Κορονοϊός: Γιατί αποσύρεται τώρα το εμβόλιο της AstraZeneca – Τι λένε οι ειδικοί

Προβληματισμό και αναστάτωση έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της AstraZeneca για την παγκόσμια απόσυρση των εμβολίων της για τον κορονοϊό. Το ερώτημα που γεννιέται εύλογα είναι «γιατί αποφάσισε τώρα η εταιρεία να προχωρήσει στην απόσυρση».

Η ανησυχία είναι μεγαλύτερη και για όσους επέλεξαν να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca σχετικά με το εάν αντιμετωπίζουν κάποιον κίνδυνο για την υγεία τους. Αναρωτιούνται δε, εάν η απόσυρση του εμβολίου συνδέεται και με την παρενέργεια για τις θρομβώσεις που συζητείται τα τελευταία χρόνια.

Όπως είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης «αποσύρεται πλέον γιατί μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Αυτό το εμβόλιο δεν έχει επικαιροποιηθεί, δεν υπήρχε πρόγραμμα για να επικαιροποιηθεί, ήταν δηλαδή για το πρώτο κύμα της πανδημίας και πλέον αποσύρεται γιατί δεν είναι αποτελεσματικό. Αυτό το εμβόλιο εάν δοθεί αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία αποτελεσματικότητα γιατί κυκλοφορούν τα στελέχη της Ο που διαφεύγουν πλήρως απ’ αυτό το εμβόλιο».

Σχετικά με την παρενέργεια για τις θρομβώσεις, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι «την έχουμε συζητήσει εδώ και τρία χρόνια. Να θυμίσω ωστόσο ότι το εμβόλιο αυτό είναι της Οξφόρδης, την διανομή του οποίου έκανε η AstraZeneca και από την αρχή είχε δηλώσει ότι δεν υπήρχε προφίλ κέρδους, το εμβόλιο δόθηκε στο κόστος για την εταιρεία. Σκοπός ήταν, επειδή το εμβόλιο αυτό δεν χρειάζεται κατάψυξη στους -80, να μπορεί να πάει σε όλον τον κόσμο. Γι’ αυτόν τον λόγο ήταν πιο εύκολο να διανεμηθεί σε δύσκολες περιοχές σε σχέση με τα εμβόλια mRNA που θέλουν κατάψυξη στους -80» είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο καθηγητής τόνισε ότι «το εμβόλιο αυτό περιορίστηκε στις μεγάλες ηλικίες, σύμφωνα με απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών», ενώ σε ερώτηση για το εάν είχαν διαπιστωθεί τέτοιες παρενέργειες στην Ελλάδα, είπε πως, όπως θυμάται, «έχουν αναφερθεί κάποια περιστατικά θρομβώσεων με θρομβοπενία. Έχουν αναφερθεί κάποια περιστατικά, δεν είναι πάνω από τα δάχτυλα του ενός χεριού».

Βασιλακόπουλος: Οι δύο λόγοι απόσυρσης του εμβολίου

«Κανένας από όσους έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca δεν κινδυνεύει από κάποια επιπλοκή» τόνισε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στο OPEN.

«Το εμβόλιο αποσύρθηκε γιατί έστω και αυτές τις μικρές επιπλοκές τις κάνει και υπάρχουν εμβόλια που δεν τις κάνουν. Σε μια εποχή που έχουμε διαθεσιμότητα εμβολίων και έχει μειωθεί ο κίνδυνος από τον κορονοϊό, δεν υπάρχει λόγος να πάρει κάποιος αυτό το ρίσκο έστω και το μικρό που υπάρχει» είπε αρχικά ο κ. Βασιλακόπουλος και πρόσθεσε:

«Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο κορονοϊός άλλαξε από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στην Ουχάν και τα εμβόλια προσαρμόστηκαν σε αυτή την αλλαγή. Έχουν προσαρμοστεί για τα νέα στελέχη του ιού, όπως γίνεται και με τα εμβόλια της γρίπης. Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν προσαρμόστηκε καθώς η εταιρεία προέβλεψε ότι θα επικρατήσουν τα εμβόλια mRNA και δεν βρήκε κάποιο λόγο επιστημονικά και εμπορικά να το επικαιροποιήσει».

Λινού: Υπήρξαν αρκετά περιστατικά επιπλοκών

Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού τόνισε ότι «υπήρξαν αρκετά περιστατικά επιπλοκών και αυτά που ήταν αρκετά σοβαρά περιστατικά και οδήγησαν σε θάνατο ήταν τρία, τρεις γυναίκες. Βέβαια ο αριθμός αυτός δεν είναι αμελητέος, δεν θα έπρεπε να το έχουμε και αν μπορούσαμε να το αποφύγουμε θα έπρεπε να το έχουμε κάνει. Και ο μόνος τρόπος για να το αποφύγουμε τότε ήταν να δοθούν τα άλλα εμβόλια στις νέες γυναίκες και να μην χορηγηθεί το AstraZeneca παρά μόνο στις ηλικίες άνω των 50-55 ετών που ήταν ρουτίνα στο εξωτερικό».

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ