Υπουργείο Εργασίας: Έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους που δεν θα καταφέρουν να προσέλθουν στην εργασία τους στις 29/5 – Τι ισχύει

Διευκρινίσεις παρείχε το υπουργείο Εργασίας σχετικά με το τι ισχύει για εργοδότες και εργαζόμενους, στην περίπτωση που δεν λειτουργήσουν επιχειρήσεις ή υπάλληλος δεν καταφέρει να πάει στη δουλειά του, εξαιτίας των έκτακτων μέτρων που θα ισχύσουν αύριο λόγω, Τετάρτη, λόγω του τελικού του Conference League.

Σημειώνεται ότι λόγω του τελικού ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Φιορεντίνα, που θα διεξαχθεί στο Opap Arena, έχουν ανακοινωθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ θα επηρεαστούν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Στην περίπτωση που ο εργοδότης εμποδίζεται προσωρινώς ή οριστικώς να δεχθεί την εργασία του εργαζόμενου, από λόγους οφειλόμενους σε ανώτερη βία, αυτός δεν καθίσταται υπερήμερος περί την αποδοχή της προσφερόμενης εργασίας και κατ’ ακολουθίαν απαλλάσσεται από την υποχρέωση προς καταβολή του μισθού προς τον προσφέροντα την εργασία του μισθωτό(κανόνας που καθιερώνεται εξ αντιδιαστολής των προβλεπόμενων στις διατάξεις του 656 Α.Κ.)», επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας.

Οπότε, σε περιπτώσεις αδυναμίας των επιχειρήσεων να λειτουργήσουν, καθώς και των εργαζομένων να προσέλθουν στην εργασία τους, ισχύουν τα εξής:

  • Όταν η επιχείρηση δεν λειτούργησε λόγω ανώτερης βίας και οι εργαζόμενοι της δεν προσήλθαν στην εργασία τους για το ίδιο γεγονός, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 380 Α.Κ., σύμφωνα με τις οποίες «αν η παροχή από ένα από τους συμβαλλόμενους (εργοδότη ή μισθωτό) είναι αδύνατη συνεπεία γεγονότος για το οποίο δεν έχει ευθύνη, απαλλάσσεται και ο άλλος από τους συμβαλλόμενους της αντιπαροχής» (δηλ. υπάρχει κοινή απαλλαγή).
  • Όταν η επιχείρηση λειτούργησε κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατόρθωσε να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια λόγω ανώτερης βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης (657 Α.Κ.).

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ