Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε μπρόκολο

Το μπρόκολο αποτελεί ένα θρεπτικό λαχανικό, αλλά μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όλους. Αν αντιμετωπίζετε ορισμένα προβλήματα υγείας, ίσως χρειαστεί να το αποφύγετε ή να μειώσετε την κατανάλωσή του. Συζητήστε με τον γιατρό σας για να δείτε τι είναι καλύτερο για εσάς.

Είναι δύσκολο να βρει κάποιος κάτι αρνητικό για το μπρόκολο, επειδή είναι μια υπερτροφή που προάγει την υγεία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Είναι καλό για την καρδιά, τον εγκέφαλο, τα οστά, το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία του εντέρου. Επιπλέον, είναι ένα εξαιρετικό συνοδευτικό για κάθε πιάτο.

Όμως, ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων είναι καλύτερο να το αποφεύγουν καθώς μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε μπρόκολο

  • Άτομα με προβλήματα θυρεοειδούς
  • Άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα
  • Άτομα με πεπτικά προβλήματα
  • Άτομα με πέτρες στα νεφρά

Άτομα με προβλήματα θυρεοειδούς

Το μπρόκολο, όπως και άλλα σταυρανθή λαχανικά, περιέχει βρογχογόνα. Τα βρογχογόνα μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα σε μερικούς ανθρώπους, ειδικά σε εκείνους με υπάρχοντα προβλήματα θυρεοειδούς όπως ο υποθυρεοειδισμός ή η νόσος του Χασιμότο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να απολαύσετε το μπρόκολο, αλλά είναι καλύτερο να μιλήσετε με το γιατρό σας για το σωστό μέγεθος μερίδας και εάν είναι ασφαλές για εσάς να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

Άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, η οποία βοηθά στην πήξη του αίματος. Εάν τρώτε περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως, μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας ανταποκρίνεται στα φάρμακα για την αραίωση του αίματος. Ενώ δεν χρειάζεται να αποφύγετε εντελώς το μπρόκολο, θα πρέπει να διατηρείτε σταθερή την ποσότητα βιταμίνης Κ στη διατροφή σας.

Άτομα με πεπτικά προβλήματα

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αέρια ή φούσκωμα σε μερικούς ανθρώπους, ειδικά σε αυτούς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Εάν αισθάνεστε δυσφορία μετά την κατανάλωση μπρόκολου, μπορεί να θέλετε να περιορίσετε την πρόσληψη ή να δοκιμάσετε μεθόδους μαγειρέματος που διευκολύνουν την πέψη, όπως το μαγείρεμα στον ατμό.

Άτομα με πέτρες στους νεφρούς

Ο φώσφορος στο μπρόκολο μπορεί να αρχίσει να συσσωρεύεται στο αίμα σας εάν οι νεφροί σας δεν λειτουργούν σωστά. Εάν έχετε ιστορικό με πέτρες στους νεφρούς, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με την κατανάλωση λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό οξύ, όπως το μπρόκολο. Το οξαλικό οξύ μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό πέτρας στους νεφρούς σε ορισμένα άτομα.

Να θυμάστε

Το μπρόκολο μπορεί να αποτελέσει μία σημαντική τροφή για μία καλή και υγιεινή διατροφή. Οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα αντιοξειδωτικά και οι φυτικές ίνες του μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας για την βελτίωση της υγείας σας.

Ωστόσο εάν ανήκετε σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αλλά να βρείτε εάν και πώς μπορείτε να καταναλώσετε μπρόκολο. Να θυμάστε ότι είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή εγγεγραμμένο διαιτολόγο για εξατομικευμένες συμβουλές, ειδικά εάν έχετε υποκείμενα νοσήματα.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ