Ύπνος: Το κοινό πρόβλημα που μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι καρδιακής νόσου, σύμφωνα με καρδιολόγους

Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ εδώ και έναν αιώνα. Ωστόσο, μια έρευνα για την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία έδειξε ότι το 51% των Αμερικανών δεν γνώριζε αυτό το στατιστικό στοιχείο. Πρόκειται για περισσότερο από τους μισούς Αμερικανούς και είναι ένα σοβαρό πρόβλημα.

«Οι καρδιοπάθειες μπορούν να μειωθούν σημαντικά εάν μπορέσουμε να αποτρέψουμε τους παράγοντες κινδύνου», λέει ο Dr. Sharan Sharma, MD, καρδιολόγος στο Intermountain Health. Ένας από τους πρώτους παράγοντες μείωσης κινδύνου που θα σας συστήσουν οι καρδιολόγοι είναι ο καλύτερος ύπνος. Σε αντίθεση με τη γενετική προδιάθεση, είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε.

Ωστόσο, ένα συνηθισμένο πρόβλημα που συμβαίνει κατά τον ύπνο μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν θεραπείες.

Το πρόβλημα ύπνου που θα μπορούσε να είναι προειδοποιητικό σημάδι καρδιακής νόσου

Το ροχαλητό δεν είναι απλά μια ενόχληση για τον σύντροφό σας στον ύπνο. «Το ροχαλητό μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενης υπνικής άπνοιας», εξηγεί ο Dr. Sharma. «Πλέον γνωρίζουμε ότι η υπνική άπνοια συνδέεται με διάφορες καρδιακές παθήσεις όπως κολπική μαρμαρυγή, υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια».

Ίσως έχετε ακούσει για την υπνική άπνοια. Αλλά τι σημαίνει πραγματικά;

Μια μελέτη του 2024 σε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους που δημοσιεύτηκε στο Nature διαπίστωσε ότι το συχνό ροχαλητό αύξησε τον κίνδυνο ενός ατόμου για ανεξέλεγκτη υψηλής αρτηριακής πίεσης. «Η άπνοια είναι η πλήρης διακοπή της ροής του αέρα για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα», λέει ο Dr. Sanjay Rajagopalan, Διευθυντής του Ινστιτούτου Καρδιαγγειακής Έρευνας και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve.

Το ροχαλητό μπορεί επίσης να είναι σημάδι μιας λιγότερο σοβαρής μείωσης της ροής του αέρα, γνωστή ως “υπόπνοια” που διαρκεί επίσης 10 ή περισσότερα δευτερόλεπτα, εξηγεί ο Dr. Rajagopalan. Και τα δύο αυτά φαινόμενα έχουν συνέπειες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για την καρδιά.

«Αυτή η διακοπή αυξάνει το άγχος, ή τις ορμόνες μάχης και φυγής, την κορτιζόλη και την αδρεναλίνη», λέει ο Dr. Leonard Pianko, MD, καρδιολόγος στην Aventura. «Αυτή η ορμονική έκρηξη αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό και μπορεί να επιβαρύνει συνεχώς το καρδιαγγειακό σας σύστημα, προκαλώντας στηθάγχη ή καρδιακή προσβολή».

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. «Εκτός από τις καρδιακές παθήσεις, το ροχαλητό διακόπτει τον ύπνο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, δυσκολία στη συγκέντρωση και ευερεθιστότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας», συνεχίζει ο Dr. Pianko. Επιπλέον, αυτές οι διακοπές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2023 στο περιοδικό Hypertension διαπίστωσε ότι η ακανόνιστη διάρκεια ύπνου συνδέεται με υψηλότερες πιθανότητες για υψηλή αρτηριακή πίεση.

Είναι το ροχαλητό πάντα σημάδι καρδιακής νόσου;

Σας είπαν ότι ροχαλίζατε χθες το βράδυ. Πρέπει να ανησυχείτε απόψε; Όχι. Ο Dr. Sharma αναφέρει ότι το ροχαλητό δεν σημαίνει πάντα υπνική άπνοια ή αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. «Υπάρχουν και άλλες αιτίες για το ροχαλητό εκτός από την υπνική άπνοια», λέει ο Dr. Sharma. «Η ρινική συμφόρηση, η απόκλιση του ρινικού διαφράγματος και η κατανάλωση αλκοόλ είναι άλλες κοινές αιτίες».

Ο Dr. Rajagopalan συμβουλεύει τους ανθρώπους να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο ροχαλητό σε σχέση με την καρδιοπάθεια εάν συνδέεται επίσης με:

  • Διακοπές στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου που παρατηρούνται από άλλους
  • Υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση
  • Πρωινοί πονοκέφαλοι
  • Πονόλαιμο κατά το ξύπνημα
  • Ανήσυχο ύπνο
  • Λαχάνιασμα ή πνιγμός τη νύχτα
  • Υψηλή πίεση του αίματος
  • Το ροχαλητό είναι τόσο δυνατό που διακόπτει τον ύπνο του συντρόφου σας

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο υπνικής άπνοιας

Σύμφωνα με τον Dr. Pianko, είναι δυνατό να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης υπνικής άπνοιας και πολλές συμβουλές είναι παρόμοιες με τις κορυφαίες οδηγίες για τη μείωση των πιθανοτήτων καρδιακής νόσου. Αυτές οι συμβουλές περιλαμβάνουν:

  • Τακτική σωματική άσκηση
  • Διατήρηση υγιούς βάρους
  • Διακοπή του καπνίσματος
  • Περιορισμός αλκοόλ

Εάν έχετε υπνική άπνοια, υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία. «Η άπνοια στον ύπνο αντιμετωπίζεται με μάσκα συνεχούς θετικής πίεσης των αεραγωγών (CPAP)», λέει ο Dr. Pianko. «Για τη θεραπεία της άπνοιας στον ύπνο, ο πεπιεσμένος αέρας πρέπει να διατρέχει από τη μηχανή CPAP μέσω ενός σωλήνα και μιας μάσκας στον άνω αεραγωγό για να κρατήσει τους αεραγωγούς ανοιχτούς».

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις που πρέπει να γνωρίζετε

Δεν ροχαλίζετε; Αυτό είναι καλό σημάδι. Ωστόσο, ο Dr. Pianko υπενθυμίζει ότι υπάρχουν άλλα προειδοποιητικά σημάδια ότι μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο. «Τα σημάδια της καρδιακής νόσου περιλαμβάνουν:

  • ακανόνιστο ή γρήγορο καρδιακό παλμό,
  • δύσπνοια,
  • ασυνήθιστη κόπωση ή
  • πρήξιμο στα πόδια ή τους αστραγάλους».

Εάν ανησυχείτε για την υγεία της καρδιάς σας, είναι καλύτερα να μιλήσετε με τον γιατρό σας. «Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε είναι να κλείσετε ραντεβού με καρδιολόγο εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου ή εμφανίσετε συμπτώματα σε οποιαδήποτε ηλικία», εξηγεί ο Dr. Pianko.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ