Τζανάκης για σταφυλόκοκκο: Πότε και για ποιους μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη η λοίμωξη – Πώς μεταδίδεται

Με αφορμή την ανίχνευση σταφυλόκοκκου σε δείγματα των σχολικών γευμάτων στη Λαμία, όπου υπήρξαν αναφορές για τροφική δηλητηρίαση 60 και πλέον μαθητών, αλλά και την αφρικανική σκόνη που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, ο Νίκος Τζανάκης μίλησε στο ΕΡΤNews και στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, ο σταφυλόκοκκος όταν καλλιεργηθεί στις ανάλογες συνθήκες παράγει μια εντεροτοξίνη και αυτή ευθύνεται για τις τοξικές γαστρεντερίτιδες, δηλαδή τις τροφικές δηλητηριάσεις.

«Ο σταφυλόκοκκος είναι μια κοινή λοίμωξη και η τροφική αυτή δηλητηρίαση σπανίως καταλήγει να δημιουργήσει σοβαρά θέματα υγείας, όμως μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη σε μικρά παιδιά και σε άτομα με συνοδά νοσήματα και βαριά πάσχοντες» επισήμανε κ. Τζανάκης.

«Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με τρόφιμα που έχουν σχέση με το γάλα, με μαγιονέζες, με συντηρημένα κρέατα ή άλλα πράγματα που έχουν μολυνθεί από λερωμένα χέρια, διότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε το σταφυλόκοκκο στα χέρια μας και στη μύτη μας. Συνεπώς, μπορούμε να τον εναποθέσουμε σε τρόφιμα. Γι’ αυτό χρειάζεται πάρα πολύ καλή παρασκευή των τροφίμων, διατήρησή τους στο ψυγείο, ποτέ πάνω από δυο με τρεις ώρες εκτός ψυγείου. Φυσικά, θα πρέπει οι εταιρείες που ασχολούνται με τέτοιου είδους δραστηριότητες να είναι πιστοποιημένες με ISO, ώστε να έχουμε όλες τις συνθήκες διασφάλισης της δημόσιας υγείας» ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

«Καμπανάκι» για την αφρικανική σκόνη

Σε ό,τι αφορά στο φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης που πλήττει τη χώρα μας, τόνισε πως το επεισόδιο, το οποίο παραμένει αρκετές ημέρες, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μέτριας έντασης από πλευράς συγκεντρώσεων της σκόνης, όμως το κάνει τοξικό και επικίνδυνο ότι είναι πάρα πολλές ημέρες, σημείωσε ο καθηγητής πνευμολογίας και συνέχισε «επομένως η αθροιστική έκθεση τόσων πολλών ημερών σε αυτό το φαινόμενο, στην ουσία ισοδυναμεί με μια συγκέντρωση σωματιδίων πολύ υψηλή, αυτό το κάνει ενοχλητικό και στα υγιή άτομα, αλλά και τοξικό και επικίνδυνο σε ορισμένες ομάδες ασθενών, όπως είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι έχοντες βρογχικό άσθμα, σοβαράς μορφής, καθώς επίσης και οι χρόνιοι καρδιολογικά άρρωστοι». Ο κ. Τζανάκης συνέστησε στις ομάδες των ανθρώπων που έχουν προβλήματα να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Τι είπε για τον κορονοϊό

Ερωτηθείς για τις παραλλαγές του κορονοϊού και εάν υπάρχουν φόβοι για αύξηση των κρουσμάτων ενόψει καλοκαιριού, ο κ. Τζανάκης είπε ό,τι κάνει ξεσπάσματα όμως η επίπτωσή του από πλευράς επιβάρυνσης του υγειονομικού συστήματος αυτή τη στιγμή είναι το ίδιο με οποιαδήποτε αναπνευστική ίωση, ίσως και μικρότερης σημασίας από άλλες αναπνευστικές ιώσεις, «Επομένως θα συνεχίσει να μας ενοχλεί, αλλά δεν νομίζω ότι θα μας βάλει σε μια καινούργια αφετηρία» τόνισε.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ