Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε αυγά

Τα αυγά είναι μία δημοφιλής και εξαιρετικά θρεπτική τροφή. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνη και λίπος. Περιέχουν ευεργετικές βιοενεργές ενώσεις και άλλα θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν διάφορες ασθένειες. Ωστόσο κάποιες ομάδες ανθρώπων είναι καλύτερο να περιορίσουν ή να αποφεύγουν την κατανάλωση των αυγών προκειμένου να αποφύγουν πιθανά προβλήματα υγείας.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση αυγών

  • Άτομα με αλλεργίες
  • Άτομα με υψηλή χοληστερόλη
  • Άτομα που διατρέχουν κίνδυνο εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου
  • Άτομα με πεπτικά προβλήματα

Τα αυγά είναι γενικά ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά υπάρχουν μερικές ομάδες που μπορεί να χρειαστεί να τα περιορίσουν ή να τα αποφύγουν εντελώς.

Άτομα με αλλεργίες στα αυγά

Εάν έχετε αλλεργία στο αυγό, ακόμη και μια μικρή ποσότητα αυγού μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από ήπια (εξάνθημα, κνίδωση) έως σοβαρή (αναφυλαξία).

Τόσο ο κρόκος όσο και το ασπράδι του αυγού περιέχουν πρωτεΐνες που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες. Η πρωτεΐνη αλβουμίνη, στο ασπράδι του αυγού, προκαλεί συχνότερα αλλεργική αντίδραση.

Άτομα με υψηλή χοληστερόλη

Ενώ πρόσφατη έρευνα μείωσε τις ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της διατροφικής χοληστερόλης, εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη ή καρδιακή νόσο, ίσως να θέλετε να περιορίσετε την πρόσληψη αυγών, ιδιαίτερα των κρόκων, που είναι υψηλότερα σε χοληστερόλη. Θα μπορούσατε ακόμα να απολαύσετε τα αυγά με μέτρο ή να καταναλώνετε κυρίως το ασπράδι του αυγού.

Άτομα που διατρέχουν κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου

Ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν πιθανή σχέση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης αυγών και του αυξημένου κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν είναι πειστικά και χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Εάν ανησυχείτε, μιλήστε με το γιατρό σας για τους ατομικούς σας παράγοντες κινδύνου.

Άτομα με πεπτικά προβλήματα

Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα άτομα μπορεί να έχουν δυσκολία στην πέψη των αυγών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως:

  • αέρια,
  • κράμπες ή
  • διάρροια.

Εάν αντιμετωπίζετε αυτά τα προβλήματα μετά την κατανάλωση αυγών, ίσως είναι καλύτερο να τα αποφύγετε.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους, τα αυγά μπορούν να είναι ένα θρεπτικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση αυγών, μιλήστε με το γιατρό σας για εξατομικευμένες συμβουλές.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ