Λαμία: Μυστήριο η ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς στο εργοστάσιο τροφίμων – Τα στοιχεία που «δείχνουν» εμπρησμό

Σε «άλυτο γρίφο» έχει μετατραπεί η υπόθεση με την φωτιά που σημειώθηκε πριν από 10 ημέρες στο εργοστάσιο τροφίμων «Γιαννίτσης» στην Λαμία, το οποίο εμπλέκεται και στην υπόθεση της τροφικής δηλητηρίασης μαθητών,  με τις έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με την έρευνα της Πυροσβεστικής, μέχρι στιγμής, προκύπτει ότι η αρχική εστία της ξαφνικής φωτιάς, ήταν σε όχημα κοντά στα γραφεία της εταιρείας, ενώ στη συνέχεια επεκτάθηκε σε υπόστεγο και έπειτα στο υπόλοιπο κτίριο. Τα στελέχη της Π.Υ. που χειρίζονται την υπόθεση, κάνουν λόγο για εμπρησμό, χωρίς ωστόσο να έχουν εκδώσει ακόμη σχετικό πόρισμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την νύχτα της Κυριακής (19/05) που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, έξω από το εργοστάσιο βρίσκονταν 3 σταθμευμένα φορτηγά ψυγεία, τα οποία ήταν συνδεδεμένα στο ρεύμα, ένα βανάκι και ένα κλαρκ σε κοντινή απόσταση.

Λίγη ώρα προτού ξεσπάσει η φωτιά, περίπου στις 21:30, έξω από την περίφραξη του εργοστασίου βρισκόταν ένας άνδρας με καταγωγή από την Αρμενία, για να ξεφορτώσει το εμπόρευμα, ο οποίος περίμενε τον φύλακα που θα ερχόταν στις 22:00. Σύμφωνα με την μαρτυρία του, ξαφνικά αντιλήφθηκε τις φλόγες στην μπροστινή πλευρά του βαν, οι οποίες εξαπλώθηκαν ταχύτατα τόσο στα φορτηγά αλλά και στο εσωτερικό της επιχείρησης.

Σε 20 σημεία εύφλεκτο υλικό

Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής φαίνεται να έχουν προβληματιστεί καθώς το βαν φαίνεται να ήταν σχεδόν κολλητά στο κτίριο, σαν κάποιος να ήθελε να το συνδέσει με την πυρκαγιά. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, σε συνολικά 20 σημεία βρέθηκε εύφλεκτο υλικό, τόσο εντός του εργοστασίου, όσο και εκτός αυτού.

Την ίδια ώρα, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα εάν υπήρξε βραχυκύκλωμα που οδήγησε στην πυρκαγιά, με τους δύο πραγματογνώμονες, που ανέλαβαν την έρευνα από την Πυροσβεστική, να προσπαθούν να βρουν την απάντηση. Τα πρώτα στοιχεία ωστόσο, δείχνουν πως δεν σημειώθηκε βραχυκύκλωμα, χωρίς να θεωρείται δεδομένο.

Σημειώνεται πως, μέχρι στιγμής, οι Αρχές έχουν ταυτοποιήσει έναν ύποπτο για την φωτιά, και αναμένεται να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, σύμφωνα με τον Alpha. Για τον εμπρησμό φέρεται να ευθύνονται 3-4 άτομα, τα οποία άνοιξαν το εργοστάσιο με κλειδιά, κατευθύνθηκαν προς το εσωτερικό, εκεί όπου βρίσκεται ο χώρος πάρκινγκ των αυτοκινήτων και βρήκαν οι αξιωματικοί εύφλεκτο υλικό.

«Στο μικροσκόπιο» κάμερες ασφαλείας

Επίσης, στο μικροσκόπιο των Αξιωματικών της Διεύθυνσης αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, έχουν μπει οι κάμερες τόσο του εργοστασίου όσο και των γύρω επιχειρήσεων.

Το βιντεοληπτικό υλικό ενισχύει το ενδεχόμενο εμπρησμού στην επιχείρηση, όπως αναφέρουν πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ.

Αύξηση των ασφαλίστρων σε περίπτωση πυρκαγιάς μετά τη δηλητηρίαση και πριν από τη φωτιά

Ακόμη ένα στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό, είναι πως η εταιρεία τροφίμων αιτήθηκε προς την ασφαλιστική εταιρεία μετά τη δημοσιοποίηση της δηλητηρίασης μαθητών και πριν εκδηλωθεί η πυρκαγιά, αύξηση των ασφαλίστρων σε περίπτωση φωτιάς.

Φαίνεται να υπάρχει ηλεκτρονική αλληλογραφία, σύμφωνα με το Mega, λίγο μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης με τη δηλητηρίαση και δύο ημέρες πριν από την καταστροφή από τη φωτιά, από το εργοστάσιο προς την ασφαλιστική, με αίτημα την αύξηση αποζημίωσης σε περίπτωση φωτιάς, όπως μεταδόθηκε.

Η εταιρεία ζητά σε αυτό το μεσοδιάστημα, κάτι που θεωρείται ύποπτο, από την ασφαλιστική εταιρεία να της αυξήσει την αποζημίωση, μια συναλλαγή ωστόσο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ