Έχασε 40 κιλά ξεκινώντας με μία απλή αλλαγή στον τρόπο ζωής του – «Νιώθω άλλος άνθρωπος»

Όταν ένας άντρας χρειάστηκε να χάσει βάρος για λόγους υγείας, έμεινε έκπληκτος με τα αποτελέσματα μετά από μία απλή αλλαγή που έκανε στον τρόπο ζωής του. Στην περίπτωση του Toby Allen, οι τραυματισμοί οδήγησαν σε κακή ποιότητα ύπνου, κατανάλωση ανθυγιεινού φαγητού και τελικά σε αύξηση βάρους. Όλα αυτά τα εμπόδια τον κρατούσαν μακριά από έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Μια φωτογραφία του ήταν το “καμπανάκι” για να ξεκινήσει την προσπάθεια να χάσει κιλά.

Ο Toby Allen περιγράφει τα στάδια της μεταμόρφωσής του: «Η στροφή για μένα έγινε μετά το πάρτι των 40ων γενεθλίων του φίλου μου. Κάποιος μου έστειλε μια φωτογραφία από το πάρτι και στην εικόνα ο φίλος μου έμοιαζε με μικρό παιδί δίπλα μου. Ήταν μια πραγματική κρίσιμη καμπή.

Είχα περάσει πολλά μέχρι εκείνη τη στιγμή, για πάνω από 10 χρόνια. Η γυναίκα μου βρισκόταν σε κώμα χρόνια νωρίτερα μετά από λανθασμένη διάγνωση. Τώρα είναι σπίτι, αλλά περνάω πολύ χρόνο φροντίζοντάς την. Είχα υποστεί μια σειρά από τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός πολύ σοβαρού τραυματισμού στην πλάτη που μου προκαλούσε πόνο τις περισσότερες φορές. Στη συνέχεια, οι γιατροί μου έδωσαν φάρμακα που μείωσαν τον πόνο αλλά με άφησαν με θολωμένο μυαλό. Δεν κοιμόμουν καλά λόγω του πόνου, οπότε ήμουν απλά κουρασμένος όλη την ώρα. Έτρωγα έτοιμο φαγητό ενώ φρόντιζα τη γυναίκα μου, και αυτό έγινε συνήθεια, η οποία με οδήγησε να βάλω κι άλλα κιλά.

Τα προβλήματα υγείας που το προκάλεσαν τα πολλά κιλά

Καθώς πάχαινα – το βαρύτερό μου ήμουν 160 κιλά – ανέπτυξα σκολίωση και δισκοκήλη στη σπονδυλική μου στήλη. Οι γιατροί είπαν ότι αν δεν χάσω βάρος, θα χρειαστεί να κάνω σοβαρή εγχείρηση στην πλάτη και ίσως να μην ξαναπερπατήσω ποτέ. Αυτό ήταν προφανώς κίνητρο. Ήξερα ότι έπρεπε να αλλάξω και ότι το είχα αναβάλει για πολύ καιρό.

Άρχισα να χάνω λίγο από αυτό το βάρος και στη συνέχεια ξεκίνησα να συνεργάζομαι με έναν γυμναστή. Ξεκινήσαμε κάνοντας απολογισμό για το πώς οι διαφορετικοί τραυματισμοί μου είχαν επηρεάσει το σώμα μου. Είχα σπάσει το πόδι μου κάποια στιγμή, οπότε τα πόδια μου δεν είχαν την ίδια δύναμη ή ευλυγισία. Ο ώμος μου ήταν χάλια. Και τα προβλήματα στην πλάτη μου έκαναν δύσκολες πολλές ασκήσεις».

Πώς κατάφερε να χάσει 40 κιλά 

«Ξεκινήσαμε απλά μετρώντας βήματα. Τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες, το να περπατώ 10.000 βήματα την ημέρα ήταν πραγματική προσπάθεια. Ήταν πρόκληση να κινηθώ τόσο πολύ. Σύντομα, όμως, έφτασα τα 15.000 και μετά τα 20.000. Έγινε πιο εύκολο, και το να βλέπω αυτά τα νούμερα να ανεβαίνουν ήταν πραγματικά κίνητρο. Μπορώ ίσως να φτάσω και τα 30.000 ή 40.000 βήματα, άνετα.

Προφανώς είχα προπονηθεί για ράγκμπι, όπου υπάρχει μια μικρή κουλτούρα ανταγωνισμού για το ποιος μπορεί να σηκώσει το περισσότερο βάρος. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταμόρφωσης έμαθα πραγματικά ότι ο τρόπος που σηκώνεις τα βάρη είναι πολύ πιο σημαντικός από το πόσο βάρος σηκώνεις.

Επίσης έμαθα περισσότερα για τη διατροφή ως βασικό στοιχείο για να είμαι σε φόρμα. Μετά από κάθε αγώνα ράγκμπι έβγαινα και έπινα και έτρωγα, χωρίς να δίνω πραγματικά σημασία στο τι έβαζα στο σώμα μου. Δουλεύοντας με έναν εξειδικευμένο προπονητή, έμαθα να λαμβάνω πρωτεΐνες καλής ποιότητας και να δίνω προσοχή στους υδατάνθρακες. Επίσης αντικατέστησα την μπύρα με νερό. Μπορεί να είμαι αρκετά πεισματάρης, αλλά μόλις είδα πόσο γρήγορα το πλάνο έφερε αποτελέσματα -σε περίπου ένα μήνα καλύτερης διατροφής είδα διαφορά- ήμουν αποφασισμένος και ο χαρακτήρας μου λειτούργησε υπέρ μου. Επίσης έμαθα πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για ένα υγιές σώμα», εξομολογείται ο Toby Allen.

«Νιώθω άλλος άνθρωπος»

«Συνολικά, έχασα περισσότερα από 40 κιλά και μείωσα το σωματικό μου λίπος από 35% σε περίπου 11%. Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι δεν χρειάζεται πλέον να παίρνω φάρμακα και δεν υποφέρω από πόνο. Η πλάτη μου είναι σε καλύτερη κατάσταση. Μπορώ να σταθώ όρθιος με ίσια την πλάτη. Άνθρωποι που με ξέρουν 25 χρόνια με προσπέρασαν χωρίς να με αναγνωρίσουν εξαιτίας του Covid.

Αφού αδυνάτισα τόσο πολύ, αρχίσαμε να δουλεύουμε για να αυξήσουμε λίγο τον όγκο μου για να αντιμετωπίσουμε κάποιες μυοσκελετικές ανισορροπίες. Η προπόνηση είναι σαν μια ρουτίνα για μένα τώρα, και αυτή είναι πιθανώς η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω. Κάντε αυτό το πρώτο βήμα. Μόλις ξεκινήσετε, σίγουρα θα υπάρχουν αντιξοότητες, αλλά είναι για καλό σκοπό. Και μέχρι να φτάσετε στις 20 ή 25 ημέρες, θα έχει γίνει συνήθεια», καταλήγει ο Toby Allen.



διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ