Ύπνος: Το νόστιμο ρόφημα που μπορεί να αποτρέψει το ροχαλητό και να «καθαρίσει τα ιγμόρεια», σύμφωνα με ειδικούς

Ένας ειδικός ύπνου μοιράστηκε μια χρήσιμη συμβουλή που μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα, μειώνοντας το ροχαλητό. Το ρόφημα που προτείνει έχει και άλλα οφέλη για την υγεία.

Η κατανάλωση ενός νόστιμου ροφήματος μπορεί να σταματήσει το ροχαλητό και να σας χαρίσει καλύτερο ύπνο

Το ροχαλητό μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας και να προκαλέσει κόπωση και ευερεθιστότητα την επόμενη μέρα. Υπολογίζεται ότι το 45% του πληθυσμού ροχαλίζει περιστασιακά, ενώ το 25% κάνει αυτόν τον θόρυβο τακτικά.

Εάν ροχαλίζετε εσείς ή σας ενοχλεί το ροχαλητό του συντρόφου σας, γνωρίζετε ότι είναι πραγματικά δύσκολο να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια ύπνου. Υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να σας βοηθήσουν, όπως:

  • να χάσετε μερικά κιλά αν είστε υπέρβαροι,
  • να κοιμάστε στο πλάι και
  • να μην πίνετε αλκοόλ τουλάχιστον 3 ώρες πριν από τον ύπνο.

Το αλκοόλ μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει ροχαλητό λόγω των χαλαρωτικών του επιδράσεων στους μύες του στόματος και του λαιμού. Όταν αυτοί οι μύες είναι χαλαροί, μπορούν να προκαλέσουν μερική απόφραξη των αεραγωγών, οδηγώντας σε κραδασμούς και ήχους ροχαλητού καθώς ο αέρας περνάει δια της βίας κατά την αναπνοή.

Το αλκοόλ μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του χρόνου που περνάτε στον ύπνο REM. Η κατασταλτική και καταθλιπτική φύση του αλκοόλ χαλαρώνει το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του λαιμού, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να αναπνεύσετε από το στόμα και επομένως να ροχαλίσετε.

Αλλά υπάρχει ένα ρόφημα που ένας ειδικός στον ύπνο συνιστά να απολαμβάνετε το βράδυ και αυτό είναι το τσάι μέντας. Ο Martin Seeley, κορυφαίος ειδικός ύπνου στο MattressNextDay, εξηγεί γιατί το ζεστό ρόφημα με βότανα είναι η “τέλεια εναλλακτική” στο αλκοόλ και πώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το ροχαλητό.

«Καθαρίζει τα ιγμόρεια και διευκολύνει την αναπνοή», λέει. «Έχει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση που μπορεί να μειώσει τη συμφόρηση των αεραγωγών, διευκολύνοντας την αναπνοή και μειώνοντας τις πιθανότητες ροχαλητού».

Οι εναλλακτικές λύσεις για καλύτερο ύπνο

Ο Martin προτείνει και άλλες συμβουλές, συμπεριλαμβανομένου ενός “μυστικού όπλου” κατά του ροχαλητού, το οποίο είναι ένα ζεστό ντους πριν τον ύπνο. Εκτός από το ότι σας χαλαρώνει, ο ατμός από το ντους μπορεί να ενυδατώσει τους ρινικούς αδένες, να μειώσει τη ρινική συμφόρηση και να διευκολύνει την αναπνοή.

Προτείνει επίσης τη χρήση βοτάνων στο ντους σας για επιπλέον οφέλη: «Αναβαθμίστε την εμπειρία του ντους σας κρεμώντας ένα σακουλάκι με λεβάντα ή μέντα γύρω από την ντουζιέρα και απελευθερώνοντας αιθέρια έλαια στον ατμό για επιπλέον ανακούφιση από τη συμφόρηση», λέει.

Το φαγητό που τρώτε πριν τον ύπνο μπορεί επίσης να συμβάλλει στο ροχαλητό σας, επομένως ο Martin συμβουλεύει να αποφεύγετε τα πικάντικα φαγητά, το παγωτό και το γάλα λίγο πριν πάτε για ύπνο. «Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων πριν τον ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγή βλέννας, η οποία μπορεί να συμβάλει στο ροχαλητό προκαλώντας συμφόρηση και στένωση ή απόφραξη των αεραγωγών», εξηγεί. «Η λακτόζη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι γνωστό ότι ενθαρρύνει την υπερβολική παραγωγή βλέννας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ροχαλητό».

Εάν θέλετε ένα σνακ αργά το βράδυ, καλό είναι να επιλέξετε πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις και να αποφύγετε γαλακτοκομικά προϊόντα με πολλά λιπαρά.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) συμβουλεύει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν η αναπνοή σας σταματά και ξεκινά ξανά ενώ κοιμάστε ή εάν λαχανιάζετε ή πνίγεστε κατά τον ύπνο. Μπορεί να έχετε υπνική άπνοια, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί ενδέχεται να γίνει σοβαρή.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ