Κιβωτός του Κόσμου: «Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι ο πατήρ Αντώνιος άλλαζε τα ονόματα των παιδιών» – Αποκαλυπτική κατάθεση στη δίκη

Ξεκίνησαν σήμερα οι καταθέσεις μαρτύρων ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, όπου δικάζονται ο πατέρας Αντώνιος και άλλοι επτά πρώην εργαζόμενοι της «Κιβωτού του Κόσμου», κατηγορούμενοι για σωματική κακοποίηση, απειλές και τιμωρίες παιδιών που φιλοξενούνταν σε δομές της Οργάνωσης.

Της Άννας Κανδύλη 

Πρώτη μάρτυρας που εξετάστηκε ήταν η ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη και κοινωνική λειτουργός Σαμάνθα Στρατιδάκη, η οποία αναφέρθηκε στις πρώτες καταγγελίες που έγιναν στο Συνήγορο του Πολίτη από φιλοξενούμενους και υπαλλήλους των δομών.

«Μου ανατέθηκε η διερεύνηση μίας σειράς αναφορών από τον Απρίλιο του 2022. Ήταν έξι έγγραφες αναφορές, αλλά υπήρξαν και προφορικές αναφορές…Έγινε μια πρώτη συνάντηση με την κα Τ.Σ., η οποία μας μίλησε κυρίως για τη δομή του Πειραιά. Σκληρή ταπεινωτική μεταχείριση μας ανέφερε, ότι δηλαδή τα παιδιά ακινητοποιούνταν βίαια από τους υπαλλήλους εάν βρίσκονταν σε έξαρση.

Μου ανέφερε μία κοινωνική απομόνωση, ότι σε ηλικία 16 ετών που μπήκε στο δομή της αφαιρέθηκε το κινητό, ότι τα παιδιά υπόκειντο σε ένα σύστημα δημόσιας αξιολόγησης κάθε εβδομάδα για μα μπορούν να βγουν πχ βόλτα με φίλους. Υπήρχαν συνέπειες, όπως απομόνωση, ακύρωση συναντήσεων με φίλους ή οικογένεια ή αλλαγή δομής. Είχε ακούσει για ξυλοδαρμούς και μία φορά γενετήσιες πράξεις. Υπήρχε εξαναγκασμός σε σκληρή εργασία και διακοπή φοίτησης σε σχολείο».

Πρόεδρος: Με τη σωματική βία ασχοληθήκατε;
Μάρτυρας: Αυτά διαβιβάστηκαν στην εισαγγελία ανηλίκων.
Πρόεδρος: Με την απομόνωση ως «σωφρονιστικό μέτρο»;
Μάρτυρας: Το θέσαμε ως ερώτημα στην «Κιβωτό» και ενημερώσαμε την εισαγγελία. Οι πιο σοβαρές καταγγελίες και εκθέσεις έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2022… Στις 6 Σεπτεμβρίου 2022 ήρθε στα γραφεία μας πρώην εργαζόμενη της δομής, η οποία μας ανέφερε ότι πρώην φιλοξενούμενος της είπε πως ένας άλλος φιλοξενούμενος του είχε εκμυστηρευτεί ότι υπέστη γενετήσιες πράξεις στη Χίο.

Και πως άλλα παιδιά ξυλοκοπήθηκαν και μετά υποχρεώνονταν να γονατίζουν για να ζητήσουν συγγνώμη», ενώ σημείωσε ότι υπήρξαν καταγγελίες για παρεμπόδιση επικοινωνίας των ανηλίκων φιλοξενούμενων με τους γονείς τους. «Διαπιστώσαμε ότι όντως συστηματικά παρεμποδιζόταν η επικοινωνία με τους γονείς και αυτή γινόταν μόνο στα κεντρικά γραφεία της δομής και μόνο σε εργάσιμες ώρες. Διαπιστώσαμε ότι συστηματικά εμποδιζόταν η επικοινωνία. Επιπλέον ήταν στην κρίση του πατρός Αντωνίου το ποια παιδιά μπορούσαν να πάνε σχολείο. Ο πατήρ Αντώνιος άλλαζε τα ονόματα των παιδιών, ακόμα κι αν ήταν χριστιανικά. Δεν το έχουμε ξανασυναντήσει, είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της οργάνωσης, σηματοδοτούσε μία “αποπομπή” της προηγούμενης ζωής τους, συμβολικά ότι ξαναβαφτίζεσαι, έτσι το ερμηνεύω».

Η κ. Στρατουδάκη είπε πως υπήρχαν πρώην φιλοξενούμενοι της δομής που ενημέρωναν για όλα τον πατέρα Αντώνιο, όπως τους είχαν μεταφέρει τα ίδια τα παιδιά.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ