«Μελετώ 100χρονoυς και συνήθειες μακροζωίας εδώ και 20 χρόνια – Τι τρώω κάθε μέρα» – Ειδικός αποκαλύπτει τις 4 διατροφικές του επιλογές

Εάν αναζητάτε τρόπους για να εξασφαλίσετε μια μακρά και υγιή ζωή, είναι ζωτικής σημασίας να είστε ενήμεροι για τις τροφές που βάζετε στο σώμα σας. Ο Dan Buettner έχει αφιερώσει τη ζωή του στην έρευνα των ανθρώπων με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στον κόσμο. Ο 63χρονος επινόησε τον όρο «μπλε ζώνες», για να αναφερθεί στα μέρη σε όλο τον κόσμο όπου η διάρκεια ζωής των κατοίκων υπερβαίνει το μέσο προσδόκιμο ζωής.

Μια ζωή αφιερωμένη στη μελέτη της μακροζωίας

Η έρευνά του κάλυψε μια ποικιλία παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής. Αλλά τι τρώει ο ίδιος ο Buettner μετά από μια ζωή αφιερωμένη στη μακροζωία; «Έχω αφιερώσει 20 χρόνια στη μελέτη των ανθρώπων με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και ξέρω τι κάνουν ως πληθυσμοί για να ζήσουν πολύ», λέει ο ίδιος. «Όμως δεν είμαι από εκείνους τους εμμονικούς εκατομμυριούχους της Silicon Valley που θυσιάζουν την απόλαυσή της καθημερινής ζωής για να δουν αν μπορούμε να προσθέσουμε μερικά χρόνια ακόμα στη ζωή μας».

Αυτές είναι οι διατροφικές επιλογές που κάνει ο Buettner, ο οποίος πρόσφατα κυκλοφόρησε μια σειρά κατεψυγμένων γευμάτων βασισμένα σε δημοφιλείς συνταγές από τις μπλε ζώνες, για να διατηρηθεί υγιής καθώς μεγαλώνει.

Οι 4 διατροφικές συνήθειες του Dan Buettner για μακροζωία

  • Γεύματα μέσα σε ένα παράθυρο 10 έως 12 ωρών
  • Φασόλια στο πρωινό και στο βραδινό γεύμα
  • Βγαίνει συχνά έξω για φαγητό
  • Δεν τρώει καθόλου κρέας

Διατροφή με περιορισμένο χρονικό παράθυρο

Η διατροφή με περιορισμένο χρονικό παράθυρο, που περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφής μέσα σε ένα διάστημα 10 έως 12 ωρών την ημέρα, κερδίζει συνεχώς έδαφος στον χώρο της υγιεινής διατροφής. «Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής καταναλώνουν τις περισσότερες θερμίδες τους σε ένα παράθυρο περίπου 10 ή 12 ωρών», λέει ο Buettner. «Έτσι, συνήθως τρώω μόνο δύο γεύματα την ημέρα».

Ο Buettner τρώει το πρώτο του γεύμα κάθε μέρα γύρω στις 11 π.μ. και το δεύτερο γεύμα περίπου στις 7 μ.μ. «Η νυχτερινή ζωή στο Μαϊάμι με αναγκάζει κάπως να βγω έξω», λέει ο κάτοικος της Φλόριντα. «Δεν είναι ακριβώς Μπλε Ζώνη από αυτή την άποψη, οπότε τείνω να τρώω πρωινό γύρω στις 11».

Φασόλια στο πρωινό και στο βραδινό γεύμα

Από την έρευνά του, ο Buettner έχει μάθει ότι οι άνθρωποι που τρώνε ένα φλιτζάνι φασόλια την ημέρα τείνουν να ζουν περίπου τέσσερα χρόνια περισσότερο από εκείνους που δεν τρώνε. «Πάντα τρώω τα φασόλια μου και προσπαθώ να τα συμπεριλάβω και στα δύο γεύματα», λέει. «Ξεκινάω την ημέρα μου με το minestrone της Σαρδηνίας, που περιέχει τρία είδη φασολιών και περίπου πέντε είδη λαχανικών».

Προσθέτει επίσης νιφάδες κόκκινου πιπεριού πλούσιες σε καψαϊκίνη, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του μεταβολισμού. Ο Buettner ρίχνει μέσα λίγη ρίγανη και δεντρολίβανο για να μειώσει τη φλεγμονή και να λάβει περισσότερα αντιοξειδωτικά.

Βγαίνει έξω για φαγητό

Ενώ ο Dan Buettner αναγνωρίζει ότι το να τρώει κανείς έξω σχεδόν κάθε βράδυ δεν συμβαδίζει με μια διατροφή για μακροζωία, είναι ένα κομμάτι της ζωής του που δεν νιώθει την ανάγκη να αλλάξει. «Είναι δύσκολο να τρως πραγματικά υγιεινά όταν βγαίνεις έξω, ανεξάρτητα από το πού πας», λέει. «Προσπαθώ να τρώω κυρίως φυτικές τροφές».

Όταν κοιτάζει το μενού ενός εστιατορίου, τείνει να προτιμά τα συνοδευτικά πιάτα. Ορισμένα από τα αγαπημένα του συνοδευτικά περιλαμβάνουν:

  • Φασόλια γίγαντες
  • Σπανάκι
  • Ψητές πατάτες

Επίσης, του αρέσει να πηγαίνει σε ινδικά εστιατόρια όπου μπορεί να βρει πολλές επιλογές φυτικής προέλευσης, όπως κάρυ με τόφου (κόκκινο ή πράσινο) και ρεβίθια. «Αυτά είναι εξίσου χορταστικά με το κρέας, αλλά χωρίς τα κορεσμένα λιπαρά», λέει ο Buettner.

«Μην τρώτε καθόλου κρέας»

«Είμαι περίπου 98% χορτοφάγος», λέει. «Δεν τρώω καθόλου κρέας. Και οι κάτοικοι των μπλε ζωνών έτρωγαν λίγο κρέας».

Ενώ ο μέσος Αμερικανός τρώει περίπου 100 κιλά κρέας το χρόνο, οι κάτοικοι των μπλε ζωνών καταναλώνουν μόνο περίπου 9 κιλά κρέας ετησίως. Παρόλο που ο ίδιος αποφεύγει το κρέας, ο Buettner λέει ότι δεν είναι απαραίτητα κακό σε μέτρια ποσότητα.

«Νομίζω ότι μια διατροφή για μακροζωία μπορεί πιθανώς να περιλαμβάνει κρέας μία φορά την εβδομάδα περίπου χωρίς να βλάψει πολύ», λέει.



διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ