Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε πατάτες

Αν και οι πατάτες είναι μια θρεπτική τροφή που μαγειρεύεται εύκολα κάποιοι άνθρωποι δεν θα πρέπει να τις τρώνε.

Από τη μια πλευρά, οι πατάτες μπορούν να παρέχουν στο σώμα σας πολλές απαραίτητες βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και μέταλλα. Ταυτόχρονα, όμως είναι το βασικό συστατικό πολλών ανθυγιεινών απολαύσεων, για παράδειγμα οι  τηγανιτές πατάτες στο σουβλάκι και άλλα.

Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που καλό είναι να αποφεύγουν τις πατάτες ή να περιορίσουν την κατανάλωσή τους για να αποφύγουν πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε πατάτες

  • Άτομα με αλλεργία στις πατάτες
  • Άτομα με υψηλό σάκχαρο στο αίμα
  • Άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες
  • Άτομα που ακολουθούν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή

Αλλεργία στις πατάτες

Αν και σπάνια, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίζουν αλλεργία στην πατάτα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • κνίδωση,
  • φαγούρα,
  • πρήξιμο,
  • δυσκολία στην αναπνοή ή ναυτία.

Επιπλέον, όσοι έχουν αλλεργία στην πατάτα μπορεί να εμφανίσουν διασταυρούμενη αντίδραση με άλλα μέλη της οικογένειας Solanaceae, όπως οι ντομάτες, οι πιπεριές και οι μελιτζάνες, λόγω κοινών αλλεργιογόνων πρωτεϊνών.

Άτομα με υψηλό σάκχαρο στο αίμα

Οι μαγειρεμένες πατάτες έχουν σχετικά υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι το φαγητό αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα πιο γρήγορα από άλλα. Ανάλογα με την ποικιλία και τη μέθοδο μαγειρέματος της πατάτας, ο γλυκαιμικός δείκτης της πατάτας μπορεί να κυμαίνεται από 50 έως 111, σύμφωνα με έρευνα του 2022 στο Foods.

Κάθε φορά που τρώτε υδατάνθρακες, το σάκχαρό σας μπορεί να αυξηθεί. Το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε προδιαβήτη, αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2. Εάν καταναλώνονται τακτικά, οι πατάτες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το «κλειδί» είναι να συνδυάσετε τις πατάτες ή άλλους υδατάνθρακες με μια πρωτεΐνη, όπως άπαχο βοδινό κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή αυγά. Η πρωτεΐνη βοηθά στην επιβράδυνση της πέψης, και έτσι βοηθά στην ισοπέδωση της καμπύλης του σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας την απότομη αύξηση.

Άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες

Όσοι ακολουθούν δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως η δίαιτα κετο, καλό είναι να αποφεύγουν τις πατάτες ή να τις καταναλώνουν με μέτρο, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες.

Οι πατάτες από μόνες τους δεν είναι πολύ υψηλές σε θερμίδες. Αλλά ο τρόπος προετοιμασίας και τα μεγέθη των μερίδων που τρώτε κάνουν τη διαφορά όσον αφορά την πιθανή θρεπτική τους αξία και την τάση να προκαλούν αύξηση βάρους.

Μια μελέτη από το The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τηγανητών τροφών, όπως οι τηγανητές πατάτες συνδέεται άμεσα με την παχυσαρκία.

Άτομα που ακολουθούν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι πατάτες μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα. Η λήψη μεγάλων ποσοτήτων πατάτας με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη διάλυση θρόμβων αίματος μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα για αιμορραγία και μώλωπες. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας αν έχετε τυχόν ανησυχίες.

Χρειάζεται μέτρο

Όπως συμβαίνει με όλες τις τροφές η υπερβολική κατανάλωση είναι αυτή που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, στομαχικά ή άλλου είδους. Έτσι και στην περίπτωση της πατάτας καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο και να μην την αποκλείσετε εντελώς από την διατροφή σας.

Επίσης ρόλο παίζει και ο τρόπος που μαγειρεύονται οι πατάτες. Σίγουρα εάν επιλέξετε να τις βράσετε στην κατσαρόλα αντί να τις τηγανίσετε αυτή είναι μία πιο υγιεινή επιλογή.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ