Ειδικός ύπνου προειδοποιεί: «Αυτή η επιλογή “υγιεινής” διατροφής θα μπορούσε να καταστρέψει τον ύπνο σας»

Αν αισθάνεστε εκνευρισμένοι λόγω έλλειψης ύπνου, ίσως χρειάζεστε περισσότερο αλάτι στη διατροφή σας. Ο James DiNicolantonio, ερευνητής καρδιαγγειακού συστήματος, μοιράστηκε ένα βίντεο στο Instagram για το πώς η πολύ χαμηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να σας κάνει να γυρνάτε στο κρεβάτι όλο το βράδυ.

«Άτομα που ακολουθούσαν δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, λόγω της ενεργοποίησης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, παρουσίαζαν επιδείνωση του ύπνου τους», εξηγεί στο βίντεο, το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 3.500 likes. Ανέφερε ότι αυτή η ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος είναι μια “απόκριση στο στρες” που μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο.

Πρόσθεσε ότι αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως μία δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, που περιλαμβάνει περίπου 2.200 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα, ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε έλλειψη νατρίου. Όταν ο οργανισμός έχει χαμηλά επίπεδα νατρίου, θα “τραβήξει” το νάτριο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο από τα οστά, εις βάρος της υγείας του ατόμου, εξήγησε.

Δεν είναι ο μόνος γιατρός που προειδοποιεί για τη σχέση ανάμεσα στο χαμηλό αλάτι και τον κακό ύπνο. Ένα άρθρο στο Ageist εξήγησε ότι όταν τα επίπεδα νατρίου πέφτουν στο σώμα, τα επινεφρίδια ανταποκρίνονται δημιουργώντας περισσότερη αδρεναλίνη, η οποία βοηθά στην κατακράτηση νατρίου. Η αδρεναλίνη πυροδοτεί την αντίδραση “μάχης ή φυγής” του σώματος και δεν συμβάλλει σε έναν χαλαρωτικό ύπνο.

Όταν κάποιος έχει χαμηλά επίπεδα νατρίου, είναι επίσης πιο πιθανό να επισκέπτεται πιο συχνά την τουαλέτα, ενδεχομένως και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όταν τα άτομα έχουν χαμηλά επίπεδα νατρίου, δεν παράγουν όση αντιδιουρητική ορμόνη (ADH) χρειάζεται. Η ADH βοηθά το σώμα να συγκρατεί τα ούρα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά η κατανάλωση νατρίου να είναι περίπου 2.300 mg την ημέρα. Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει 3.400 mg. Οι δίαιτες με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο είναι επιβλαβείς για την υγεία, προειδοποιούν οι ειδικοί. Το πολύ αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.



διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ