Το πρώιμο σύμπτωμα του καρκίνου που οι περισσότεροι αγνοούν, σύμφωνα με τους ειδικούς

Η γνώση αυτού του συμπτώματος μπορεί να σας σώσει τη ζωή. Είναι πολύ εύκολο να παραμελούμε τις προσωπικές μας ανάγκες υγείας.

Ίσως ο σύντροφος, τα παιδιά ή οι γονείς σας να έχουν το δικό τους φορτωμένο πρόγραμμα με ιατρικά ραντεβού και δραστηριότητες που πρέπει να παρακολουθείτε. Ίσως η δουλειά σας να σας απορροφά τόση ενέργεια που δεν μπορείτε να προσθέσετε ένα ραντεβού με το γιατρό στη λίστα των υποχρεώσεων σας, ειδικά αν δεν νιώθετε άρρωστοι.

Όμως, σύμφωνα με τους ογκολόγους, ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένοι είστε, ο προληπτικός έλεγχος της υγείας σας είναι ζωτικής σημασίας. Το να σκέφτεστε την υγεία σας μόνο όταν χρειάζεστε ιατρική παρέμβαση είναι λάθος.

Το πρώιμο σημάδι του καρκίνου που οι περισσότεροι αγνοούν

Υπάρχει ένα πρώιμο σύμπτωμα του καρκίνου που συχνά περνάει απαρατήρητο επειδή πολλοί από εμάς είμαστε “πολύ απασχολημένοι” για να το προσέξουμε. Σύμφωνα με την Dr. Susanna Greer, Ph.D., ανοσολόγο με ειδίκευση στην ογκολογία και την έρευνα αυτοάνοσων νοσημάτων, αυτό που συχνά παραβλέπετε είναι το σημάδι ότι κάτι δεν είναι φυσιολογικό για εσάς ή ότι υπάρχει μία αλλαγή στο σώμα σας που δεν είναι συνηθισμένη.

Γιατί η ανάληψη δράσης όταν κάτι δεν πάει καλά είναι το κλειδί για την πρόληψη του καρκίνου

Ο καρκίνος εμφανίζεται με πολλούς τρόπους, λόγω των διαφορετικών τύπων του. Η Dr. Greer τονίζει τη σημασία της εγρήγορσης με το σώμα μας (να γνωρίζουμε τι είναι φυσιολογικό για εμάς και τι όχι) για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου. «Γενικά, τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια όλων των καρκίνων είναι αλλαγές στο σώμα σας που διαφέρουν από το φυσιολογικό για εσάς», λέει.

Ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου είναι:

  • κόπωση,
  • αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης,
  • πληγές που δεν επουλώνονται,
  • ασυνήθιστα εξογκώματα,
  • περιοχές με πάχος ή έκκριση,
  • αλλαγές στην αναπνοή όπως δύσπνοια ή βήχας,
  • ανεξήγητη απώλεια βάρους,
  • χρόνια δυσπεψία και
  • αλλαγές στα κονδυλώματα.

Ο Dr. Alfred Vargas, ογκολόγος και αιματολόγος στο OhioHealth, συμφωνεί με την Dr. Greer, επισημαίνοντας ότι συγκεκριμένες αλλαγές που πρέπει να προσέξουμε είναι:

  • η ανεξήγητη αλλαγή βάρους,
  • η κόπωση,
  • οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου,
  • τα εξογκώματα στο δέρμα
  • οι πληγές που δεν επουλώνονται στο δέρμα ή το στόμα.

Για τις γυναίκες, η Dr. Kellie Rath, γυναικολόγος ογκολόγος στο OhioHealth, προσθέτει ότι σημάδια του καρκίνου μπορεί να είναι:

  • η αδυναμία λήψης ενός πλήρους γεύματος,
  • αίμα στα ούρα ή τα κόπρανα,
  • ακανόνιστη κολπική αιμορραγία,
  • μη φυσιολογικές βλάβες στο δέρμα,
  • μάζα μαστού,
  • δύσπνοια ή βήχας,
  • πρησμένοι λεμφαδένες

Αυτό δεν σημαίνει ότι αν ξαφνικά αρχίσετε να αισθάνεστε κόπωση ή έχετε προβλήματα με την πέψη, πρέπει αυτόματα να υποθέσετε ότι έχετε καρκίνο. Δεν ισχύει καθόλου αυτό. Απλά σημαίνει ότι οποιεσδήποτε αλλαγές βιώνετε δεν πρέπει να τις αγνοείτε και θα πρέπει να τις λάβετε ως σήμα για να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για έλεγχο.

Κατά την επίσκεψή σας στο γιατρό, η Dr. Rath λέει να εξηγήσετε στον γιατρό σας ποια είναι τα νέα σας συμπτώματα και γιατί ανησυχείτε. Εάν ανησυχείτε ότι έχετε καρκίνο, συνιστά να πάρετε μαζί σας κάποιον που εμπιστεύεστε στο ραντεβού. «Πολλές φορές, τα συμπτώματα του καρκίνου μπορεί να είναι διακριτικά. Είναι επίσης τρομακτικό να επισκεφθείτε έναν γιατρό όταν ανησυχείτε για καρκίνο», λέει. «Αν σας συνοδεύσει ένα μέλος της οικογένειας σας ή ένας φίλο σας μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε λιγότερο άγχος και να θυμηθείτε όλα όσα θέλετε να ρωτήσετε το γιατρό σας».

Υγιεινές συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου 

Ενώ η πρόληψη του καρκίνου δεν είναι πάντα δυνατή και οι τρεις ειδικοί συμφωνούν ότι υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου.

«Στην κορυφή της λίστας με όσα πρέπει να κάνετε για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου είναι ο περιορισμός της έκθεσης σε γνωστές καρκινογόνες ουσίες, όπως ο καπνός τσιγάρου και ο καπνός γενικότερα, η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου, το αλκοόλ και τα λιπαρά τρόφιμα», λέει η Dr. Greer.

Προσθέτει ότι ο εμβολιασμός κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), η διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας και οι τακτικές εξετάσεις για καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη και του παχέος εντέρου μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ή την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου.

Η Dr. Vargas και η Dr. Rath συνιστούν επίσης όλες αυτές τις ενέργειες. «Οι μεγάλες αλλαγές μπορεί να είναι δύσκολες, αλλά η καθημερινή προσπάθεια και η γνώση των παραγόντων που συμβάλλουν στον κίνδυνο καθώς και η έγκαιρη αναφορά συμπτωμάτων μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο», λέει ο Dr. Vargas.

Εκτός από τις παραπάνω ενέργειες, η Dr. Rath αναφέρει ότι είναι επίσης ωφέλιμο να γνωρίζετε το οικογενειακό σας ιστορικό καρκίνου. «Ορισμένοι ασθενείς με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου πληρούν τις προϋποθέσεις για γενετικό έλεγχο», λέει, προσθέτοντας ότι ο γενετικός έλεγχος μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό γονιδίων που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. «Εάν είστε φορείς ορισμένων γονιδίων, ενδέχεται να σας συνταγογραφηθούν φάρμακα ή να υποβληθείτε σε χειρουργικές επεμβάσεις για την πρόληψη του καρκίνου», λέει η ειδικός.

Μην ξεχνάτε

Τέλος, εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου, η Dr. Rath συνιστά να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Αν δεν θέλετε να ζείτε με συνεχή φόβο για την εμφάνιση καρκίνου, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε στενά την υγεία σας και αυτό ξεκινάει από το να γνωρίζετε τι είναι και τι δεν είναι φυσιολογικό για εσάς. Εάν παρατηρήσετε κάτι περίεργο, μην το παραμελήσετε λόγω φόβου ή πολυάσχολης καθημερινότητας. Σε κάθε μορφή καρκίνου, η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ