Εγκέφαλος: 4 συνήθειες που ακολουθεί ειδικός για να τον διατηρήσει υγιή και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου

Ο καρκίνος και οι όγκοι στον εγκέφαλο είναι μια καταστροφική ασθένεια και ο πιο θανατηφόρος τύπος καρκίνου για παιδιά και ενήλικες κάτω των 40 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνολικά 12.000 Βρετανοί λαμβάνουν τη διάγνωση κάθε χρόνο, ενώ μόνο ένας στους 10 αναμένεται να επιβιώσει την επόμενη δεκαετία.

Ωστόσο, μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να είναι το μόνο που χρειάζεται για να μειωθεί δραστικά η πιθανότητα ενός ατόμου να προσβληθεί από καρκίνο του εγκεφάλου, σύμφωνα με ειδικούς που θεραπεύουν την ασθένεια. Μια ειδικός έχει κάνει μερικές από αυτές τις αλλαγές στη ζωή της για να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εγκεφάλου.

Η Δρ. Sara Meade, σύμβουλος κλινική νευρο-ογκολόγος στο The Harborne Hospital στο Birmingham, αποκάλυψε στη Daily Mail ότι έχει τέσσερις καθημερινές συνήθειες στις οποίες δίνει προτεραιότητα για να διατηρήσει την υγεία του εγκεφάλου της. Και τώρα μοιράζεται αυτές τις συμβουλή για να βοηθήσει άλλους.

Οι 4 συνήθειες της ειδικού για να διατηρήσει υγιή τον εγκέφαλο

  1. Καθαρός αέρας και άσκηση
  2. Ισορροπημένη διατροφή
  3. Ποιοτικός ύπνος
  4. Διαχείριση του άγχους

1. Καθαρός αέρας και άσκηση

Η Δρ. Meade κάνει μια γενναία προσπάθεια να βγει έξω για λίγη άσκηση κάθε μέρα για να διατηρήσει το σώμα και τον εγκέφαλο σε φόρμα, αλλά και να ωφελήσει την ψυχική της υγεία.

Συνδυάζει αυτή τη συνήθεια με πράγματα που πραγματικά απολαμβάνει για να κάνει τη ρουτίνα πιο ρεαλιστική, όπως το να βγάζει βόλτα τον σκύλο, να πηγαίνει για μπάνιο -που είναι το «αγαπημένο της χόμπι- ή ακόμα και να περπατά με έναν συνάδελφο για να πάρει καφέ έξω από την κλινική κατά τη διάρκεια της ημέρας στη δουλειά.

Η ειδικός εξήγησε ότι το κάνει αυτό για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό της σύστημα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στον αγώνα για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των κυττάρων που θα μπορούσαν να γίνουν καρκινικά, σύμφωνα με το Cancer Research UK.

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κίνδυνος καρκίνου του εγκεφάλου από το να  μην κάποιος δραστήριος, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου όλων των καρκίνων γενικά», παραδέχθηκε η γιατρός.

2. Ισορροπημένη διατροφή

«Η υγιεινή διατροφή είναι ακρογωνιαίος λίθος για τη διατήρηση της καλής υγείας. Πιστεύω στην αρχή του μέτρου και στο να κάνω καλές διατροφικές επιλογές τις περισσότερες φορές για να διατηρήσω μια υγιή ισορροπία», τόνισε στη συνέχεια η Δρ. Meade.

Για την ειδικό, αυτή η καθημερινή συνήθεια της δίνει επίσης την ενέργεια και εστίαση που χρειάζεται για την καθημερινή της ζωή και για να βοηθήσει το σώμα και τον εγκέφαλό της να λειτουργήσουν βέλτιστα.

Ενθάρρυνε συγκεκριμένα την ενσωμάτωση λιπαρών ψαριών για τα απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου καθώς και τη μείωση της κατανάλωσης ζαχαρούχων προϊόντων.

Η Δρ. Meade σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο τρόφιμο που πρέπει να τρώνε ή να αποφεύγουν οι άνθρωποι για να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του εγκεφάλου, αλλά τόνισε: «Το παν είναι να τρώμε καλά και να διατηρούμε φυσιολογικό βάρος για τη γενική υγεία».

3. Ποιοτικός ύπνος

Ένας λιγότερο γνωστός παράγοντας που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την υγεία του εγκεφάλου είναι ένα ποιοτικό πρότυπο ύπνου, το οποίο είναι κρίσιμο για ένα υγιές μυαλό και τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας.

Και ενώ η ιδανική διάρκεια ύπνου του καθενός διαφέρει, η Δρ. Meade εστιάζει στο να κοιμάται ποιοτικά κάθε βράδυ. «Προσωπικά έτσι αισθάνομαι ξεκούραστη και μπορώ να αποδώσω τα μέγιστα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Γενικά, ένας υγιής ενήλικας θα πρέπει να στοχεύει σε περίπου 7 έως 9 ώρες ύπνου τη νύχτα σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό υγείας NHS. Ενώ η Δρ. Meade αποκάλυψε ότι η έρευνα δεν μπόρεσε να συνδέσει άμεσα την ποιότητα του ύπνου με τον κίνδυνο καρκίνου, συχνά συμβαδίζει με άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε ένα άτομο.

«Όσοι έχουν κακή υγιεινή ύπνου μπορεί συχνά να είναι υπέρβαροι, να έχουν κακή διατροφή ή κακά πρότυπα εργασίας. Μπορεί να οδηγήσει σε κακή κρίση, μειωμένη λήψη αποφάσεων. Μετά από έναν κακό ύπνο, μπορεί να στηρίζεστε σε πράγματα που συνήθως δεν θα θέλατε, όπως κακές επιλογές διατροφής», εξήγησε.

4. Διαχείριση του άγχους

Η διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και ψυχικής κατάστασης είναι πρωταρχικής σημασίας για να έχετε έναν υγιή εγκέφαλο σύμφωνα με την ειδικό. Για να διαχειριστεί τους δικούς της προσωπικούς εργασιακούς στρεσογόνους παράγοντες, η Δρ. Meade έχει ένα στρατηγικό καθημερινό σύστημα:

«Κάθε μέρα, σχεδιάζω εκ των προτέρων να διαχειρίζομαι αποτελεσματικά τις ευθύνες μου. Αυτή η συνήθεια με βοηθά να παραμένω οργανωμένη, να μειώσω το άγχος και να διατηρήσω μια ισορροπία που υποστηρίζει τη συνολική μου ευεξία. Ο καθένας θα έχει διαφορετικές καθημερινές συνήθειες και ρουτίνες που λειτουργούν για αυτόν, αλλά αυτές είναι οι συνήθειες που θεωρώ ότι βοηθούν στην ενίσχυση της ψυχικής μου ευεξίας», αναφέρει.

Ένα έγγραφο του 2022 πρότεινε επίσης ότι θα μπορούσε να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της έκθεσης του σώματος στην ορμόνη του στρες κορτιζόλη και του καρκίνου, ενώ οι μεγάλες περίοδοι στρες έχουν συνδεθεί οριστικά με υψηλή αρτηριακή πίεση και κατάθλιψη σύμφωνα με το NHS.

Αν και δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του στρες και του καρκίνου, οη Δρ. Meade ενθαρρύνει τη διαχείριση του άγχους για τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής.

«Έχει σημασία το να δίνουμε στον εαυτό μας τις καλύτερες πιθανότητες. Για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων δεν υπάρχει τίποτα που να έχουν κάνει λάθος στη ζωή τους για να τον προκαλέσει, καθώς ο καρκίνος του εγκεφάλου είναι πολύ συχνά πολύ τυχαίος και σποραδικός. Αλλά έχει να κάνει με το να δώσεις στον εαυτό σου τις καλύτερες πιθανότητες μακροζωίας και ποιότητας ζωής», καταλήγει.

Πηγή: oloygeia.gr

Κολικός νεφρού: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα – 8 τρόποι να το αντιμετωπίσετε στο σπίτι

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ