Ανατροπή βυτιοφόρου στον Ισθμό: Πού εστιάζει η έρευνα για το τροχαίο στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου

Τις συνθήκες της ανατροπής του βυτιοφόρου στην Εθνική Οδό Αθηνών- Κορίνθου  που προκάλεσε την κατεδάφιση της γέφυρας ερευνούν οι αρχές, ενώ ο οδηγός που υπέστη κάταγμα χωρίς ευτυχώς και εγκαύματα, φέρεται να ισχυρίστηκε ότι ενώ οδηγούσε, κάτι πάτησε με αποτέλεσμα να σκάσει το λάστιχο και να χάσει τον έλεγχο του οχήματος.

Στο μικροσκόπιο των ερευνών μπαίνουν τα εξής ερωτήματα:

  • Υπερέβη το όριο ταχύτητας;
  • Οδηγούσε υπό την επήρρεια αλκοόλ;
  • Είχε υπερβεί το ωράριο εργασίας του;
  • Είχε δικλείδες ασφαλείας το όχημα;

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο οδηγός είχε έρθει από τη Ζάκυνθο είχε φορτώσει πετρέλαιο και βενζίνη από τον Ασπρόπυργο και κατευθυνόταν πίσω στη Ζάκυνθο. Πόσες ώρες οδηγούσε; Είχε ξεκουραστεί πριν πιάσει το τιμόνι για ένα ταξίδι που υπερβαίνει τα 300 χιλιόμετρα μέσα στη νύχτα; Και τέλος, τι δικλείδες ασφαλείας υπάρχουν ώστε ένα βυτιοφόρο που πιθανόν να υποστεί κάποια σύγκρουση να μην παρουσιάσει διαρροή καυσίμου που μπορεί να δημιουργήσει εικόνες εμπόλεμης ζώνης και να κινδυνεύσει η ζωή του οδηγού αλλά και πολιτών.

Οι εικόνες με το φλεγόμενο βυτιοφόρο παγώνουν το αίμα σε όσους βρέθηκαν κοντά στο σημείο του τροχαίου στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου. Το σημείο όπου ο οδηγός του βυτιοφόρου έχασε τον έλεγχο του βαρέος τύπου οχήματος, και προσέκρουσε στο διαχωριστικό της (παλαιάς) εθνικής οδού Αθηνών Κορίνθου, έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο καθώς κατεδαφίζεται η γέφυρα, στο σημείο της ανατροπής και της ανάφλεξης του βυτιοφόρου.

Τα καύσιμα που έχουν χυθεί στο οδόστρωμα στο ύψος της γέφυρας στο 75ο χιλιόμετρο μετέφεραν τη φωτιά και στο πρανές έδαφος δίπλα από τον δρόμο με όσους βρίσκονται κοντά να απομακρύνονται έντρομοι.

Αστυνομικοί και πυροσβέστες έκλεισαν από την πρώτη στιγμή την Εθνική Οδό και στα δύο ρεύματα αφού πέρα από τη φωτιά υπήρχε άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης της γέφυρας που υπέστη σοβαρή ζημιά από το υψηλό θερμικό φορτίο.

Αθηνών Κορίνθου Γέφυρα κατεδάφιση Αθηνών Κορίνθου Γέφυρα κατεδάφιση

Για την υπόθεση αυτή διεξάγεται προανάκριση, έχει οριστεί πραγματογνώμονας, τα αποτελέσματα της πραγματογνωμοσύνης και όλη η προανάκριση θα κατατεθεί στον εισαγγελέα, για τα περαιτέρω, τόνισε κατά αυτοψία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Από το ίδιο σημείο ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, επεσήμανε ότι από την πρώτη στιγμή βρέθηκε και ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος διαρκώς ενισχύει τα μηχανήματα, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο η καθαίρεση της γέφυρας και μέσα στην εβδομάδα, να αποκατασταθεί η οδική κυκλοφορία από την Αθήνα μέχρι την Κόρινθο.

Ο 60χρονος οδηγός κατάφερε ελαφρά τραυματισμένος να βγει από το βυτιοφόρο και διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Κορίνθου.

Κατεδαφίζουν τη γέφυρα

Άμεσα στο σημείο έφτασε κλιμάκιο μηχανικών του Yπουργείου υποδομών, που διενέργησε έλεγχο στατικότητας της γέφυρας και αποφάσισε ότι πρέπει να κατεδαφιστεί καθώς υπέστη σοβαρή ζημιά από το υψηλό θερμικό φορτίο.

Είκοσι λεπτά μετά τις 5 το πρωί ξεκίνησε η διαδικασία κατεδάφισης της γέφυρας, ενώ νωρίτερα είχε προηγηθεί η απομάκρυνση του μεγαλύτερου όγκου του βυτιοφόρου.

Με το πρώτο φως της ημέρας γερανοί και σκαπτικά μηχανήματα γκρέμισαν το τμήμα της γέφυρας, στο οποίο καταγράφηκαν τα προβλήματα στατικότητας μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν οι μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Μετά την κατεδάφιση πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση το οδοστρώματος.

Αθηνών Κορίνθου Γέφυρα κατεδάφιση Αθηνών Κορίνθου Γέφυρα κατεδάφιση

Οι εναλλακτικές διαδρομές

  • α. Προς τον κλάδο εξόδου του κόμβου Λουτρακίου, με κατεύθυνση προς τον Ισθμό Κορίνθου, την παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου και την εν συνεχεία επανείσοδο στον αυτοκινητόδρομο μέσω του κόμβου της Επιδαύρου στο ύψος της χιλιομετρικής θέσης -76,8-.
  • β. Προς την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο.Α.Κ. στο ρεύμα προς Αθήνα, με την εφαρμογή αμφιδρόμησης στο τμήμα από τη χιλιομετρική θέση -75,2- έως τη χιλιομετρική θέση -76,2- με τη διάθεση της μεσαίας λωρίδας αυτού ως διαχωριστικής χωρίς κυκλοφορία ουδέτερης ζώνης (buffer zone). Στο εν λόγω τμήμα, η κυκλοφορία προς Αθήνα διεξάγεται από τη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας και τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.), ενώ η κυκλοφορία προς Κόρινθο διεξάγεται μόνο από την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι, απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τη χιλιομετρική θέση -26,5- (ύψος διοδίων Ελευσίνας) έως χιλιομετρική θέση -84,5- (κόμβος Μορέα) σήμερα (08-06-2024) από τις 10:30’ έως 23:00’ και αύριο (09-06-2024) από τις 05:00’ έως 05:00’ της Δευτέρας (10-06-2024).

«Τα συνεργεία της Intrakat εργάζονται πυρετωδώς ώστε να δοθεί η Εθνική Οδός στην κυκλοφορία το συντομότερο δυνατόν»

Η Intrakat αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι «ανταποκρίθηκε άμεσα σε επείγουσα έκκληση του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, η εταιρεία μετακίνησε εξειδικευμένα συνεργεία και μηχανήματα έργου στο σημείο και από τις 05.30 π.μ., και με την επίβλεψη και συνεργασία των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, έχει ξεκινήσει την κατεδάφιση της γέφυρας, η οποία κρίθηκε επικίνδυνη. Τα συνεργεία της Intrakat εργάζονται πυρετωδώς ώστε να δοθεί η Εθνική Οδός στην κυκλοφορία το συντομότερο δυνατόν».

«Ο Όμιλος ΑΒΑΞ συνδράμει την προσπάθεια με 20 εργαζόμενους (μηχανικούς, οδηγούς, χειριστές) και 9 μηχανήματα (ερπυστριοφόρα, φορτωτές και φορτηγά) για την κατεδάφιση της γέφυρας, την απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών και την αποκατάσταση του οδοστρώματος προκειμένου να ξαναδοθεί σε κυκλοφορία».

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ