Γαλάζιος καρχαρίας στην μαρίνα της Γλυφάδας και καρχαριοειδές στον Βόλο: «Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο» λέει ερευνήτρια του ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος»

Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι δύο διαδοχικές εμφανίσεις καρχαριοειδών σε λιμάνια σε περιοχές της Ελλάδος, όπου σε μόλις μερικά μέτρα υπάρχουν ακτές και λουόμενοι που απολαμβάνουν τον καλό καιρό.

Οι δύο… επισκέψεις σημειώθηκαν στο λιμάνι του Βόλου και σε μαρίνα στη Γλυφάδα. Στην πρώτη περίπτωση, ήταν ένα καρχαριοειδές μήκους 3,5 μέτρων, ενώ στην δεύτερη ήταν ένας μπλε καρχαρίας, μικρότερου μεγέθους.

Σε κάθε περίπτωση, οι λουόμενοι και θεατές αναστατώθηκαν, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για την ασφαλή απομάκρυνση των ζώων από τα ρηχά.

Αναφορικά με τον καρχαρία που εμφανίστηκε στη Γλυφάδα, η Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι πρόκειται για έναν νεαρό καρχαρία, έναν γαλάζιο καρχαρία, ο οποίος προφανώς βρέθηκε στη μαρίνα  ακολουθώντας την τροφή του, κυνηγώντας κάποιο ψάρι.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και πανικού»

Όπως εξήγησε η κυρία Μήλιου, πρόκειται για έναν «γαλάζιο καρχαρία, το είδος του οποίου φτάνει έως 4 μέτρα μήκος. Ακολούθησε την τροφή του και βρέθηκε σε ρηχά νερά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και πανικού. Δεν είχε εγκλωβιστεί, προφανώς μετά από λίγο βρήκε τον δρόμο του. Όταν βλέπουμε ένα σπάνιο είδος, το αφήνουμε να βρει τον δρόμο του».

Μάλιστα, τόνισε πως «δεν είναι κάτι ασυνήθιστο και κάτι επικίνδυνο. Πιο πολύ κινδυνεύει κάποιος στα νερά της Γλυφάδας να χτυπήσει από ένα τζετ σκι, παρά να σου επιτεθεί ένας καρχαρίας».

Βόλος: Εντοπίστηκε καρχαριοειδές μήκους 3,5 μέτρων στο λιμάνι

Την Κυριακή του Πάσχα ένας καρχαρίας μήκους 3,5 μέτρων εντοπίστηκε στο λιμάνι του Βόλου. Αξιωματικοί από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου που εντόπισαν το μεγάλο ψάρι διαπίστωσαν ότι είχε εγκλωβιστεί σε αγωγό ομβρίων, και έτσι ζήτησαν τη βοήθεια της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων προκειμένου να απεγκλωβίσουν και να απομακρύνουν το καρχαριοειδές από το λιμάνι.

Εθελοντές διασώστες που μετέβησαν στο σημείο κατάφεραν να πιάσουν το γιγάντιο ψάρι από την ουρά και να το τραβήξουν έξω από τον αγωγό ομβρίων στον οποίο είχε εγκλωβιστεί. Η προσπάθειά τους στέφθηκε από επιτυχία, καθώς με πολύ προσεκτικές κινήσεις κατάφεραν να το απεγκλωβίσουν και στη συνέχεια το καρχαριοειδές επέστρεψε πίσω, στα βαθιά νερά.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ