Η Νο1 συνήθεια που μπορεί να ρίξει την αρτηριακή σας πίεση, σύμφωνα με καρδιολόγο

Αν οι αριθμοί της αρτηριακής πίεσης σας αγχώνουν, υπάρχει μια απλή λύση. Σχεδόν οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν υπέρταση και μόνο περίπου 1 στους 4 την έχει υπό έλεγχο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Το γεγονός αυτό είναι ανησυχητικό, σύμφωνα με έναν καρδιολόγο.

«Η ανεξέλεγκτη υπέρταση, δηλαδή η υψηλή πίεση αίματος, αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές, καρδιακή ανεπάρκεια και νεφρική ανεπάρκεια», λέει ο Dr. Luke Laffin, MD, συν-διευθυντής του Κέντρου Διαταραχών Πίεσης Αίματος στην Cleveland Clinic.

Ωστόσο, ο Dr. Laffin επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλά αποτελεσματικά φάρμακα που μπορούν να λαμβάνονται για τη διαχείριση και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να αρκούν. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι υπάρχει μία συνήθεια που μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στη μείωση της πίεσης του αίματος. Ο Dr. Laffin αποκαλύπτει την κορυφαία συμβουλή του για τη γρήγορη μείωση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και άλλες θεραπείες.

Πότε η αρτηριακή πίεση θεωρείται φυσιολογική

Ο Dr. Laffin αναφέρει ότι η φυσιολογική πίεση αίματος είναι κάτω των 120/80 mm Hg. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Πρώτον, το mm Hg είναι συντομογραφία για τα “χιλιοστά υδραργύρου”, που είναι η μονάδα μέτρησης της πίεσης που χρησιμοποιούν οι γιατροί, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (ΑΗΑ).

Ο αριθμός 120 αντιπροσωπεύει τη συστολική πίεση αίματος, δηλαδή την πίεση στις αρτηρίες σας όταν η καρδιά σας χτυπά. Ο αριθμός 80 είναι η διαστολική σας πίεση αίματος, δηλαδή η πίεση που δέχονται οι αρτηρίες σας κατά την περίοδο ηρεμίας μεταξύ των παλμών.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση

Σύμφωνα με τον Dr. Laffin, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε την πίεση του αίματος είναι να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου στη διατροφή σας. «Στοχεύετε σε λιγότερο από 2.300 mg την ημέρα – ιδανικά λιγότερο από 1.500 mg την ημέρα», λέει ο Dr. Laffin.

Αυτό είναι πολύ λιγότερο από την μέση ημερήσια πρόσληψη ενός Αμερικανού, η οποία σύμφωνα με τον Dr. Laffin ξεπερνά τα 3.400 mg, κάτι που επισημαίνει και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (American Heart Association – AHA).

«Μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι ισοδυναμεί με τη λήψη ενός ή δύο φαρμάκων για την πίεση του αίματος», λέει ο Dr. Laffin. «Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα για την πίεση δεν λειτουργούν σχεδόν τόσο αποτελεσματικά εάν κάποιος καταναλώνει τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι». Η επιστήμη συμφωνεί.

Έρευνα του 2019 δείχνει ότι η υψηλή πρόσληψη νατρίου αυξάνει την πίεση του αίματος, εν μέρει λόγω της κατακράτησης υγρών και των αλλαγών στη δομή και τη λειτουργία συγκεκριμένων αρτηριών. Μια συστηματική ανασκόπηση του 2013 έδειξε επίσης ότι η μείωση της πρόσληψης αλατιού μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος.

Πώς να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού: Συμβουλές για μια πιο υγιεινή διατροφή

«Μην κάνετε το λάθος να πιστεύετε ότι δεν καταναλώνετε νάτριο αν δεν χρησιμοποιείτε αλατοπίπερο», προειδοποιεί η Dr. Laffin. Το νάτριο κρύβεται σε πολλές τροφές καθώς διατηρεί την υγρασία, πήζει και συντηρεί τα τρόφιμα. Ο οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) επισημαίνει επίσης ότι «ορισμένα τρόφιμα που δεν έχουν αλμυρή γεύση μπορεί να είναι ακόμα πλούσια σε νάτριο».

Η Dr. Laffin προτείνει να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και να διαβάζετε τις ετικέτες, οι οποίες θα αποκαλύψουν την ποσότητα νατρίου σε ένα συγκεκριμένο προϊόν. Πρόκειται για πιο αξιόπιστη μέθοδο από τη γεύση. Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να αναγράφουν “χαμηλό σε νάτριο” ή “μειωμένο νάτριο”. Ο οργανισμός FDA έχει κατευθυντήριες γραμμές για το τι σημαίνουν αυτοί οι όροι.

Άλλοι τρόποι για να μειώσετε την πίεση του αίματος

Η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση ή τη διατήρηση των τιμών της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, ο Dr. Laffin επισημαίνει ότι και άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν να βοηθήσουν, όπως:

  • Διατήρηση φυσιολογικού βάρους: Έρευνα του 2017 δείχνει ότι η απώλεια βάρους σχετίζεται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η αύξηση βάρους συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο ανεξέλεγκτης υπέρτασης.
  • Ποιοτικός ύπνος: Μελέτη του 2018 στο Journal of the American Heart Association ανέφερε ότι η έλλειψη ύπνου αύξανε την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι συχνές διαταραχές ύπνου, όπως η κακή ποιότητα ύπνου, συνδέονταν με υψηλότερη αρτηριακή πίεση στις γυναίκες, ακόμη και αν κοιμόντουσαν για τον συνιστώμενο αριθμό ωρών.
  • Περιορισμός αλκοόλ: Μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ επηρέαζε αρνητικά την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό.
  • Άσκηση: Έρευνα του 2018 έδειξε ότι η άσκηση αποτελεί βασικό εργαλείο για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Ο Dr. Laffin συνιστά να στοχεύετε σε 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Εάν ανησυχείτε για την αρτηριακή σας πίεση, ο Dr. Laffin συμβουλεύει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. «Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις τιμές σας και να συζητήσετε τον τρόπο ζωής και τα φάρμακα με τον γιατρό σας», λέει ο Dr. Laffin.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ