«Έχασα 18 κιλά σε 7 μήνες – Ένα κόλπο στο πρωινό ήταν το κλειδί για την απώλεια βάρους» – Όσα αποκαλύπτει γυναίκα για τη διατροφή της

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι η απώλεια βάρους δεν χρειάζεται απαραίτητα περιορισμό θερμίδων. Εφόσον ακολουθούνται οι βασικές αρχές της επιστήμης, τα αποτελέσματα θα έρθουν. Αντί για τον ακραίο περιορισμό, οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να είναι πιο έξυπνο να επικεντρωθούμε στην ενσωμάτωση τροφίμων που ενισχύουν τον μεταβολισμό στη διατροφή μας.

Αυτή ακριβώς η ιδέα αποδείχθηκε το κλειδί για την απώλεια βάρους της Polona Sagadin, η οποία κατάφερε μια εκπληκτική μεταμόρφωση μέσα σε λίγους μήνες. Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας της ήταν η αλλαγή σε ένα πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες, όπως η βρώμη.

Η διατροφή της σχεδιάστηκε προσεκτικά για να υποστηρίξει τους στόχους της μεταμόρφωσης και τη συνολική της υγεία, δίνοντας προτεραιότητα στην πρωτεΐνη, τα καλά λιπαρά και λίγους υδατάνθρακες. Επιπλέον, η Polona φρόντισε να λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να τροφοδοτεί τις προπονήσεις της και να προάγει την ανάπτυξη των μυών, διαχειριζόμενη παράλληλα αποτελεσματικά την πρόσληψη θερμίδων.

Φυσικά, τέτοιες αξιοσημείωτες προσπάθειες απαιτούσαν μια σειρά από συνειδητές αποφάσεις και την αποφυγή των επεξεργασμένων τροφίμων. Στην πραγματικότητα, η αντικατάσταση αυτών με γεύματα πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά ήταν το κλειδί για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα της Polona και τη μείωση της φλεγμονής. Φυσικά, τα αποτελέσματα φάνηκαν και σωματικά.

«Όλοι εντυπωσιάζονται πραγματικά με την εμφάνισή μου και τη φιλοδοξία μου να παραμένω δραστήρια και σε φόρμα ακόμη και κατά τις διακοπές. Αυτό είναι μια ολοκληρωτική αλλαγή από εκεί που ήμουν πριν από ένα χρόνο και μερικούς μήνες», δήλωσε η ίδια.

«Έχασα βάρος, απέκτησα μυική μάζα, καταλαβαίνω καλύτερα τη διατροφή, αλλά το πιο σημαντικό είναι η αλλαγή στις συνήθειές μου. Τώρα πρέπει να είμαι δραστήρια και πηγαίνω στο γυμναστήριο τακτικά. Το λατρεύω!»

Η διατροφή της Polona

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι όσο πιο ποικιλόμορφη είναι η διατροφή ενός ατόμου, τόσο πιο υγιές είναι το έντερο του, αλλά τα οφέλη της διεύρυνσης του διατροφικού πλαισίου είναι ευρύτερα. Η Polona εστίασε σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, όπως τα ψάρια, καθώς και στην κατανάλωση πολλών φυτικών ινών. Η κατανάλωση βρώμης στο πρωινό γεύμα την βοήθησε να δει εξαιρετικά αποτελέσματα. Η Polona μείωσε επίσης τα ζαχαρούχα ποτά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η Polona ανακάλυψε ότι η εναλλαγή των τροφίμων ήταν απαραίτητη για να τη βοηθήσει να τηρήσει ένα μακροπρόθεσμο διατροφικό πλάνο. Επιπλέον, η ποικιλία είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών, διατηρώντας παράλληλα τα γεύματα ενδιαφέροντα. Η συμπερίληψη ψαριών για άπαχη πρωτεΐνη ορισμένες ημέρες βοήθησε την Polona να διαφοροποιήσει τις πηγές πρωτεΐνης καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Προτεραιότητα δόθηκαν επίσης σε vegan και vegetarian επιλογές πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες, μερικές φορές με μια μερίδα κρέατος. Αυτές οι πηγές παρέχουν μια ισορροπία χορταστικής πρωτεΐνης για να διατηρούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό.

«Εξεπλάγην όταν διαπίστωσα ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ειδικά αυτά που καταναλώνονται για πρωινό, με βοήθησαν να νιώθω χορτάτη για περισσότερο», σημείωσε η Polona.

Η Kathryn Basford από την Asda Online Doctor επιβεβαίωσε τα οφέλη της προσθήκης βρώμης στη διατροφή. «Τρόφιμα όπως ο χυλός φτιαγμένος με βρώμη, smoothies με βάση τη βρώμη ή το κριθάρι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης σας», σημειώνει η ειδικός. «Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν μια διαλυτή ίνα που ονομάζεται βήτα-γλυκάνη, η οποία σχηματίζει ένα τζελ στο έντερο και βοηθάει τη χοληστερόλη να μην απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος».

Αν και η Polona προσπάθησε να μην περιορίσει τα τρόφιμα, έπρεπε να κάνει ορισμένες εξαιρέσεις

«Απέκλεισα εντελώς τα ζαχαρούχα ποτά από τη διατροφή μου», εξήγησε. «Επιπλέον, έκανα μια συνειδητή προσπάθεια να αποφύγω τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Ωστόσο, δεν έκανα καμία δραστική αλλαγή πέρα από αυτό, αλλά μάλλον εστίασα στο να είμαι πιο προσεκτική με τους τύπους σνακ που καταναλώνω».

Η Dr. Naheed Ali, διατροφολόγος και ανώτερη ιατρική και συγγραφέας υγείας, εξήγησε ότι τα γλυκά σνακ, από την άλλη πλευρά, οδηγούν σε απότομες πτώσεις ενέργειας και ακόμα μεγαλύτερη λαχτάρα για γλυκό. «Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τις υγρές θερμίδες από αναψυκτικά, χυμούς ή κρεμώδη ροφήματα καφέ», δήλωσε η ίδια.

Με άλλα λόγια, οι «κενές» θερμίδες των ζαχαρούχων ποτών είναι πιο πιθανό να αυξήσουν την πρόσληψη θερμίδων σε βάθος χρόνου. Αντίθετα, η επιλογή νερού και ροφημάτων βοτάνων θα υποστηρίξει άμεσα την απώλεια βάρους βοηθώντας στον έλεγχο της πείνας.

Διαφοροποιημένη διατροφή και πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Η Polona Sagadin, η οποία κατάφερε να χάσει 18 κιλά, τόνισε τη σημασία της ποικιλίας στην διατροφή. «Για να ενισχύσω τον μεταβολισμό μου, ενσωμάτωσα διάφορα υγιεινά σνακ στη διατροφή μου, όπως ψητά ρεβίθια. Έμαθα επίσης πώς να ενσωματώνω πρωτεΐνη ορού γάλακτος σε διαφορετικά γεύματα, όπως φρούτα, smoothies ή ακόμα και να φτιάχνω παγωτό ως μέρος της καθημερινής μου ρουτίνας».

Πειραματισμός με λαχανικά και κουνουπίδι

Η Polona συνέχισε: «Επιπλέον, πειραματίστηκα με διαφορετικούς συνδυασμούς λαχανικών, καθώς η κατανάλωσή τους αυξήθηκε σημαντικά κατά τη μεταμόρφωσή μου. Μια βασική προσθήκη που επηρέασε σημαντικά τη διατροφή μου ήταν η ενσωμάτωση του κουνουπιδιού αντί για ρύζι».

Συνειδητή διατροφή

Ένα κρίσιμο στοιχείο της επιτυχημένης προσπάθειας της Polona ήταν η υιοθέτηση μιας συνειδητής προσέγγισης στη διατροφή. Αυτή η πρακτική ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μασούν και να απολαμβάνουν περισσότερο το φαγητό, επιβραδύνοντας τον συνολικό ρυθμό του γεύματος. Στην πραγματικότητα, η Polona ισχυρίζεται ότι αυτό αποδείχθηκε ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στη μεταμόρφωσή της. Ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να εστιάζουν σε κάθε μπουκιά, είναι λιγότερο πιθανό να χάσουν τα σήματα πληρότητας ενώ τρώνε, γεγονός που οδηγεί στην υπερφαγία.

Αν και οι μεταμορφώσεις σώματος όπως αυτή που πέτυχε η Polona απαιτούν υψηλό επίπεδο δέσμευσης, η περίπτωσή της επιβεβαιώνει ότι η σκληρή δουλειά αποδίδει. «Κοιτάζομαι στον καθρέφτη και νιώθω αγάπη για το σώμα μου και είμαι εντυπωσιασμένη με τον εαυτό μου», είπε.

«Έχει φέρει μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου, τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τώρα την φυσική μου κατάστασης και τον τρόπο που τρώω το φαγητό μου. Απολαμβάνω το νέο μου εαυτό».

Πώς η πρωτεΐνη συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Η πρωτεΐνη είναι ένα μακροθρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά, αυγά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά. Έχουν γίνει πολλές έρευνες σχετικά με τον τρόπο που βοηθάει τους ανθρώπους που κάνουν δίαιτα να επιτύχουν και να διατηρήσουν αποτελέσματα απώλειας βάρους. Έχει διαπιστωθεί ότι ρυθμίζει τις ορμόνες και προάγει το αίσθημα πληρότητας.

Η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μυϊκού ιστού. Ο περισσότερος μυϊκός ιστός στο σώμα μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό, βοηθώντας το σώμα να κάψει περισσότερο λίπος. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη (NIH) των ΗΠΑ έδειξε ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη το πρωί μπορεί να επιταχύνει τα αποτελέσματα της απώλειας βάρους. Συμμετέχοντες με περίσσεια βάρους και παχυσαρκία που έτρωγαν ένα πρωινό με βάση τα αυγά αντί για ένα κουλούρι με πολλά υδατάνθρακες, διαπιστώθηκε ότι είχαν καλύτερα αποτελέσματα απώλειας βάρους.

«Γενικά, η πρωτεΐνη από τη διατροφή αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη επειδή έχει σημαντικά υψηλότερη θερμική επίδραση τροφίμων από το λίπος και τους υδατάνθρακες και διατηρεί τον Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό αποτρέποντας την απώλεια μυϊκής μάζας. Επιπλέον, η αυξημένη θερμική επίδραση των τροφίμων αυξάνει τον κορεσμό, ο οποίος συμβάλλει επίσης στην απώλεια βάρους», λένε οι ειδικοί.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ