«Είμαι 71 ετών και στην καλύτερη φάση της ζωής μου – Αυτές είναι οι 3 απλές συνήθειες που μεταμόρφωσαν το σώμα μου» – Τι αποκαλύπτει ιδιοκτήτρια γυμναστηρίου

Μια ιδιοκτήτρια στούντιο γυμναστικής μοιράζεται το μυστικό της για να έχετε κίνητρο σε κάθε ηλικία. Η Ellen Ector ήταν 40 ετών όταν αποφάσισε να αρχίσει να δίνει προτεραιότητα στην υγεία της. Ως μητέρα 5 παιδιών, αφιέρωνε όλο το χρόνο και την ενέργεια στην οικογένειά της. Όταν όμως είδε μια φωτογραφία της και αισθάνθηκε ανασφάλεια με την εμφάνισή της και αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να επικεντρωθεί στη σωματική της ευεξία.

Η Ector πήγε στο γυμναστήριο και ξεκίνησε διάδρομο και ασκήσεις με βάρη. Με την πάροδο του χρόνου, το πάθος της για τον υγιεινό τρόπο ζωής ενισχύθηκε και το 2010, εκείνη και η κόρη της άνοιξαν το Gymnetics Fitness, ένα στούντιο γυμναστικής στην Ατλάντα της Georgia, το οποίο προσφέρει συμβουλές για την βελτίωση της διατροφής και της φυσικής κατάστασης σε γυναίκες.

Η Ector μοιράζεται τις 3 συνήθειες που μεταμόρφωσαν το σώμα και την υγεία της. Αποκαλύπτει την προσωπική της ρουτίνα προπόνησης και συμβουλές για να διατηρήσετε το κίνητρό σας σε οποιαδήποτε ηλικία.

3 υγιεινές συνήθειες που θα μεταμορφώσουν το σώμα σας

Η Ector λέει ότι υπάρχουν 3 βασικές συνήθειες τις οποίες ακολουθεί από τότε που άρχισε να δίνει προτεραιότητα στην υγεία της στα 40 της και τη βοήθησαν πολύ τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, μεταμορφώνοντας πλήρως το σώμα και το μυαλό της:

  • Υγιεινή διατροφή,
  • Προπόνηση με βάρη
  • Ασκήσεις cardio

«Μέσα σε εννέα μήνες, είχα ένα εντελώς διαφορετικό σώμα», εξομολογείται η ίδια.

Υγιεινή διατροφή

«Στα 40 μου, άλλαξα εντελώς τη διατροφή μου. Άρχισα να τρώω λίγους υδατάνθρακες και απέφευγα τρόφιμα με πρόσθετη ζάχαρη», λέει η Ector.

Πριν από επτά χρόνια, αποφάσισε να γίνει vegan. «Ήθελα να δοκιμάσω κάτι που θα ωφελούσε την υγεία μου και θα με κρατούσε μακριά από την αύξηση βάρους», λέει η ίδια, προσθέτοντας ότι η εφαρμογή μιας vegan διατροφής την έχει βοηθήσει και στους δύο αυτούς τομείς.

Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η vegan διατροφή έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως τη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, υπέρταση και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Η Ector εξηγεί ότι, για εκείνη, το κλειδί για να διατηρήσει μια vegan διατροφή ήταν να βρει τρόπους να μαγειρεύει τα λαχανικά και άλλα φυτικά τρόφιμα φυτικής προέλευσης έτσι ώστε να έχουν πλούσια γεύση. Σίγουρα χρησιμοποιεί μπαχαρικά και καρυκεύματα. Λέει ότι το να έχει βιβλία μαγειρικής για vegan είναι επίσης χρήσιμο και μάλιστα την βοήθησε να γράψει το δικό της βιβλίο μαγειρικής με τις κόρες της, με τίτλο “Black Girls Gone Vegan!”

Γυμναστική με βάρη για ένα δυνατό και σφιχτό σώμα

Η Ector αποδίδει το λεπτό και γυμνασμένο της σώμα στην τακτική άρση βαρών, η οποία διατηρεί επίσης γερά τα οστά της. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι ασκήσεις με βάρη, όπως η προπόνηση με αντίσταση, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσετε τα οστά σας γερά προστατεύοντάς τα από την απώλεια οστικής μάζας που είναι συχνή με την γήρανση.

Η Ector λέει ότι οι αερόβιες ασκήσεις βοηθούν στη διατήρηση της δύναμης στο κάτω μέρος του σώματός της, επομένως η μεγαλύτερη έμφαση στην προπόνηση με βάρη επικεντρώνεται στον άνω κορμό της. «Το αγαπημένο μου σημείο του σώματος για άσκηση με βάρη είναι οι ώμοι μου. Εάν μπορείτε να κρατήσετε τους ώμους σας ίσια, θα μπείτε σε ένα δωμάτιο και οι άνθρωποι θα καταλάβουν ότι γυμνάζεστε».

3 ασκήσεις με βάρη για τον άνω κορμό που κάνει η Ector τακτικά

Μπροστινή πλευρική ανύψωση

  1. Σταθείτε ίσια, λυγίζοντας ελαφρώς τα γόνατα σας, με από ένα βαράκι σε κάθε χέρι.
  2. Ανοίξτε και τα δύο χέρια προς κάθε πλευρά, σχηματίζοντας ένα “T”. Επιστρέψτε τα χέρια σας προς τα κάτω.
  3. Ανεβάστε και τα δύο χέρια κατευθείαν μπροστά σας. Επιστρέψτε τα χέρια σας προς τα κάτω. Κάντε 15 επαναλήψεις.

Πιέστε πάνω από το κεφάλι

  1. Σταθείτε ίσια, λυγίζοντας ελαφρώς τα γόνατα σας. Πιάστε μια μπάρα με τα χέρια σας σε διάσταση μεγαλύτερη από το πλάτος των ώμων και τοποθετήστε τη μπάρα στους μπροστινούς σας ώμους.
  2. Σηκώστε τη μπάρα πάνω από το κεφάλι σας με ελεγχόμενη κίνηση.
  3. Κατεβάστε τη μπάρα πίσω στους ώμους σας. Κάντε 15 επαναλήψεις, ξεκουράζοντας κάθε πέντε επαναλήψεις.

Πιέσεις με λάστιχο γυμναστικής

  1. Πατήστε το λάστιχο γυμναστικής με τα πόδια σας σε διάσταση ίση με το πλάτος των ώμων σας. Κρατήστε τις λαβές του λάστιχου γυμναστικής σε κάθε χέρι, με τους αγκώνες σας λυγισμένους σε 90 μοίρες.
  2. Ισιώστε τα χέρια σας προς τα πάνω, φέρνοντάς τα πάνω από το κεφάλι σας.
  3. Επιστρέψτε στην αρχική θέση. Κάντε 15 επαναλήψεις.

Ασκήσεις cardio

Ο τρίτος πυλώνας της υγιεινής ζωής για την Ector είναι οι τακτικές ασκήσεις cardio. Για εκείνη, αυτό σημαίνει συχνά τρέξιμο ή κολύμπι. «Μου αρέσει να τρέχω έξω γιατί υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές διαδρομές, πράγμα που το κάνει ακόμα πιο απαιτητικό», λέει.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά (2,5 ώρες) σωματικής δραστηριότητας που αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς την εβδομάδα για τη διατήρηση της καλής υγείας. Εκτός από το τρέξιμο και το κολύμπι, άλλες μορφές άσκησης cardio που πληρούν αυτές τις συστάσεις είναι οι εξής:

  • ο χορός,
  • η ποδηλασία,
  • η κωπηλασία,
  • το σχοινάκι και
  • το γρήγορο περπάτημα.

Οι συμβουλές της Ector για να διατηρήσετε το κίνητρό σας σε κάθε ηλικία

Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, η Ector τονίζει ότι δεν είναι ποτέ αργά για να αρχίσετε να δίνετε προτεραιότητα στην υγεία σας. Αν έχουν περάσει χρόνια από τότε που μπήκατε τελευταία φορά σε γυμναστήριο, καταλαβαίνει πόσο απογοητευτικό μπορεί να είναι να ξεκινήσετε.

«Το πιο σημαντικό είναι να κάνετε το πρώτο βήμα, ακόμα κι αν είναι ένα μικρό βήμα», λέει. Αυτό μπορεί να σημαίνει περπάτημα στο διάδρομο για 10 λεπτά, που είναι 10 λεπτά περισσότερα από ό,τι θα κάνατε διαφορετικά. Εάν δεν είστε σίγουροι τι να κάνετε στο γυμναστήριο, σας συνιστά να συνεργαστείτε με έναν personal trainer, ο οποίος μπορεί να σας διδάξει ακριβώς τι να κάνετε.

«Έρχεται μια γυναίκα στο γυμναστήριό μας που είναι 60 ετών. Ξεκίνησε πριν από 9 χρόνια και δείχνει τόσο καλά», λέει η Ector. «Όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά μαθήματα fitness, είναι φυσικό να είστε διστακτικοί. Αλλά πιστέψτε με, αν είστε συνεπείς, η αυτοπεποίθησή σας θα αυξηθεί και θα φτάσετε σε κορυφαίο επίπεδο φυσικής κατάστασης. Όλα όμως ξεκινούν με εκείνο το πρώτο βήμα».



διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ