ΕΛ.ΑΣ.: Τρεις συλλήψεις για τις 4 δολοφονίες σε Βάρη και Κέρκυρα το 2020

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησαν οι Αρχές στη Βόρεια Ελλάδα, για συνέργεια σε 4 δολοφονίες που διαπράχθηκαν το 2020, στη Βάρη Αττικής και στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο «πολέμου» δύο αντίπαλων συμμοριών του Μαυροβουνίου.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., πρόκειται για ημεδαπούς ηλικίας 58, 44 και 59 ετών (1 άντρας και 2 γυναίκες αντίστοιχα), σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης. Εντοπίστηκαν έπειτα από πολυήμερες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή των Νομών Θεσσαλονίκης, Πέλλας και Χαλκιδικής, ενώ τα εντάλματα που εκδόθηκαν σε βάρος τους από την κα Ανακρίτρια του 12ου Ανακριτικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Αθηνών, αφορούν στις πράξεις της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της συνέργειας σε ανθρωποκτονία με δόλο από κοινού κατά συρροή τετελεσμένης και σε απόπειρα.

Συγκεκριμένα, οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι εντάχθηκαν και συνέδραμαν εγκληματική οργάνωση, της οποίας τα μέλη, διέπραξαν δύο ανθρωποκτονίες και μία απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος τριών (3) αλλοδαπών τον Ιανουάριο του 2020 σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Βάρη Αττικής και δύο ανθρωποκτονίες σε βάρος δύο (2) αλλοδαπών, που τελέστηκαν τον Ιούλιο του 2020 στην Κέρκυρα.

Οι μαφιόζικες εκτελέσεις

Η πρώτη μαφιόζικη εκτέλεση, έγινε μέσα σε ταβέρνα τον Ιανουάριο του 2020 στα Βλάχικα της Βάρης, όπου μπούκαραν οι δύο δολοφόνοι και σκότωσαν δύο μαφιόζους Μαυροβούνιους, οι οποίοι κρύβονταν στην Ελλάδα, μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους.

Η δεύτερη εκτέλεση δύο μαφιόζων, επίσης Μαυροβούνιων, έγινε στην Κέρκυρα, όπου και κρύβονταν σε μία βίλα που είχαν νοικιάσει, και τους σκότωσαν δύο άντρες μέσα στο αυτοκίνητό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι τέσσερις ήταν μέλη της μαφίας του Μαυροβουνίου, και μάλιστα, οι δύο μαφιόζοι που βρίσκονταν στην Βάρη, ήταν οι αρχηγοί της μαφίας. Όμως, τους κατηγορούσαν ότι δεν παρέδωσαν ένα φορτίο 200 κιλών κοκαΐνης, και από τότε τους κυνηγούσαν τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας να τους σκοτώσουν, γιατί πίστευαν πως την πούλησαν αλλού, και κράτησαν τα χρήματα. Έτσι, προκειμένου να γλιτώσουν, ήρθαν και κρύφτηκαν στην Ελλάδα.

Η διάσπαση της εγκληματικής οργάνωσης που οδήγησε στον “πόλεμο”

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, το 2014 η εν λόγω εγκληματική οργάνωση διασπάστηκε σε δύο επιμέρους και πλέον αντίπαλες οργανώσεις, όταν απώλεσαν 200 κιλά κοκαΐνης στην Ισπανία. Αυτό οδήγησε τα τέσσερα θύματα να διαφύγουν στη χώρα μας προκειμένου να προστατευτούν από την αντίπαλη οργάνωση, ενώ διέμεναν, χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία ταυτότητας, σε περιοχές της Αττικής, τουλάχιστον από το 2019.

Η εχθρική προς τα θύματα οργάνωση συνενώθηκε με ακόμα δύο από τις πλέον ισχυρές οργανώσεις των Δυτικών Βαλκανίων αποστέλλοντας σταδιακά στη χώρα μας άτομα προκειμένου να εντοπίσουν τα θύματα και να εκτελέσουν τις ανθρωποκτονίες.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης σημασίας της υπόθεσης είναι ότι ο πόλεμος μεταξύ των δύο οργανώσεων έχει οδηγήσει στη διάπραξη τουλάχιστον 60 ανθρωποκτονιών σε όλη την Ευρώπη, ενώ για την εξιχνίασή της, με πρωτοβουλία της χώρας μας, δημιουργήθηκε Κοινή Ομάδα Έρευνας με Αρχές της Σερβίας και με ομάδα της Europol, με κωδική ονομασία «Ithaca».

Τον περασμένο Μάρτιο, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε την εξιχνίαση των τεσσάρων δολοφονιών ταυτοποιώντας κάθε μέλος της εγκληματικής οργάνωσης που συμμετείχε σε αυτές επί ελληνικού εδάφους, τόσο των φυσικών αυτουργών και των συνεργών τους, όσο και των διευθυντικών μελών της οργάνωσης που αποφάσισαν την τέλεση των «συμβολαίων θανάτου».

Συνολικά, στο πλαίσιο της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, ταυτοποιήθηκαν 39 μέλη της οργάνωσης, από τους οποίους 7 συνελήφθησαν στη Σερβία και 2 στην Ισπανία, ενώ 17 μέλη είναι έγκλειστοι σε διάφορα Καταστήματα Κράτησης της Ευρώπης, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Τουρκίας.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ