Θεσσαλονίκη: «Τηρούνταν όλα τα μέτρα» λέει μάρτυρας για το γηροκομείο με τη συρροή θανάτων από κορονοϊό
Με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα συνεχίστηκε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, μετά τη χθεσινή διακοπή, η δίκη των δύο υπεύθυνων του γηροκομείου στο Ασβεστοχώρι, στην οποία σημειώθηκε συρροή κρουσμάτων στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2020, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 28 ηλικιωμένοι από επιπλοκές του κορονοϊού.
Πρόκειται για τον γιο μίας ηλικιωμένης που νόσησε από τον ιό κατά την παραμονή της στον οίκο ευγηρίας κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας και η οποία εξακολουθεί να διαμένει στη μονάδα, σύμφωνα με τη voria.gr.
Νωρίτερα, η εισαγγελέας απήγγειλε το κατηγορητήριο στα δύο αδέλφια, διευθύνοντες συμβούλους του οίκου ευγηρίας, ο πρώτος ως υπεύθυνος σε επιστημονικά θέματα και η δεύτερη για διοικητικά ζητήματα, βαρύνονται με την κατηγορία της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων.
Συνολικά, το κρίσιμο σημείο που εξετάζεται, νόσησαν τουλάχιστον 69 περιθαλπτόμενοι και 10 εργαζόμενοι της μονάδας, ενώ 28 κατέληξαν από επιπλοκές του ιού. Οι δύο κατηγορούμενοι κάθονται στο εδώλιο για μια σειρά από παραλείψεις για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, που τους καταλογίστηκαν μετά πόρισμα που στηρίχθηκε σε έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Ακούγοντας τις κατηγορίες, και οι δύο δήλωσαν πως τις αρνούνται και στη συνέχεια ο πρώτος μάρτυρας ανέβηκε στο βήμα.
«Εξαιρετικές συνθήκες υγιεινής»
Για τη διαμονή της μητέρας του στο γηροκομείο, τόσο την περίοδο που σημειώθηκε η συρροή των κρουσμάτων όσο και σήμερα, μίλησε ο πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε στη δίκη.
«Η μητέρα μου ήταν εκείνο το διάστημα στον οίκο ευγηρίας και εξακολουθεί να είναι. Νόσησε χωρίς συμπτώματα και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου όπου έμεινε για δύο εβδομάδες, καθώς κόλλησε ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και τελικά αυτό ήταν που την ταλαιπώρησε», σημείωσε.
Όπως είπε, η απόφαση για να μείνει η μητέρα του στη μονάδα, πάρθηκε καθώς πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας και έχει κινητικά προβλήματα, επομένως χρειάζεται βοήθεια.
«Επικοινωνούσαμε τηλεφωνικά και μόνο. Η μητέρα μου δεν ανησυχούσε καθόλου. Ένιωθε και νιώθει τη μονάδα σαν σπίτι της και όταν πήγε στο νοσοκομείο έλεγε “πότε θα γυρίσω στο σπίτι μου”. Έλεγε ότι τηρούνται όλα τα μέτρα, την ξάφνιαζε μάλιστα που οι εργαζόμενοι ήταν με στολές, γάντια, μάσκες κτλ. Μιλούσε για εξαιρετικές συνθήκες υγιεινής», είπε και πρόσθεσε ότι του είχε τονίσει πως το τρίκλινο δωμάτιό της ήταν άνετο και τηρούνταν οι αποστάσεις.
«Δέχτηκα τηλέφωνο στις 10 Αυγούστου, και μου είπαν για τα κρούσματα. Έκαναν τεστ στη μητέρα μου, το οποίο ήταν αρνητικό, και στη συνέχεια είπαν πως θα με κρατούν ενήμερο. Στις 17 Αυγούστου μου είπαν πως το τεστ είναι θετικό και λόγω οδηγιών μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
«Όσες φορές πήγα να αφήσω φάρμακα έβλεπα τους νοσηλευτές να τηρούν τα μέτρα, και εμένα προσωπικά -αν και σε εξωτερικό χώρο- μου έκανε εντύπωση που μύριζε τη χλωρίνη», σημείωσε και τόνισε ότι στον ίδιο μεταφερόταν ένα αίσθημα ασφάλειας από τη μητέρα του.
Η δίκη συνεχίζεται.