Φίλης στον Realfm 97,8: Η Τουρκία δεν έχει αποστεί κατ’ ελάχιστον από τις πάγιες διεκδικήσεις της – Η Χάγη είναι πάρα πολύ μακριά

Για το θέμα με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Tubitak Marmara» ανοιχτά των Ιμίων αλλά και για το σχέδιο Τουρκίας – Κίνας για 4 αντιδραστήρες στην Ανατολική Θράκη μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ο διεθνολόγος, Κωνσταντίνος Φίλης.

Όπως είπε, «ακόμα δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας αλλά επειδή η Τουρκία φαίνεται να δηλώνει ενοχλημένη για το ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων στρέφει το βλέμμα της και την προσοχή της περισσότερο σε ζητήματα θάλασσας παρά αέρα όπου έχουμε πολύ μεγάλη δραστική ύφεση των παραβιάσεων».

Ο κ. Φίλης τόνισε ότι «η Τουρκία έχει μία πάγια τακτική: Προειδοποιεί για κάτι, περιμένει αντίδραση από την άλλη πλευρά – εν προκειμένω από εμάς – και εφόσον η αντίδραση δεν την ικανοποιήσει, μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Αλλά πάντα μετρά αντιδράσεις. Εκεί που θα μας βρει λίγο μπόσικους μπορεί να κάνει ενέργεια, εκεί που θα βρει και τον διεθνή παράγοντα λίγο ζαλισμένο επίσης μπορεί να κάνει την ενέργειά της. Αν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις και κρίνει ότι τα ρίσκα που θα λάβει είναι μεγαλύτερα από τα οφέλη, τότε μπορεί και να μην προχωρήσει. Αρέσει στην Τουρκία αυτό γιατί επαναφέρει την προσοχή και υπενθυμίζει ότι δεν έχει αποστεί κατ’ ελάχιστον από τις πάγιες διεκδικήσεις».

Για το θέμα της Ανατολικής Θράκης, ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι «η Τουρκία σκοπεύει να δημιουργήσει 3 εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Και η Ανατολική Θράκη είναι επίφοβη γιατί είναι σεισμική περιοχή. Πρέπει να έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας και εκεί γιατί ναι μεν δεν είναι καθόλου εύκολο την πυρηνική ενέργεια να την μετατρέψει κάποιος σε πυρηνικό όπλο αλλά πάντως είναι ένα πρώτο βήμα. Και με δεδομένο ότι το Ιράν είναι κοντά στο να αποκτήσει πυρηνικά, αυτό θα δημιουργήσει ένα ντόμινο. Σαουδική Αραβία και Τουρκία θα θέλουν για λόγους γοήτρου να κατέχουν κι εκείνες πυρηνικά όπλα. Και η Τουρκία έχει πολύ καλή σχέση με το Πακιστάν που είναι πυρηνική δύναμη».

Ο κ. Φίλης επεσήμανε ότι «η Χάγη είναι πάρα πολύ μακριά αυτή τη στιγμή και η Τουρκία θέλει ένα συνυποσχετικό πακέτο που περιλαμβάνει πέρα από τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας δηλ. και ζητήματα που είναι για κυριαρχικά δικαιώματα  και για κυριαρχία όπως είναι η αποστρατιωτικοποίηση και οι γκρίζες ζώνες. Η Ελλάδα με δήλωσή της στο Διεθνές Δικαστήριο έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί τη δικαιοδοσία κανενός οργάνου για ζητήματα κυριαρχίας.

Επειδή δεν θέλουμε να μας μείνει ο μουτζούρης στο χέρι, κάποια στιγμή εφόσον έχει επικρατήσει μια περίοδος ύφεσης, ίσως θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση για τις χαώδεις διαφορές που μας χωρίζουν. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο, στα όρια του αδύνατου, να δούμε την Ελλάδα και την Τουρκία να συμφωνούν γιατί θα πρέπει να μπει πάρα πολύ νερό στο κρασί της ατζέντας της Τουρκίας που δεν το βλέπω να συμβαίνει, καθώς διευρύνει την ατζέντα, για να μπορέσουμε να έχουμε μια βάση συζήτησης. Είναι στα όρια του απίθανου όταν στα πρώτα 10 λεπτά μιας συζήτησης βλέπεις ότι δεν μπορείς να πας παρακάτω. Η διπλωματική γλώσσα λέει ότι πρέπει και αυτό το ενδεχόμενο να είναι ανοιχτό».

Ακούστε το ηχητικό:

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ