«Η οικογένειά μου κατάγεται από το ελληνικό νησί της μακροζωίας – Τα 12 τρόφιμα που τρώμε πάντα» – Όσα αποκαλύπτει γνωστή σεφ
Η Ελληνοαμερικανίδα συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, διάσημη σεφ και ιδιοκτήτρια σχολής μαγειρικής, Diane Kochilas (Νταϊάν Κόχυλα) αποκαλύπτει τα τρόφιμα που καταναλώνουν οι κάτοικοι της Ικαρίας, του ελληνικού νησιού με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής.
«Η Ικαρία, το ελληνικό νησί όπου οι άνθρωποι «ξεχνούν να πεθάνουν», όπως είπε ένας 100χρονος στον ειδικό μακροζωίας Dan Buettner, είναι μια από τις λίγες “Γαλάζιες Ζώνες” σε όλο τον κόσμο όπου οι άνθρωποι ζουν ασυνήθιστα πολύ.
Το 2009, Έλληνες γιατροί και ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 13% των κατοίκων της Ικαρίας που συμμετείχαν στην μελέτη τους ήταν άνω των 80 ετών, σε σύγκριση με περίπου 1,5% του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου 4% στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Οι κάτοικοι του νησιού είχαν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα 100 χρόνια από τους Αμερικανούς.
Έχω βαθιές οικογενειακές ρίζες στην Ικαρία και για σχεδόν δύο δεκαετίες, έχω μια σχολή μαγειρικής έξω από την κουζίνα και τον κήπο του χωριού μου. Η αποθήκη μου είναι γεμάτη με τα παραδοσιακά προϊόντα της Μεσογείου: γεμάτο με όλα εκείνα που εδώ και πολύ καιρό δίνουν γεύση στο φαγητό σε αυτό το μέρος του κόσμου».
Όσα θα βρείτε σε ένα ντουλάπι με τρόφιμα εμπνευσμένο από την Ικαρία:
- Φασόλια και όσπρια
- Σκόρδο
- Σιτηρά
- Βότανα
- Ξηροί καρποί
- Ελιές
- Ελαιόλαδο
- Θαλασσινό αλάτι
- Μέλι
- Αποξηραμένα φρούτα
- Γιαούρτι
- Φέτα και παρόμοια τυριά
Φασόλια και όσπρια
Αυτά είναι μερικά από τα βασικά συστατικά του ικαριώτικου τρόπου διατροφής. Η προσθήκη τους στο καθημερινό σας διαιτολόγιο αποδεδειγμένα αυξάνει τη μακροζωία και μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την κατανάλωση κρέατος. Δοκιμάστε:
- Φάβα
- Ρεβίθια
- Γίγαντες
- Φασόλια
- Φακές
Σκόρδο
«Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου ή την κουζίνα μου χωρίς σκόρδο. Είναι το απόλυτο φυσικό συστατικό που χαρίζει γεύση και υγεία. Σε κάθε σκελίδα υπάρχει ένας θησαυρός ευεργετικών ιδιοτήτων.
Οι σύγχρονοι Ικαριώτες ορκίζονται σ’ αυτό. Η κόρη μου φτιάχνει ένα προληπτικό αφέψημα από ωμό σκόρδο, τσάι βουνού ή φασκόμηλου, τζίντζερ και μέλι, το οποίο πίνει όταν πέφτει η θερμοκρασία ή όταν νιώθει ότι κρυώνει – συμβουλή που πήραμε από τον φίλο μας, τον Γιώργο Στενό, 91 ετών.
Το σκόρδο κάνει σχεδόν τα πάντα πιο νόστιμα. Γλυκαίνει καθώς μαλακώνει και ψήνεται, δίνοντας μια σχεδόν καραμελωμένη γεύση σε πολλά διαφορετικά φαγητά».
Δημητριακά
Τα ολικής αλέσεως δημητριακά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ικαριώτικης διατροφής. Ιδού μερικά διαφορετικά είδη που πρέπει να έχετε πάντα στο σπίτι:
- Πλιγούρι
- Farro
- Ζυμαρικά, ειδικά ζυμαρικά ολικής αλέσεως και ζυμαρικά χωρίς γλουτένη, πλούσια σε πρωτεΐνες, με βάση τα φασόλια, όπως ζυμαρικά με ρεβίθια και φακές
Βότανα
«Στην Ικαρία, αμέτρητα αρωματικά χόρτα φυτρώνουν άγρια και οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να καλλιεργήσουμε μερικές γλάστρες με φρέσκα μυρωδικά στο σπίτι, ακόμα και στο περβάζι. Χρησιμοποιώ αρωματικά χόρτα άφθονα σε πολλές από τις συνταγές μου».
Οι περισσότερες οικογένειες έχουν ένα ντουλάπι γεμάτο με αποξηραμένα βότανα, οι θεραπευτικές ιδιότητες των οποίων μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Τα βασικά αποξηραμένα βότανα περιλαμβάνουν:
- Φύλλα δάφνης
- Ρίγανη
- Αλμυρά
- Θυμάρι
- Μέντα
Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι ένα σημαντικό συστατικό σε πολλές από τις φυτικές συνταγές μου και παραδοσιακά αποτελούν σημαντικό συστατικό στην ελληνική τοπική κουζίνα. Αναπτύσσονται άφθονα σε όλη τη χώρα.
Ακολουθούν μερικοί από τους πιο δημοφιλείς και πιο υγιεινούς:
- Αμύγδαλα
- Φιστίκια Αιγίνης
- Σουσάμι και ταχίνι
- Καρύδια
Ελιές
Οι ελιές αποτελούν βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής από τα προϊστορικά χρόνια, και είναι ένα από τα πολλά αποθέματα που έχω πάντα διαθέσιμα στην κουζίνα μου.
Στην Ελλάδα, τρώγονται παραδοσιακά μόνες τους ή σε σαλάτες. Μου αρέσει να τις συνδυάζω με βασικά είδη του ντουλαπιού όπως φασόλια ή ζυμαρικά και άλλα δημητριακά.
Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο αποτελεί το βασικό τρόφιμο της μεσογειακής διατροφής και απαραίτητο στοιχείο σε κάθε κουζίνα. Πολλά από τα οφέλη για την υγεία που συνδέονται με τη μεσογειακή διατροφή, και κατ’ επέκταση τη διατροφή της Ικαρίας, αποδίδονται στις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου.
Θαλασσινό αλάτι
«Στην Ικαρία, πολλοί άνθρωποι, όπως εγώ, χρησιμοποιούμε θαλασσινό αλάτι που συλλέγεται στις μικρές φυσικές αλυκές που έχουν σχηματιστεί κατά μήκος της βραχώδους ακτογραμμής του νησιού εδώ και αιώνες. Έχει πολύ καλύτερη γεύση από το κοινό επιτραπέζιο αλάτι, το οποίο προέρχεται από ορυχεία και είναι πολύ επεξεργασμένο».
Μέλι
«Το μέλι είναι ένα από τα αγαπημένα μου φυσικά προϊόντα. Η καθημερινή κατανάλωση μελιού θεωρείται μυστικό μακροζωίας για τους κατοίκους των νησιών. Το μέλι είναι αντιβακτηριδιακό, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως οι φλαβονοειδές και σε αντίθεση με τη λευκή ζάχαρη ή τα τεχνητά γλυκαντικά βοηθά τον οργανισμό να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα συνηθίζουν να ξεκινούν την ημέρα τους με μια κουταλιά μέλι.
Μπορείτε να προσθέσετε μέλι στο τσάι σας, στο smoothie bowl του πρωινού σας ή ακόμα και να το χρησιμοποιήσετε σε dressings για σαλάτες».
Αποξηραμένα φρούτα
«Τα σύκα και οι σταφίδες είναι δύο αποξηραμένα φρούτα που έχω πάντα στη διάθεσή μου σε κάθε λογής αλμυρά πιάτα, ειδικά σε σαλάτες και πιάτα με ρύζι».
Γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι ένα προϊόν ζύμωσης που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής παράδοσης της Ανατολικής Μεσογείου εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το παραδοσιακό γιαούρτι στην Ικαρία παράγεται από γάλα κατσίκας και έχει μια υπέροχη ξινή γεύση και κρεμώδη υφή.
Αν το γιαούρτι από γάλα κατσίκας δεν σας αρέσει, ίσως προτιμήσετε το ελληνικό γιαούρτι που βρίσκεται συνήθως στα σούπερ μάρκετ, το οποίο είναι εξίσου πλούσιο σε προβιοτικά.
Φέτα και παρόμοια τυριά
Σχεδόν όλα τα τυριά που παράγουν και καταναλώνουν οι κάτοικοι της Ικαρίας παράγονται από γάλα κατσίκας ή προβάτου, όπως η φέτα. Μεγάλο μέρος τους είναι φυσικά ζυμωμένο.
«Έχοντας διδάξει όλα αυτά τα χρόνια κυρίως Αμερικανούς που έρχονται στα μαθήματά μου, έχω συναντήσει πολλούς επισκέπτες με δυσανεξία στη λακτόζη, οι οποίοι όμως μπορούν να απολαύσουν τα παραδοσιακά τυριά με κατσικίσιο γάλα του νησιού, ακόμη και ένα ή δύο ποτήρια φρέσκο γάλα κατσίκας, χωρίς πρόβλημα».