Η βιταμίνη που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 ετών, σύμφωνα με ειδικό στη μακροζωία

Η λήψη θρεπτικών συστατικών είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σε οποιαδήποτε ηλικία, ιδιαίτερα καθώς τα χρόνια περνούν. Και στις μέρες μας, είναι δύσκολο να μην πέσετε πάνω σε μια διαφήμιση για κάποια βιταμίνη που υπόσχεται να σας κρατήσει σε καλύτερη υγεία. Ακούγεται εύκολο -πάρτε αυτήν την κάψουλα και είστε έτοιμοι.

Ένας ειδικός μακροζωίας, όμως, προειδοποιεί ότι αυτές οι υποσχέσεις γρήγορης διόρθωσης δεν είναι πάντα η καλύτερη κίνηση. Στην πραγματικότητα, μερικά συμπληρώματα μπορεί να είναι επιβλαβή, ειδικά καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν.

«Είναι χρήσιμο να κατανοήσουμε τα οφέλη και τους κινδύνους από τη λήψη βιταμινών και συμπληρωμάτων, επειδή παρόλο που μπορείτε να τα πάρετε χωρίς ιατρική συνταγή, μπορεί να έχουν κάποιους κινδύνους, όπως αν λαμβάνονται σε λάθος ποσότητα ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα», εξηγεί ο Christopher Norman, γηριατρικός νοσηλευτής στο αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο για τη Γήρανση (NCOA).

«Οι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν ιδιαίτερα προβλήματα με τη λήψη συμπληρωμάτων και βιταμινών λόγω αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία και χρόνιων παθήσεων υγείας που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας επεξεργάζεται τη φαρμακευτική αγωγή», συμπληρώνει.

Ο Norman προειδοποιεί τα άτομα άνω των 50 ετών να μην λαμβάνουν μια συγκεκριμένη βιταμίνη και μοιράστηκε τους καλύτερους τρόπους για να πάρετε αυτό το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό.

Η βιταμίνη που πρέπει να σταματήσουν να παίρνουν οι άνω των 50, σύμφωνα με έναν ειδικό για τη μακροζωία

Τα συμπληρώματα βιταμίνης Α βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του Norman για τους ασθενείς άνω των 50 ετών. «Μελέτες έχουν δείξει ότι μια υγιεινή και ποικιλόμορφη διατροφή θα σας προσφέρει αρκετή βιταμίνη Α και οι πηγές τροφίμων είναι οι καλύτερες πηγές βιταμινών γενικά», εξηγεί ο ειδικός.

Φυσικά, η βιταμίνη Α είναι απαραίτητο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής. Το Εθνικό Ινστιτούτο Συμπληρωμάτων Διατροφής των ΗΠΑ συνιστά στους ενήλικες άνδρες να λαμβάνουν 900 mcg και στις γυναίκες 700 mcg ημερησίως. Ωστόσο, όπως λέει ο Norman, όταν πρόκειται για τη βιταμίνη Α, η μεγάλη ποσότητα μπορεί να μην κάνει καλό, ειδικά για τους ηλικιωμένους.

«Οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τη βιταμίνη Α γιατί μπορεί να μειώσει την οστική πυκνότητα, καθώς και να προκαλέσει ηπατική βλάβη ή πόνο στις αρθρώσεις και συμπτώματα όπως ναυτία, πονοκέφαλο ή διάρροια», επισημαίνει.

Η οστική πυκνότητα, συγκεκριμένα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματική για τους ηλικιωμένους ενήλικες. Ο Norman λέει ότι θέτει τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο για κατάγματα εάν πέσουν. Οι πτώσεις γίνονται πιο συχνές καθώς γερνάμε και μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες όπως επισκέψεις στα επείγοντα ή ακόμη και θάνατο, σύμφωνα με το CDC.

Η έρευνα είναι μεικτή σχετικά με τα συμπληρώματα βιταμίνης Α και την υγεία των οστών. Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση του 2021 έδειξε αύξηση της πυκνότητας με συμπληρώματα βιταμίνης Α. Ωστόσο, άλλες μελέτες δεν βρήκαν καμία αλλαγή και μια άλλη σημείωσε μείωση. Το εγχειρίδιο της Merck και η κλινική του Κλίβελαντ αναφέρουν επίσης την υγεία των οστών, το συκώτι, τις αρθρώσεις και τη γαστρεντερική δυσφορία ως ανησυχίες για την υπερβολική δόση βιταμίνης Α.

Άλλοι τρόποι για να πάρετε βιταμίνη Α

Ο Norman δεν συνιστά τα συμπληρώματα βιταμίνης Α, αλλά σίγουρα συνιστά τη λήψη αρκετής ποσότητας και κατανοεί γιατί οι ηλικιωμένοι μπορεί να θέλουν να καταφύγουν σε αυτά.

«Η βιταμίνη Α είναι γνωστή για τις δυνατότητές της να διατηρεί την καλή όραση, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την υγεία του δέρματος. Οι μεγαλύτεροι ενήλικες μπορεί να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για αυτό λόγω των δυνατοτήτων της να υποστηρίζει την υγεία των ματιών και να αποτρέπει ή να επιβραδύνει την επιδείνωση της όρασης», λέει ο Norman.

Είναι σύνηθες να αντιμετωπίζετε αλλαγές στην όραση καθώς μεγαλώνετε, όπως να δυσκολεύεστε να δείτε λέξεις και φωτογραφίες από κοντά. Ωστόσο, ο Norman έχει μια πιο «νόστιμη» προσέγγιση για να λάβετε τη βιταμίνη Α.

«Συνιστώ να προσπαθήσετε να καταναλώνετε φυσικά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσω των τροφών πριν βασιστείτε σε συμπληρώματα. Οι άνθρωποι τρώνε και επεξεργάζονται τρόφιμα για χιλιάδες χρόνια. Το σώμα μας ξέρει πώς να παίρνει ό,τι χρειάζεται από το φαγητό. Οι βιταμίνες ή τα συμπληρώματα χρειάζονται όταν έχουμε πραγματική ανεπάρκεια σε κάτι, το σώμα μας επεξεργάζεται την τροφή καλύτερα από τα χάπια», καταλήγει ο ειδικός.

Οι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Α περιλαμβάνουν:

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Σολομός
  • Γλυκοπατάτες
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Συκώτι
  • Καρότα
  • Πεπόνι

Πηγή: oloygeia.gr

Το μοναδικό «σούπερ» συμπλήρωμα που πρέπει να παίρνουμε σύμφωνα με νευροεπιστήμονα

Κάθε πότε πρέπει να τρώτε πρωτεΐνη αν θέλετε να χάσετε βάρος και να χτίσετε μύες

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ