Απόστολος Λύτρας: Τα πρώτα 24ωρα στη φυλακή και το αίτημα για ανοιχτό επισκεπτήριο

Το πρώτο του βράδυ στο κελί νούμερο 4 πέρασε χθες ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας, στην 6η πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, γνωστή και ως VIP.

Η πρώτη επαφή του Απόστολου Λύτρα με τους δύο συγκρατούμενούς του φέρεται να άρχισε με ένταση. Ο ποινικολόγος πήγε να ανάψει ένα τσιγάρο και ο ένας κρατούμενος αντέδρασε.

Ο Απόστολος Λύτρας δέχτηκε το πρώτο επισκεπτήριο του από την πρώην σύζυγό του, τις δύο μεγαλύτερες κόρες του, την αδελφή του και τον δικηγόρο του. Το κελί του, με το νούμερο 4 είναι εξίσου λιτό με τα υπόλοιπα, μία κουκέτα και ένα μονό κρεβάτι, τραπεζάκι, κομοδίνο, ντουζ και τηλεόραση.

Σύμφωνα με το Mega, υπήρξε ένα αίτημα από την πρώην σύζυγο του Απόστολου Λύτρα να γίνει ανοικτό επισκεπτήριο. Αυτό σημαίνει ότι σε έναν ειδικό χώρο συναντάς τον κρατούμενο χωρίς να υπάρχει κάποιο διαχωριστικό τζάμι. Αυτό δεν έγινε δεκτό στο πρώτο επισκεπτήριο.

Για το αίτημα ο πρόεδρος Ομοσπονδιακών Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Κωνσταντίνος Βαρσάμης εξήγησε ότι «αυτό είναι θέμα της διοίκησης (σ.σ. της φυλακής). Πιστεύω ότι είναι παρά παρά πολύ νωρίς ακόμα αλλά είναι θέμα του συμβουλίου της φυλακής. Συνήθως εξαρτάται από την συμπεριφορά του κρατουμένου, ποιοι θα τον δούνε και αν υπάρχει χώρος».

Πώς πέρασε τα πρώτα 24ωρα

«Ο οποιοσδήποτε κρατούμενος που έρχεται για πρώτη φορά στη φυλακή δεν είναι εύκολη η προσαρμογή και πολύ περισσότερο όταν είναι επώνυμος και έχουν πέσει όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Για εμάς είναι μία συνηθισμένη μέρα», είπε ο Κωνσταντίνος Βαρσάμης.

Οι μέρες του Απόστολου Λύτρα κύλησαν ομαλά στην φυλακή. Μόλις μπήκε στις φυλακές παρέδωσε το κινητό του και επικοινωνεί με τα άτομα που επιθυμεί από το καρτοτηλέφωνο στην πτέρυγα.

Αντάλλαξε χρήματα με μάρκες για να αγοράσει καφέ και τσιγάρα, ενώ σύμφωνα με πηγές του Mega απέφυγε να μιλήσει για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του σε συγκρατούμενούς του.

Ο Κωνσταντίνος Βαρσάμης ανέφερε ότι ο δικηγόρος δεν έχει κάνει κάποιο συγκεκριμένο αίτημα και η ένταση με τον συγκρατούμενο του ήταν μία μικροδιένεξη σαν αυτές που γίνονται καθημερινά στις φυλακές.

«Έχω την άποψη ότι δεν παραβιάστηκαν οι περιοριστικοί όροι»

Ο ποινικολόγος, Κώστας Ντάλτας αναφέρθηκε στο αίτημα προσφυγής κατά της απόφασης να αρθούν οι περιοριστικοί όροι και να προφυλακιστεί που μπορεί να καταθέσει ο Απόστολος Λύτρας.

«Στο ένταλμα προσωρινής κράτησης προβλέπεται προσφυγή εντός προθεσμίας. Παλιότερα ήταν πέντε μέρες τώρα είναι δέκα μέρες. Κανοινικά το ένδικο μέσο – βοήθημα εμείς στην πράξη δεν το χρησιμοποιούμε γιατί έχει αναπτυχθεί μία συναντίληψη στο δικαστικό σώμα ότι αν ευοδοκιμούν οι προσφυγές αυτές τότε όλοι όσοι κρίνονται κρατούμενοι θα κάνουν προσφυγές. Αν υπάρχει ένα ποσοστό επιτυχίας τότε όλοι θα κάνουν. Έτσι το ποσοστό επιτυχίας αυτού του ένδικου βοηθήματος ήταν αμελητέο», εξήγησε ο ποινικολόγος.

Παράλληλα υποστήριξε ότι με βάση την δική του νομική άποψη οι περιοριστικοί όροι δεν παραβιάστηκαν από τον δικηγόρο. «Εγώ και πάρα πολλοί νομικοί, η συντριπτική πλειοψηφία των νομικών, έχουν την άποψη ότι δεν έχουν παραβιαστεί εδώ (σ.σ. οι περιοριστικοί όροι). Γιατί ούτε μπήκε στο σπίτι ούτε έστειλε μήνυμα απειλητικό ‘θα σε σκοτώσω’, ούτε πήγε απέξω να κάνει χειρονομίες. Το νόημα των περιοριστικών όρων είναι να μείνει ανενόχλητη η γυναίκα», είπε ο ποινικολόγος.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ