Το πρώιμο σημάδι της σκλήρυνσης κατά πλάκας, σύμφωνα με μελέτη

Τα σημάδια της σκλήρυνσης κατά πλάκας αρχίζουν να εμφανίζονται πολύ πριν την πρώτη ένδειξη βλάβης στα νεύρα. Μάλιστα υπάρχει ένα πρώιμο σημάδι της σκλήρυνσης κατά πλάκας σύμφωνα με μελέτη.

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που μπορεί να εκληφθεί εσφαλμένα ως κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Μια νεότερη κατανόηση της σκλήρυνση κατά πλάκας υποδηλώνει ότι ψυχιατρικές καταστάσεις, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, κόπωση και διαταραχές ύπνου μπορεί να εμφανιστούν πολύ πριν από τα κλασικά συμπτώματα της νόσου.

«Για πολύ καιρό, πολλοί πίστευαν ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας ξεκινούσε κλινικά μόνο όταν κάποιος βίωνε το πρώτο του απομυελινωτικό επεισόδιο, όπως προβλήματα όρασης», δήλωσε η Helen Tremlett, καθηγήτρια Νευρολογίας στο University of British Columbia’s Djavad Mowafaghian Center for Brain Health, στο Βανκούβερ. «Όμως, έχουμε αρχίσει να καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια περίοδος που προηγείται αυτών των γεγονότων, όταν  η ασθένεια παρουσιάζεται με πιο έμμεσους τρόπους», είπε η Tremlett σε δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.

Το πρώιμο σημάδι της σκλήρυνσης κατά πλάκας, σύμφωνα με μελέτη

Οι ερευνητές μελέτησαν ιατρικούς φακέλους για περισσότερους από 6.800 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας στη Βρετανική Κολούμπια.

Εξέτασαν πόσο συχνές ήταν οι κοινές διαταραχές της ψυχικής υγείας – συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους, της διπολικής διαταραχής και της σχιζοφρένειας – στα πέντε χρόνια πριν αρχίσουν οι ασθενείς να εμφανίζουν τα πιο γνωστά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης αυτούς τους ασθενείς με σχεδόν 32.000 άτομα χωρίς σκλήρυνση κατά πλάκας. Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας εμφάνιζαν ψυχικές ασθένειες σχεδόν σε διπλάσιο ποσοστό από τον γενικό πληθυσμό, 28% σε σύγκριση με 15%. Οι επισκέψεις σε γιατρό και ψυχίατρο, οι συνταγογραφήσεις για αυτές τις παθήσεις και οι σχετικές νοσηλείες ήταν επίσης σταθερά υψηλότερες στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

«Βλέπουμε ολοένα και υψηλότερα ποσοστά ψυχιατρικών διαταραχών που κορυφώνονται στον τελευταίο χρόνο πριν την έναρξη της σκλήρυνση κατά πλάκας», δήλωσε ο Dr. Anibal Chertcoff, ο οποίος διεξήγαγε τη μελέτη ως μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο εργαστήριο του Tremlett και τώρα είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα. «Ενώ δεν υποστηρίζουμε ότι αυτές οι καταστάσεις από μόνες τους μπορούν να προβλέψουν τη σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορεί να είναι ένα κομμάτι του παζλ και ένα πιθανό σημάδι όταν συνδυάζονται με άλλους παράγοντες».

Άλλα σημάδια της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Το εργαστήριο του Tremlett είχε προηγουμένως εντοπίσει ως πιθανά συμπτώματα που προμηνύουν σκλήρυνση κατά πλάκας τα εξής:

  • κόπωση,
  • διαταραχές του ύπνου,
  • σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου,
  • αναιμία και πόνος

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Neurology. Η μελέτη υποστηρίχθηκε από την National Multiple Sclerosis Society, την MS Society of Canada και τον Michael Smith Health Research BC.

Τι είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας και τι προκαλεί στον ασθενή

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση νόσος με ποικίλα συμπτώματα, η οποία μπορεί να δυσκολέψει τη διάγνωση ενώ συχνά συγχέεται εύκολα με άλλες παθήσεις. Στην συγκεκριμένη πάθηση, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο προστατευτικό περίβλημα που ονομάζεται μυελίνη, το οποίο καλύπτει τις νευρικές ίνες. Αυτό διαταράσσει την επικοινωνία προς και από τον εγκέφαλο.

Τα αρχικά στάδια μιας ασθένειας, γνωστά ως πρόδρομα στάδια, είναι καλά τεκμηριωμένα σε άλλες ασθένειες όπως το Πάρκινσον, όπου οι άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα χρόνια πριν αρχίσουν να έχουν τις πιο γνωστές κινητικές δυσλειτουργίες.

«Εάν μπορούμε να αναγνωρίσουμε την σκλήρυνση κατά πλάκας νωρίτερα, η θεραπεία θα μπορούσε να ξεκινήσει πιο σύντομα. Αυτό παρέχει τεράστιες δυνατότητες να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων», δήλωσε ο Tremlett.

«Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου»

Τα ευρήματα της μελέτης χαιρετίστηκαν με ενθουσιασμό από την Sharon Roman, ασθενή με Σκλήρυνση κατά Πλάκας εδώ και 25 χρόνια. «Λαμβάνουμε πολλά πράγματα στη ζωή ως δεδομένα – το περπάτημα, την ισορροπία, την όραση, την ομιλία, ακόμη και την απλή πράξη της κατάποσης – ώσπου να έρθει μια μέρα να τα εμποδίσει η σκλήρυνση κατά πλάκας», δήλωσε η Roman.

Και συνέχισε: «Όσο καλύτερα μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα πρώιμα σημάδια και συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, τόσο πιο νωρίς μπορούμε να την αναγνωρίσουμε, να τη διαγνώσουμε και να τη θεραπεύσουμε. Μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να μην διαγνωστούν με τον τρόπο που διαγνώστηκα και εγώ, με μια τεράστια κρίση και νοσηλεία και να αποτρέψουμε τις απώλειες που έχω βιώσει. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου».

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ