Υπέστη εγκεφαλικό στα 39 της – «Τα προειδοποιητικά σημάδια δεν ήταν αυτά που θα περιμένατε»

Η Jenna Gibson ήταν μόλις 39 ετών όταν έκανε προπόνηση για έναν μαραθώνιο, πριν από 5 χρόνια. Όμως, τα σχέδιά της κόπηκαν απότομα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που κόντεψε να της στερήσει τη ζωή.

Σχεδόν το 60% των θανάτων από εγκεφαλικό συμβαίνουν σε γυναίκες, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της Mayo Clinic. Η Gibson, μητέρα δύο παιδιών από το Μίσιγκαν, μοιράστηκε την περιπέτεια με την υγεία της με στόχο να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους και να τους κάνει να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει δώσουν προτεραιότητα στην υγεία τους. «Μόλις έμαθα ότι τα εγκεφαλικά συμβαίνουν σε νεότερους ανθρώπους, έπρεπε να μοιραστώ την ιστορία μου», είπε η ίδια. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα εγκεφαλικά μπορούν να προληφθούν αν ξέρετε τι να προσέξετε».

Τι συνέβη την ημέρα που υπέστη εγκεφαλικό

Την ημέρα που υπέστη εγκεφαλικό, η Gibson ένιωθε καλά. Ήταν μια όμορφη μέρα, είχε κάνει μια παρουσίαση στη δουλειά και απολάμβανε μια βόλτα έξω με τη μητέρα της μετά το δείπνο. «Μιλούσαμε για την προπόνησή μου σχετικά με τον μαραθώνιο του Ντιτρόιτ για τα 40α γενέθλιά μου και ξαφνικά ένιωσα σαν να με χτυπούσαν με έναν τόνο τουβλάκια», είπε η Gibson.

Η 39χρονη γυναίκα σταμάτησε να περπατά και ξαφνικά έπεσε στο γρασίδι. Η μητέρα της στην αρχή νόμιζε ότι αστειευόταν. «Στην πραγματικότητα με τράβηξε μια φωτογραφία ξαπλωμένη στο γρασίδι, λέγοντας, “Άντε, σήκω, τι κάνεις;”».

Η μητέρα της τη βοήθησε να σηκωθεί, αλλά η Gibson δεν μπορούσε να περπατήσει. «Ένιωθα σαν να ήμουν μεθυσμένη, κάτι δεν πήγαινε καλά», περιγράφει η ίδια. Ακόμα κι έτσι, η Gibson δεν βίωσε κανένα από τα συχνά συμπτώματα ενός εγκεφαλικού, όπως η παράλυση προσώπου, ο σοβαρός πονοκέφαλος ή οι διαταραχές της όρασης. Κατάφεραν να επιστρέψουν στο σπίτι, όπου η Gibson υπέθεσε ότι είχε ημικρανία. Πήρε φάρμακο για τον πονοκέφαλο και πήγε για ύπνο. «Μερικές ώρες αργότερα, ξύπνησα και ακόμα δεν ένιωθα καλά. Δεν μπορούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι, δεν μπορούσα να κουνηθώ», θυμήθηκε.

Τότε ήταν που πήγε στα επείγοντα. Η μητέρα της Gibson είπε στην ιατρική ομάδα ότι η κόρη της αντιμετώπιζε προβλήματα στο περπάτημα και ότι μπορεί να είχε υποστεί εγκεφαλικό. «Με έλεγξαν, έκαναν όλες τις εξετάσεις και δεν είδαν τα τυπικά σημάδια που θα έψαχναν», είπε η Gibson.

«Δεν είχα παράλυση προσώπου. Μπορούσα να περπατήσω, αν και όχι πολύ καλά. Μπορούσα να πω μερικές λέξεις». Μετά από αξονική τομογραφία, η ιατρική ομάδα αποφάσισε ότι η Gibson πιθανότατα είχε οφθαλμική ημικρανία. Το επόμενο πρωί, όταν δεν ένιωθε ακόμα καλά, ο νευρολόγος διέταξε άλλη σάρωση με σκιαγραφικό και εκείνη τη φορά, τελικά εμφανίστηκε το εγκεφαλικό. «Μπορούσαν να δουν ότι υπήρχε απόφραξη στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου μου και έπαθα εγκεφαλικό», περιέγραψε η Gibson.

Μεταφέρθηκε αμέσως με ελικόπτερο σε άλλο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε επείγουσα εγχείρηση στον εγκέφαλο για την αφαίρεση του θρόμβου αίματος. «Υπήρχε προφανώς κίνδυνος θανάτου και αν δεν προχωρούσαμε αρκετά γρήγορα θα ήταν αργά». Καθώς την μετέφεραν στο νοσοκομείο, η Gibson είπε ότι ένιωθε σίγουρη ότι θα πεθάνει και δεν θα ξαναέβλεπε τον σύζυγό της ή τις κόρες της, που ήταν μόλις 8 και 4 ετών εκείνη την εποχή. «Σκέφτηκα ότι δεν θα έβλεπα ποτέ τα παιδιά μου να μεγαλώνουν και να παντρεύονται ή ότι θα έπρεπε να ζήσω με περιορισμούς και δεν θα ξαναδούλευα ποτέ». «Σκεφτόμουν, “Είπα στα κορίτσια μου αρκετές φορές ότι η μαμά τα αγαπά; Ξέρει ο άντρας μου πόσο περήφανη είμαι γι’ αυτόν;”»

Το επόμενο πράγμα που ήξερε η Gibson ήταν ότι όταν θα ξυπνούσε από τη χειρουργική επέμβαση στη ΜΕΘ θα αντιμετώπιζε έναν μακρύ δρόμο για την ανάκαμψη. «Στην αρχή δεν μπορούσα να μιλήσω καθόλου. Δεν μπορούσα να κουνήσω τη δεξιά μου πλευρά. Έβλεπα τι συνέβαινε και άκουγα τους ανθρώπους να μου κάνουν ερωτήσεις, αλλά δεν μπορούσα να απαντήσω».

Η ζωή μετά το εγκεφαλικό

Τις επόμενες ημέρες, η Gibson είπε ότι οι δυνατότητές της άρχισαν σιγά σιγά να επανέρχονται. Έκανε λογοθεραπεία, εργοθεραπεία και φυσικοθεραπεία και με τον καιρό άρχισε να ανακτά την κίνηση στη δεξιά της πλευρά.

Η πρώτη της «αποστολή» ήταν να πει στις κόρες της ότι τις αγαπούσε και ότι «η μαμά θα είναι καλά». Μετά από μερικές εβδομάδες, η Gibson επέστρεψε στο σπίτι και συνέχισε τη θεραπεία για 3 ώρες την ημέρα, 3 ημέρες την εβδομάδα για μια περίοδο 4 μηνών. «Ήταν κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες που είδαμε την ταχύτερη βελτίωση και στη συνέχεια, ήταν όλο και πιο αργή», είπε. «Έπρεπε να ξαναμάθω τα πάντα. Και τώρα, με τη χάρη του Θεού, μπορώ να κάνω τα πάντα».

Σήμερα, η Gibson είναι ακόμα εντελώς μουδιασμένη σε όλη τη δεξιά πλευρά του σώματός της. Επίσης μερικές φορές δυσκολεύεται να βρει τις σωστές λέξεις όταν μιλάει, ειδικά όταν είναι κουρασμένη ή αγχωμένη. Πάντως, κατάφερε να ολοκληρώσει τον ημιμαραθώνιο τον περασμένο Οκτώβριο.

«Κάθε δευτερόλεπτο μετράει στο εγκεφαλικό»

Η Dr. Annie Tsui, επικεφαλής νευρολογίας στην Access TeleCare, που εδρεύει στο Τέξας, τόνισε την συχνότητα εμφάνισης των εγκεφαλικών επεισοδίων στις γυναίκες και προέτρεψε την ευαισθητοποίηση. «Τα εγκεφαλικά μπορεί να συμβούν για διάφορους λόγους σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και φύλα», είπε ο Tsui, η οποία δεν συμμετείχε στην θεραπεία της Gibson. «Αν και τα εγκεφαλικά μπορεί να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία, οι γυναίκες μεταξύ 20 και 39 ετών διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο σε σύγκριση με τους άνδρες».

Ενώ οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό είναι:

  • η υψηλή αρτηριακή πίεση,
  • η υψηλή χοληστερόλη,
  • οι καρδιακές παθήσεις,
  • η παχυσαρκία και
  • ο διαβήτης,

Οι αιτίες για εγκεφαλικά σε νεότερες ηλικιακές ομάδες διαφέρουν από εκείνες που συνδέονται συνήθως με τους ηλικιωμένους, σημείωσε ο Tsui. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν καρδιακά προβλήματα, διαταραχές πήξης του αίματος, γενετικές προδιαθέσεις, αγγειακές ανωμαλίες ή τραύμα.

«Παρόλο που κανείς δεν είναι εντελώς απαλλαγμένος από τον κίνδυνο εγκεφαλικού, τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο θα πρέπει να συνεργαστούν με το γιατρό τους για να αναπτύξουν ένα σχέδιο πρόληψης», συμβουλεύει ο Tsui. «Γενικά, η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι ζωτικής σημασίας, καθώς έως και το 80% των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορούν να προληφθούν».

Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα για να λάβετε θεραπεία όσο το δυνατόν γρηγορότερα, σύμφωνα με τον Tsui.

  • Πρόσωπο (παράλυση ή μούδιασμα)
  • Βραχίονας (αδυναμία ή μούδιασμα)
  • Ομιλία (δυσκολία στην ομιλία)

«Οι πιθανότητες επιβίωσης και θετικών αποτελεσμάτων είναι υψηλότερες όταν ο ασθενής λαμβάνει άμεση ιατρική φροντίδα», δήλωσε ο Tsui. Ορισμένες θεραπείες εγκεφαλικού είναι αποτελεσματικές μόνο εάν χορηγηθούν εντός 3 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων, προειδοποίησε με τον κίνδυνο μόνιμης εγκεφαλικής βλάβης ή θανάτου να αυξάνεται κάθε λεπτό.

«Είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση στην αναγνώριση των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού και να αναζητούμε ιατρική βοήθεια αμέσως με το πρώτο σημάδι», είπε η Tsui. «Κάθε δευτερόλεπτο μετράει στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, μόνιμης αναπηρίας ή ακόμα και θανάτου».

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ