Λαμία – Τροφική δηλητηρίαση μαθητών: Σταφυλόκοκκος εντοπίστηκε στα δείγματα των σχολικών γευμάτων

Σταφυλόκοκκος εντοπίστηκε σε δείγματα των σχολικών γευμάτων στη Λαμία, όπου υπήρξαν αναφορές για τροφική δηλητηρίαση 60 και πλέον μαθητών.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στα δείγματα που εστάλησαν στο περιφερειακό εργαστήριο δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ, στη Θεσσαλία, απομονώθηκε σταφυλόκοκκος που παράγει τοξίνη, σε δέκα δείγματα φαγητού, συνεπώς η έξαρση κρουσμάτων οφείλεται σε τοξίνη του παράγει ο σταφυλόκοκκος. Η εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση συνεχίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά την έκταση που έλαβε η είδηση δηλητηρίασης των μαθητών, ο ΕΦΕΤ θα πραγματοποιούσε προγραμματισμένο έλεγχο σήμερα στην μονάδα που παράγει τα σχολικά γεύματα, η οποία όμως χθες – υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες – τυλίχθηκε στις φλόγες και κάηκε ολοσχερώς.

Τι είχε δηλώσει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνης  Ζαμπέλας, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι, «εμείς μετά από την ενημέρωση που είχαμε και από τον ΕΟΔΥ, την Παρασκευή, πήγαμε το Σάββατο στην επιχείρηση όταν ήταν εν ενεργεία. Απλά η γραμμή παραγωγής η οποία έχει να κάνει με τα γεύματα για τα σχολεία, δεν λειτουργούσε γιατί τα Σαββατοκύριακα τα σχολεία δεν λειτουργούν. Επομένως, είχαμε προγραμματίσει να κάνουμε έναν έλεγχο αρχές αυτής της εβδομάδας για να βλέπαμε και αυτή την πορεία, πώς εξελίσσεται, πώς λειτουργεί.

Ο έλεγχος αυτός, θα γίνει, προφανώς καθ’ ολοκληρία δεν μπορεί να γίνει πια. Αύριο έχουμε οργανώσει έναν επιτόπιο έλεγχο, ότι βέβαια μπορούμε να κάνουμε, όπως επίσης να πάμε και σε δύο σχολεία και σε μια άλλη επιχείρηση που κάνει κιμά, η οποία τροφοδοτούσε την επιχείρηση του κέτερινγκ. Έχουμε δηλαδή ακόμα πορεία για να έχουμε μια συνολική εικόνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο όμως, πριν από ένα χρόνο, σε έλεγχο που είχε γίνει στην συγκεκριμένη εταιρεία, είχε διαπιστωθεί ότι, «είναι μια αξιοπρεπής εταιρεία. Είχαμε κάνει και κάποιες συστάσεις για το τι θα μπορούσε να βελτιώσει. Σε μία κατεύθυνση προτείνετε να τηρούνται οι θερμοκρασίες και πολύ περισσότερο να ελέγχονται οι θερμοκρασίες όταν παραδίδονται τα γεύματα με thermobox στα σχολεία. Αυτές ήταν οι συστάσεις δηλαδή που είχαμε πει, δεν ήταν δηλαδή μια εταιρεία, η εικόνα που είχαμε τότε τουλάχιστον, ότι είναι μια προβληματική. Τώρα βέβαια, από τότε μέχρι τώρα είναι ένας χρόνος».

Η εισαγγελική παρέμβαση

Νωρίτερα σήμερα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζήτησε την άμεση έρευνα για τα αίτια της φωτιάς στο εργοστάσιο τροφίμων στη Λαμία, που φέρεται να εμπλέκεται με την υπόθεση της μαζικής δηλητηρίασης μαθητών.

Η κ. Αδειλίνη σε παραγγελία της ενημερώνει ότι ζητά «να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς που κατέστρεψε ολοσχερώς το εργοστάσιο στη βιομηχανική περιοχή της Λαμίας σε συνάρτηση με το γεγονός της εμπλοκής του συγκεκριμένου εργοστασίου με τα σχολικά γεύματα που οδήγησαν στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων, λόγω μαζικής τροφικής δηλητηρίασης».

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ