Το Νο1 πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ, εάν έχετε προδιαβήτη, σύμφωνα με ενδοκρινολόγο

Ένας γιατρός που θεραπεύει τον διαβήτη δίνει συμβουλές για το πώς να αντιστρέψετε αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση υγείας. Ο προδιαβήτης είναι μια κατάσταση που επηρεάζει πάνω από 1 στους 3 Αμερικανούς και αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας.

Σημαίνει ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό, αλλά όχι αρκετά υψηλά για να διαγνωστείτε με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Ο προδιαβήτης είναι επικίνδυνος γιατί αυξάνει τον κίνδυνο:

 • καρδιακών παθήσεων,
 • εγκεφαλικού επεισοδίου και
 • πρόωρου θανάτου.

Όμως, είναι μία κατάσταση πλήρως αναστρέψιμη μέσω της διατροφής και των αλλαγών στον τρόπο ζωής. Ένας ενδοκρινολόγος εξηγεί τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι με προδιαβήτη για να αντιστρέψουν τον προδιαβήτη καθώς και ποια συνήθεια πρέπει να αποφύγουν εντελώς.

Το Νο1 πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ, εάν έχετε προδιαβήτη, σύμφωνα με ενδοκρινολόγο

Ο Dr. Andrew Timothy Kraftson, ενδοκρινολόγος και κλινικός επίκουρος καθηγητής στη Διαχείριση Μεταβολισμού, Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη στο Πανεπιστήμιο του Michigan, επισημαίνει ότι αν έχετε διαγνωστεί με προδιαβήτη, υπάρχει μια συγκεκριμένη συνήθεια που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε και αυτή είναι η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη και υδατανθράκων. 

Τέτοια ροφήματα είναι τα εξής:

 • Σόδα
 • Ροφήματα καφέ με ζάχαρη
 • Φρουτ παντς
 • Λεμονάδα
 • Ενεργειακά ποτά για αθλητές

Αυτά τα ροφήματα περιέχουν ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων και άλλα γλυκαντικά. Η τακτική κατανάλωσή τους αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προδιαβήτη σε ενήλικες μέσης ηλικίας και σίγουρα δεν βοηθά στην θεραπεία της πάθησης εάν την έχετε ήδη.

Εκτός από την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης προδιαβήτη,έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη συνδέεται επίσης με την παχυσαρκία. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι τα άτομα με παχυσαρκία είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με προδιαβήτη ή διαβήτη σε σύγκριση με άτομα χωρίς παχυσαρκία.

«Για τα περισσότερα άτομα με προδιαβήτη, μια μέτρια απώλεια βάρους μπορεί να είναι χρήσιμη. Επιστημονικές μελέτες, όπως το Πρόγραμμα Πρόληψης Διαβήτη, έδειξαν ότι ακόμη και μια μείωση βάρους 5 έως 7% μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά σχεδόν 60%», τονίζει ο Dr. Kraftson.

Άλλες χρήσιμες συμβουλές για την αναστροφή του προδιαβήτη

Καθώς ακόμη και μια μικρή απώλεια βάρους μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά για άτομα με προδιαβήτη, είναι χρήσιμο να υιοθετήσετε συνήθειες που υποστηρίζουν αυτόν τον στόχο. Ο Dr. Kraftson αναφέρει ότι ένας τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να τρώτε λιγότερους απλούς υδατάνθρακες, που περιλαμβάνουν τροφές όπως:

 • το λευκό ψωμί,
 • τα αρτοσκευάσματα και
 • τα ζυμαρικά

«Οι υδατάνθρακες πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο ενώ προτιμώνται οι σύνθετοι υδατάνθρακες έναντι των απλών ή των πολύ επεξεργασμένων», εξηγεί ο Dr. Kraftson. Όταν πρόκειται για την κατανάλωση υδατανθράκων, ο Dr. Kraftson προτείνει να επιλέγετε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, τα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς, τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, το καστανό ρύζι, τη βρώμη και το ψωμί ολικής αλέσεως. Επιπλέον, ο Dr. Kraftson τονίζει ότι είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στην άσκηση, η οποία βοηθά στη βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ιατρική Ένωση, η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT) μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους με υγιεινό τρόπο. Εάν έχετε προδιαβήτη, συνιστάται να ασκείστε για 30 λεπτά, 3 έως 5 ημέρες την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Dr. Kraftson, είναι σημαντικό για τα άτομα με προδιαβήτη να ενημερωθούν για το πώς να διαχειριστούν την κατάσταση της υγείας τους. Η διάγνωση του προδιαβήτη μπορεί να φανεί σε κάποιον σοκαριστική αλλά υπάρχουν πολλές συμβουλές για τη διαχείριση και ακόμη και την αναστροφή της κατάστασης της υγείας σας.

Θυμηθείτε

Ο προδιαβήτης είναι αναστρέψιμος, επομένως μην αφήσετε μια διάγνωση να σας αποτρέψει από το να ανακτήσετε τον έλεγχο της υγείας σας. Δίνοντας προτεραιότητα σε μια υγιεινή διατροφή, ελαχιστοποιώντας τα ζαχαρούχα ποτά και με τακτική άσκηση, θα είστε στον σωστό δρόμο για να αφήσετε τον προδιαβήτη πίσω σας. Μόνο και μόνο επειδή είναι το παρόν σας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι και το μέλλον σας.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ