Καιρός: Βροχές το Μεγάλο Σάββατο – Πώς θα ψήσουμε τον οβελία, οι τελευταίες προβλέψεις των μετεωρολόγων

Ομπρέλες θα χρειαστούν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου όσοι θα επισκεφτούν τις εκκλησίες για την Ανάσταση, καθώς προβλέπονται βροχές και κατά τόπους καταιγίδες σε πολλές περιοχές την Ελλάδος. Όμως, οι προγνώσεις για την Κυριακή του Πάσχα φαίνεται να ευνοούν το ψήσιμο του οβελία στην ύπαιθρο, καθώς ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά.

Στον παρακάτω προγνωστικό χάρτη του Meteo αποτυπώνεται ο εκτιμώμενος αθροιστικός υετός έως και τις βραδινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου 04/05:

Όπως αναφέρει το meteo, από την αρχή τoυ Μεγάλου Σαββάτου τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν κατά τόπους στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και σε νησιωτικά τμήματα του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, ενώ προοδευτικά θα επηρεαστούν πολλές περιοχές της χώρας. Πιο έντονα θα είναι τα φαινόμενα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Παράλληλα στα ηπειρωτικά είναι πιθανό να εκδηλωθούν παροδικές χαλαζοπτώσεις. Μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο.

Σε ό,τι αφορά τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ενώ στην Αθήνα είναι πιθανό να εκδηλωθεί πρόσκαιρη βροχή ή καταιγίδα μετά το μεσημέρι.

Όσον αφορά την Κυριακή του Πάσχα, ο καιρός, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων θα βελτιωθεί και βροχές αναμένονται μόνο στην Κρήτη.

Ο καιρός το Μεγάλο Σάββατο, σύμφωνα με την ΕΜΥ

Αρχικά στο Ιόνιο, τα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοανατολικά σποραδικές καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο και το νότιο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της και θα φτάσει στα βόρεια τους 20 με 22 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 23 με 24 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη σποραδικές καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από δυτικές και βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τις βραδινές ώρες στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά. Βελτίωση τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς τις βραδινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Τις βραδινές ώρες θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 και στην Κρήτη έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς τις βραδινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Τις βραδινές ώρες στα βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο νομό Μαγνησίας και τις Σποράδες.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Τις βραδινές ώρες στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Κυριακή του Πάσχα, σύμφωνα με την ΕΜΥ

Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια νεφώσεις με τοπικές βροχές. Γρήγορα τα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν και μόνο στην Κρήτη θα συνεχιστούν μέχρι τις βραδινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε στα ορεινά θα σημειωθούν σποραδικοί όμβροι.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ γρήγορα όμως θα εξασθενήσουν και θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και θα φτάσει στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και τα Δωδεκάνησα τους 23 με 25 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Οι τελευταίες προβλέψεις των μετεωρολόγων για το Πάσχα

Τάσος Αρνιακός: Ανάσταση υπό βροχή

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού, αύριο, Μεγάλο Σάββατο, θα είναι μια βροχερή μέρα για τη χώρα μας, ενώ κατά τόπους θα έχουμε και καταιγίδες, κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Το βράδυ, όμως, τα φαινόμενα θα περιοριστούν ανατολικά και ο καιρός της χώρας θα βελτιωθεί.

Η ανάρτησή του Κλέαρχου Μαρουσάκη

 

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

«Άστατος ο καιρός των επόμενων ημερών.

Επιγραμματικά αναφέρουμε:

1. Βροχές και πρόσκαιρες τοπικές καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα συναντήσουν οι εκδρομείς του Πάσχα σήμερα Μ.Παρασκευή με τα φαινόμενα να είναι περισσότερα και εντονότερα στα βορειοδυτικά και βορειοανατολικά τμήματα.

2. Οι θαλάσσιες συγκοινωνίες θα διεξαχθούν χωρίς αξιόλογα προβλήματα.

3. Η περιφορά των Επιταφίων θα γίνει με ήπιο καιρό και ψύχρα στις περισσότερες περιοχές. Βροχές και καταιγίδες θα αναπτυχθούν στα βορειοανατολικά (κεντρική – ανατολική Μακεδονία, Θράκη, βορειοανατολικό Αιγαίο).

4. Το Μ. Σάββατο θα περάσει κακοκαιρία από τη χώρα μας που θα επηρεάσει και την Ανάσταση ιδιαίτερα από Πελοπόννησο και πιο πάνω. Οπότε ομπρέλες και μπουφάν απαραίτητα αξεσουάρ.

5. Την Κυριακή του Πάσχα η κακοκαιρία θα περιοριστεί στο Αιγαίο και τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά με τάση καθώς θα περνούν οι ώρες τα φαινόμενα να εξασθενούν και να περιορίζονται.

Αυτό σημαίνει ότι για τις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές το παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία θα πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα.

Στο Αιγαίο όμως καθώς και σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας που βρέχονται από αυτό θα ξεκινήσει η ημέρα με βροχερό καιρό σιγά σιγά όμως τα φαινόμενα θα περιορίζονται και θα υποχωρούν.

6. Η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα θα γίνει γενικά με ήπιες καιρικές συνθήκες».

Τσατραφύλλιας: Καιρικές αντιθέσεις μέχρι το Πάσχα

Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλας κάνει λόγο σε ανάρτησή του για καιρικές αντιθέσεις μέχρι το Πάσχα. «Χωρίς προβλήματα και σε στεριά και σε θάλασσα η επιστροφή… Καλή ανάσταση!».

Σε δεύτερη ανάρτηση αναφέρει: «Για το βράδυ της περιφοράς του Επιταφίου και της Αναστάσεως οπωσδήποτε θα χρειαστείτε μπουφανάκι (όχι χειμωνιάτικο)»

Αρναούτογλου: Σε ποιες περιοχές υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ένα πέρασμα από μπόρα ή καταιγίδα

«Σε ποιες περιοχές υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ένα πέρασμα από μπόρα ή και καταιγίδα κατά τη διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου απόψε το βράδυ Μ. Παρασκευή.

(Παρακαλώ κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση και διαβάστε προσεκτικά την επεξήγηση των χρωμάτων)

Σας εύχομαι μια όμορφη Μεγάλη Παρασκευή, γεμάτη ελπίδα και αγάπη. Με εκτίμηση Σάκης Αρναούτογλου» αναφέρει ο Σάκης Αρναούτογλου με την σειρά του σε ανάρτησή του.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ