Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσµατα για την ταινία “Maria”! Ξεκινούν γυρίσματα για νέα ξένη υπερπαραγωγή στην Ελλάδα!

Νέα ξένη βιβλική υπερπαραγωγή στην Ελλάδα – Ξεκινούν τον Σεπτέμβριο τα             γυρίσματα της σειράς “House of David” – Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσµατα                   για την ταινία “Maria”

Το ελληνικό καλοκαίρι, που φέτος ήρθε πρόωρα, αλλά και το ευνοϊκό χρηµατοδοτικό καθεστώς µέσω του ΕΚΟΜΕ φέρνουν νέο ρεύµα µεγάλων διεθνών κινηµατογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών στην Ελλάδα.

Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, από την αρχή του έτους µέχρι και τις 10 Μαΐου, όταν και έκλεισε το σχετικό πρόγραµµα προσωρινά, το ΕΚΟΜΕ δέχθηκε αιτήσεις για ξένες επενδύσεις στον οπτικοακουστικό τοµέα συνολικού ύψους 170.000.000 ευρώ.

Το πραγµατικό ποσό που ουσιαστικά «πέφτει» µακροπρόθεσµα στην ελληνική οικονοµία είναι πολύ µεγαλύτερο: Αφορά στη λεγόµενη προστιθέµενη εµπορική αξία που δίνουν οι παραγωγές αυτές στον τόπο των γυρισµάτων, κάτι που φέρνει από επενδύσεις (π.χ. αγορές ακινήτων) µέχρι φρέσκο τουριστικό ρεύµα, αλλά και µελλοντικές νέες παραγωγές για το σινεµά και την τηλεόραση.
Αυτές τις ηµέρες πραγµατοποιούνται στην Αθήνα (µπροστά στη Λέσχη Αξιωµατικών Ενόπλων ∆υνάµεων και αλλού) τα γυρίσµατα της δεύτερης σεζόν της επιτυχηµένης σειράς του Netflix «Το κορίτσι από το Όσλο» (The girl from Oslo), που αποτελεί ένα θρίλερ συµπαραγωγής Ισραήλ και Νορβηγίας. Η πρώτη σεζόν περιστρεφόταν γύρω από την ιστορία της Πία, µιας Νορβηγίδας που έκανε διακοπές στην Αίγυπτο µε δύο Ισραηλινούς φίλους της, όταν τους απήγαγαν τροµοκράτες του ISIS.

Αιτήσεις για ξένες επενδύσεις στον οπτικοακουστικό τοµέα, συνολικού ύψους 170.000.000 ευρώ, δέχθηκε το ΕΚΟΜΕ από την αρχή του έτους µέχρι και τις 10 Μαΐου

Παράλληλα, στην Πάρο ξεκίνησαν πριν από λίγες ηµέρες (και θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο) τα γυρίσµατα της βρετανικής παραγωγής «Malice», για λογαριασµό µιας άλλης δηµοφιλούς πλατφόρµας, του Amazon Prime. Στη σειρά, µεταξύ άλλων, παίζουν γνωστοί ηθοποιοί, όπως ο Ντέιβιντ Ντουκόβνι («X-Files», «Californication»), ο Τζακ Γουάιτχολ και η Καρίς βαν Χούτεν.

Από τον Απρίλιο έχει ξεκινήσει να γυρίζεται στην Αθήνα η γαλλική σειρά «Kabul» (Καµπούλ), µυθοπλασία, που βασίζεται στο πραγµατικό γεγονός της αποχώρησης των αµερικανικών στρατευµάτων από το Αφγανιστάν και της επιστροφής των Ταλιµπάν στην εξουσία.

Μια µεγάλη, βιβλικού χαρακτήρα, παραγωγή που θα κάνει γυρίσµατα στη χώρα µας είναι το «House of David» (σειρά για τον Σαούλ και τον ∆αβίδ) του Amazon Prime. Πρόκειται για µια συµπαραγωγή των Amazon MGM Studios και του νεοσύστατου The Wonder Project, που θα προσανατολιστεί σε εµπορικές σειρές µε θρησκευτικό περιεχόµενο. Ετοιµοι για «απόβαση» στην Ελλάδα (πιθανώς τον Σεπτέµβριο) είναι και το συνεργείο και οι πρωταγωνιστές της πολωνικής δραµατικής ταινίας «Hot spot».

«Maria»

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα γυρίσµατα για την ταινία «Maria», µε την Αντζελίνα Τζολί να υποδύεται τη Μαρία Κάλλας και τη Βαλέρια Γκολίνο τη µεγαλύτερη αδερφή της, Υακίνθη.

Η ταινία για την κορυφαία Ελληνίδα σοπράνο, µε την παγκόσµια φήµη και αναγνώριση, έχει γυριστεί, µεταξύ άλλων, στο Κατάκολο και τον Πύργο Ηλείας και αναµένεται να βγει στους κινηµατογράφους το φθινόπωρο.

Ενώ όλα τα παραπάνω αξιοποιούν το υφιστάµενο καθεστώς του cash rebate, της έµµεσης κρατικής χρηµατοδότησης δηλαδή για ταινίες, σειρές, ντοκιµαντέρ κ.λπ. από το ΕΚΟΜΕ, πλέον το συγκεκριµένο πλαίσιο αλλάζει ριζικά και θα ξεκινήσει µε τη νέα του µορφή από τον Οκτώβριο.

Ήδη έχει ψηφιστεί ο νόµος (του αρµόδιου υφυπουργού Πολιτισµού, Χρίστου ∆ήµα) µε τον οποίο ιδρύεται το Ελληνικό Κέντρο Κινηµατογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και ∆ηµιουργίας-Creative Greece ένας νέος φορέας υπό τη µορφή Α. Ε. µε φερόµενο επικεφαλής τον πρώην γενικό γραµµατέα του υπουργείου Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης Λεωνίδα Χριστόπουλο.

Στον νέο φορέα συγχωνεύονται το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) και το Ελληνικό Κέντρο Κινηµατογράφου. Παράλληλα, θεσµοθετείται νέο πρόγραµµα υποστήριξης των οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, µε την ονοµασία Cash Rebate Greece (CRGR), προκειµένου, σε σχέση µε το υφιστάµενο καθεστώς, αφενός να γίνει πιο φιλικό και προσβάσιµο στους επενδυτές και αφετέρου µακροπρόθεσµα βιώσιµο.

Το νέο καθεστώς έχει πλέον έναν ξεχωριστό πυλώνα για την υποστήριξη ταινίας µε περιεχόµενο επαυξηµένης πραγµατικότητας (AR) και εικονικής πραγµατικότητας animation (VR), µε περιεχόµενο κινουµένων σχεδίων (animation), αλλά και σε έναν ταχύτατα αναπτυσσόµενο κλάδο, αυτόν του οπτικοακουστικού έργου µε περιεχόµενο ψηφιακό παιχνίδι (videogame development).

Πρόκειται για µια βιοµηχανία δεκάδων δισεκατοµµυρίων δολαρίων παγκοσµίως, που αξιοποιεί το γεγονός ότι απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, εφήβους και νέους.
Αξίζει να σηµειωθεί ότι από τον Απρίλιο του 2018 έως τον ∆εκέµβριο του 2023 έχουν εγκριθεί συνολικά 393 αιτήσεις για τη χρηµατοδότηση έργων (εκ των οποίων 223 είναι διεθνείς και 170 ελληνικές παραγωγές), ενώ το ύψος των επενδεδυµένων κεφαλαίων στη χώρα ανέρχεται στα 795.000.000 ευρώ. Το ίδιο διάστηµα έχουν χρηµατοδοτηθεί 188 έργα µέσω του προγράµµατος µε το συνολικό ποσό των 150.000.000 ευρώ.

πηγή: https://www.parapolitika.gr/ellada/article/1395738/nea-xeni-vivliki-uperparagogi-stin-ellada-xekinoun-ton-septemvrio-ta-gurismata-tis-seiras-house-of-david/

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ