Αυτό το κόλπο θα σας επιτρέψει να τρώτε λιπαρά τρόφιμα όπως το λουκάνικο και να χάσετε βάρος, σύμφωνα με μελέτη

Εάν χρειάζεστε μια δικαιολογία για να γυμναστείτε, αυτή η νέα μελέτη θα σας βάλει σε σκέψεις. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Aberdeen στη Σκωτία που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, μπορείτε να τρώτε κορεσμένα λιπαρά, που βρίσκονται σε ζωικά προϊόντα και λιπαρά γαλακτοκομικά και να χάνετε κιλά αν ασκείστε για 5 ώρες την εβδομάδα.

Η μελέτη δεν εξέτασε τη διατροφή των συμμετεχόντων, αλλά τον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζονται διαφορετικοί τύποι λίπους ανάλογα με την γενική υγεία και την φυσική κατάσταση του ατόμου, εξηγεί η εφημερίδα Aberdeen Live.

Η μελέτη ανέλυσε δύο ομάδες ανδρών, η μία εκ των οποίων είχε διαβήτη τύπου 2 και δεν γυμναζόταν πολύ, και μια άλλη ομάδα ανδρών που χαρακτηρίζονταν ως αθλητές και γυμνάζονταν αρκετά. Στη συνέχεια, οι άνδρες σε κάθε ομάδα άλλαξαν τις συνήθειες ζωής τους, με την ομάδα των αθλητών να μειώνει την άσκηση από 9 ώρες την εβδομάδα σε καμία και την ομάδα των διαβητικών να αυξάνει την άσκηση από καθόλου σε 5 ώρες την εβδομάδα. Μετά την αλλαγή στη ρουτίνα, στους συμμετέχοντες χορηγήθηκαν ενέσεις με μικρές ποσότητες διαφορετικών ειδών λιπών και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία για εξεταστεί τι επίδραση είχαν τα λιπαρά μέσα στα μυϊκά τους κύτταρα.

Τα αποτελέσματα μελέτης για την άσκηση και τον μεταβολισμό

Η μελέτη έδειξε ότι στους αθλητές, τα κορεσμένα λιπαρά καίγονται ως ενέργεια, ενώ σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, τα κορεσμένα λιπαρά αποθηκεύονται στο σώμα. «Ανακαλύψαμε ότι οι αθλητές αποθηκεύουν και χρησιμοποιούν εντατικά κορεσμένα λιπαρά για σωματική δραστηριότητα υψηλής απόδοσης ενώ αντίστροφα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, παρατηρήσαμε κυρίως αποθήκευση», δήλωσε η καθηγήτρια Dana Dawson, επικεφαλής του τμήματος καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen.

Η Dawson πρόσθεσε: «Δείξαμε επίσης ότι σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, η προπόνηση με ασκήσεις αντοχής αύξησε την αποθήκευση και την αξιοποίηση των κορεσμένων λιπαρών», σε σημείο που, μετά από 8 εβδομάδες προγράμματος, οι αθλητές και οι διαβητικοί που ασκούνται μεταβολίζουν τα λίπη με παρόμοιο τρόπο.

«Συνολικά, η πιο εντυπωσιακή και εντελώς νέα οπτική γωνία που αποκομίσαμε από αυτή τη μελέτη είναι ότι δεν ισχύουν τα ίδια για όλους και ότι η καρδιομεταβολική υγεία του καθενός υπαγορεύει το πόσο αποτελεσματικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά λίπη ως καύσιμο», δήλωσε η Dawson.

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι εντελώς νέα και υπογραμμίζουν πώς η διατήρηση της φυσικής κατάστασης και η άσκηση βελτιώνουν τον μεταβολισμό των κορεσμένων λιπαρών ως άμεσο όφελος της άσκησης», πρόσθεσε.

Ο Ian Frizell, ο οποίος έχει διαβήτη τύπου 2 και συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι «απόλαυσε τα οφέλη για την υγεία του». «Μετά την αλλαγή είδα απώλεια βάρους, αυξημένο επίπεδο φυσικής κατάστασης, χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτίωση στις μετρήσεις της χοληστερόλης. Η ρουτίνα της μέτριας άσκησης κάθε μέρα ήταν το κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος», είπε ο ίδιος.

Ο καθηγητής Bryan Williams, επικεφαλής επιστημονικός και ιατρικός υπεύθυνος στο British Heart Foundation, είπε ότι η έρευνα περιγράφει λεπτομερώς τα οφέλη της άσκησης για την υγεία της καρδιάς. «Ενώ η μελέτη συνέκρινε δύο πολύ συγκεκριμένες ομάδες – άντρες αθλητές και με διαβήτη τύπου 2 – τα ευρήματα προσφέρουν διαβεβαίωση ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί διαφορετικούς τύπους λίπους», είπε ο Williams.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ