι επίθεση φάγαμε από την αντιπολίτευση, όταν φέραμε το νομοσχέδιο για τον ποινικό κώδικα; Εγώ ήμουν ακροδεξιός και η κυβέρνηση ήταν ακροδεξιά».

Αναφερόμενος στον γιατρό, χάρη στην συμβολή του οποίου αποκαλύφθηκε και δόθηκε μεγάλη έκταση στην υπόθεση του ξυλοδαρμού της συζύγου του Απόστολου Λύτρα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε «να πούμε για την μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση. Αν δεν υπήρχε η προστατευτική διάταξη για τον γιατρό, θα είχε φάει μήνυση ο γιατρός και τις χειροπέδες τώρα θα τις φορούσαν στον γιατρό».

«Το θέμα δεν είναι ότι τώρα τα αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, αυτά υπήρχαν και υπάρχουν δεν γίναμε ξαφνικά όλοι βίαιοι. Έπρεπε να μπορούν τα περιστατικά αυτά να φανερώνονται, να οδηγούνται στην Δικαιοσύνη, να παρέχετε δυνατότητα στήριξης στο θύμα όσο είναι δυνατόν», είπε ο κ. Φλωρίδης, σημειώνοντας, αναφερόμενος έμμεσα στην υπόθεση του Απόστολου Λύτρα, ότι «δεν έγινε ένα περιστατικό και σπεύδουμε τώρα. Είναι επί μήνες η προετοιμασία, διάστημα στο οποίο έχουν γίνει άλλα σοβαρά περιστατικά. Δεν θέλουμε να το αφήσουμε το θέμα, θα είμαστε συνέχεια από πάνω για το πως μπορούμε να το βελτιώσουμε».

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ