Αλτσχάιμερ: Τα άτομα με αυτά τα γονίδια αναπτύσσουν νωρίτερα τη νόσο και εκδηλώνουν συμπτώματα
Ερευνητές από την περιοχή έρευνας για τις νευρολογικές ασθένειες, τη νευροεπιστήμη και την ψυχική υγεία στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Sant Pau, ανακάλυψαν ότι πάνω από το 95% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών που έχουν δύο αντίγραφα του γονιδίου APOE4—ομοζυγώτες APOE4—εμφανίζουν βιολογικά χαρακτηριστικά της παθολογίας της νόσου Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο ή βιοδείκτες αυτής της νόσου σε εξετάσεις εγκεφαλονωτιαίου υγρού και PET.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που είναι ομοζυγώτες για το APOE4 αναπτύσσουν επίσης τη νόσο νωρίτερα από εκείνα με άλλες παραλλαγές του γονιδίου APOE. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ύπαρξη δύο αντιγράφων του γονιδίου APOE4 θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια νέα γενετική μορφή της νόσου του Αλτσχάιμερ.
«Αυτά τα δεδομένα αντιπροσωπεύουν μια επανασύνδεση της νόσου ή τι σημαίνει να είσαι ομοζυγώτης για το γονίδιο APOE4. Αυτό το γονίδιο είναι γνωστό για περισσότερα από 30 χρόνια και ήταν γνωστό ότι σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Τώρα όμως γνωρίζουμε ότι σχεδόν όλα τα άτομα με αυτό το διπλό γονίδιο αναπτύσσουν τη βιολογία της νόσου Αλτσχάιμερ, επειδή αντιπροσωπεύουν περίπου το 2 με 3% του πληθυσμού», εξηγεί ο Δρ. Juan Fortea, Διευθυντήw της Μονάδας Μνήμης της Νευρολογικής Υπηρεσίας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Sant Pau και επικεφαλής της μελέτης.
Νέο παράδειγμα
Είναι γνωστό ότι μεταλλάξεις σε τρία γονίδια, τα APP, PSEN1 και PSEN2, εμπλέκονται στην ανάπτυξη της αυτοσωματικής επικρατούσα πρώιμης νόσου Αλτσχάιμερ -η οποία θεωρείται σαφώς γενετική και μπορεί να εμφανιστεί από την ηλικία των 40 ετών– ενώ παραλλαγές άλλων γονιδίων έχουν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σποραδικών ή όψιμης έναρξης μορφών. Επιπλέον, ήταν ήδη γνωστό ότι το APOE ήταν ένα από τα γονίδια που θεωρούνταν ο ισχυρότερος γενετικός παράγοντας κινδύνου για την όψιμη έναρξη της νόσου Αλτσχάιμερ.
Σε αυτή την εργασία, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις κλινικές, παθολογικές και βιοδείκτες αλλαγές στους ομοζυγώτες APOE4 για να προσδιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Χρησιμοποίησαν δεδομένα από 3.297 δότες εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων από 273 ομοζυγώτες APOE4 από το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Alzheimer (Ηνωμένες Πολιτείες) και κλινικά δεδομένα και δεδομένα βιοδεικτών από περισσότερα από 10.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 519 ομοζυγωτών APOE4 από πέντε μεγάλες πολυκεντρικές κοόρτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη ατόμων με βιοδείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ.
Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι σχεδόν όλοι οι ομοζυγώτες APOE4 εμφάνισαν παθολογία Αλτσχάιμερ και είχαν υψηλότερα επίπεδα βιοδεικτών που σχετίζονται με τη νόσο στην ηλικία των 55 ετών σε σύγκριση με τα άτομα με το γονίδιο APOE3. Στην ηλικία των 65 ετών, πάνω από το 95% των ομοζυγωτών APOE4 εμφάνισαν μη φυσιολογικά επίπεδα αμυλοειδούς στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό -ένα βασικό πρώιμο παθολογικό χαρακτηριστικό στη νόσο Αλτσχάιμερ -και το 75% είχε θετικές σαρώσεις αμυλοειδούς.
Οι μεταλλάξεις του APOE4 αυξάνουν τον κίνδυνο και προβλέπουν την εμφάνιση Αλτσχάιμερ
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, οι συγγραφείς προτείνουν ότι η γενετική παραλλαγή του γονιδίου APOE4 δεν είναι μόνο ένας παράγοντας κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως πιστευόταν παλαιότερα, αλλά θα μπορούσε επίσης να αντιπροσωπεύει μια ξεχωριστή γενετική μορφή της.
Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για την ανάπτυξη εξατομικευμένων στρατηγικών πρόληψης, κλινικών δοκιμών και στοχευμένων προσεγγίσεων θεραπείας για αυτόν τον συγκεκριμένο πληθυσμό.
Από αυτή την άποψη, ο Δρ. Alberto Lleó, ερευνητής στην Ομάδα Νευροβιολογίας Άνοιας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Sant Pau και Διευθυντής της Νευρολογικής Υπηρεσίας στο ίδιο νοσοκομείο, επισημαίνει ότι «τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ύπαρξη δύο αντιγράφων του γονιδίου APOE4 δεν αυξάνει μόνο τον κίνδυνο, αλλά και προβλέπει την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ, ενισχύοντας την ανάγκη για συγκεκριμένες προληπτικές στρατηγικές».
Ο ερευνητής Δρ. Víctor Montal, ο οποίος συμμετείχε ενεργά σε αυτή τη μελέτη και τώρα μελετά τη μοριακή δομή του γονιδίου APOE στο Υπερυπολογιστικό Κέντρο της Βαρκελώνης, προσθέτει ότι «τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της παρακολούθησης των ομοζυγωτών APOE4 από νεαρή ηλικία για προληπτικές παρεμβάσεις».
Πηγή: oloygeia.gr
Τα 5 ροφήματα που κάνουν καλό στο έντερο και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα
Εγκέφαλος: 6 φαινομενικά «ακίνδυνες» συνήθειες που τον γερνούν πρόωρα