Ύπνος: Τα τρόφιμα και τα ροφήματα που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι προκαλούν προβλήματα, σύμφωνα με γιατρούς

Δεν είναι πάντα εύκολο να κοιμηθείτε το βράδυ, αλλά αποδεικνύεται ότι ορισμένες τροφές μπορούν να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τον ύπνο σας. Εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε τη νύχτα, μπορεί να φταίει η διατροφή σας.

Εκατομμύρια άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν αρκετά κάθε βράδυ. Αυτό δεν είναι απλώς ενοχλητικό εκείνη τη στιγμή, καθώς η αϋπνία μπορεί επίσης να έχει καταστροφικές συνέπειες και στην υγεία σας.

Εκτός από τα προβλήματα συγκέντρωσης και προσοχής στη δουλειά ή στο σχολείο, η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί ακόμη και με χρόνιες ασθένειες, όπως:

  • ο διαβήτης,
  • το εγκεφαλικό επεισόδιο,
  • η κατάθλιψη και
  • οι καρδιακές παθήσεις.

Ενώ μπορεί να γνωρίζετε ήδη ότι μια κούπα με χαμομήλι πριν τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν και τρόφιμα και ροφήματα που θα σας δυσκολέψουν να κοιμηθείτε και πρέπει να αποφεύγονται αργά το βράδυ.

Εμπειρογνώμονες και γιατροί ύπνου δήλωσαν ότι υπάρχουν 5 είδη τροφών και ροφημάτων που πρέπει να αποφεύγουμε εάν θέλουμε να έχουμε καλύτερο ύπνο, καθώς και τα τρόφιμα που θα πρέπει να τρώμε αντί αυτών.

Τροφές και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγετε πριν από τον ύπνο

  • Πικάντικα φαγητά
  • Πίτσα
  • Μπέργκερ
  • Γάλα
  • Μέντα

Πικάντικα φαγητά

Σύμφωνα με τον Dr. Abhinav Singh, πιστοποιημένο γιατρό ύπνου και εσωτερικής ιατρικής, τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν την οξύτητα στο στομάχι και να προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο.

Το γαστρικό οξύ είναι ήδη φυσιολογικά υψηλότερο τη νύχτα, και αν συνεχίσει να αυξάνεται λόγω των καυτερών φαγητών, μπορεί να διαταράξει τον ύπνο. Επιπλέον, τα πικάντικα φαγητά μπορούν επίσης να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματός σας, με αποτέλεσμα να νιώθετε πιο άβολα στο κρεβάτι.

Πίτσα

Ο ειδικός ύπνου Dr. Ruchir Patel δήλωσε ότι η σάλτσα ντομάτας μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπως συμβαίνει με τα καυτερά φαγητά. Στην πραγματικότητα, οποιαδήποτε τροφή με βάση την ντομάτα – όπως και οι σάλτσες για πίτσα και ζυμαρικά – μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους όλη νύχτα.

Επιπλέον, ορισμένα υλικά της πίτσας, όπως το πεπερόνι, είναι πλούσια σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά, τα οποία χρειάζονται πολύ χρόνο για να χωνευτούν και επομένως μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ύπνου. Για να το αντιμετωπίσετε αυτό, ο Dr. Patel συνιστά να αποφεύγετε την πίτσα (και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο) έως και 3 ώρες πριν τον ύπνο.

Μπέργκερ

Ακριβώς όπως το πεπερόνι στην πίτσα, τα μπέργκερ είναι μια ακόμη λιπαρή τροφή που χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να το αφομοιώσει το σώμα. Ο Dr. Singh δήλωσε ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερο αν το μπέργκερ σας περιχυτείται με κέτσαπ, καθώς και αυτό μπορεί να πυροδοτήσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Εάν έχετε έντονη λαχτάρα για μπέργκερ πριν τον ύπνο, οι ειδικοί προτείνουν να δοκιμάσετε ένα μπιφτέκι φυτικής προέλευσης που είναι πιο εύκολο να το αφομοιώσει ο οργανισμός.

Γάλα

Μπορεί να νομίζετε ότι το γάλα είναι το καλύτερο ρόφημα πριν από τον ύπνο – άλλωστε, αμέτρητες ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές δείχνουν παιδιά να απολαμβάνουν ένα ποτήρι ζεστό γάλα πριν κοιμηθούν.

Σύμφωνα με τον Dr. Patel, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Το γάλα είναι ένα άλλο προϊόν που μπορεί να πυροδοτήσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση λόγω της περιεκτικότητας σε λακτόζη. Εάν λαχταράτε γάλα πριν τον ύπνο, δοκιμάστε μια φυτική εκδοχή χωρίς λακτόζη.

Μέντα

Αν χαλαρώνετε με ένα φλιτζάνι τσάι μέντας ή απολαμβάνετε μια καραμέλα μέντας μετά το δείπνο για να καθαρίσετε τον ουρανίσκο σας, μπορεί να σας κρατάει ξύπνιους τη νύχτα. Όπως και τα άλλα στοιχεία στην παραπάνω λίστα, η μέντα μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία μπορεί να σας εμποδίσει να κοιμηθείτε. Επομένως, φροντίστε να απολαμβάνετε τη δροσερή γεύση της μέντας μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τι να φάτε το βράδυ: Υγιεινά σνακ για καλύτερο ύπνο

Τα πικάντικα και λιπαρά φαγητά δεν είναι κατάλληλα για τον ύπνο. Τι μπορείτε λοιπόν να φάτε ως σνακ; Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα βραδινά σας σνακ πρέπει να αποτελούνται από σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και άπαχη πρωτεΐνη.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε:

  • λαχανικά,
  • καστανό ρύζι,
  • φακές,
  • φασόλια και
  • ψωμί ολικής αλέσεως, μαζί με πρωτεΐνες όπως πουλερικά και ψάρια.

Εκτός από το τι τρώτε, έχει σημασία και το πότε το τρώτε. Ο Dr. Singh αναφέρει ότι αν θέλετε να φάτε κάτι λίγο πριν τον ύπνο, καλό θα ήταν να μην ξεπερνάει τις 300 θερμίδες. «Μια χούφτα με ξηρούς καρπούς είναι ένα καλό βραδινό σνακ επειδή περιέχει φυτικές ίνες και ακόρεστα λιπαρά», συμπληρώνει ο ειδικός.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ