«Είμαι ειδικός στην οστεοπόρωση και αυτό είναι το είδος τυριού που ορκίζομαι για την υγεία των οστών» – Τι αποκαλύπτει εξειδικευμένος γιατρός

Τα οστά μας δεν σπάνε μόνο από χτυπήματα. Η οστεοπόρωση, μια πάθηση των οστών που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο κατάγματος, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγείας. Όσο μεγαλώνουμε, ο κίνδυνος οστεοπόρωσης αυξάνεται και ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Στην πραγματικότητα, περίπου το 20% των γυναικών και το 5% των ανδρών άνω των 50 ετών πάσχουν από οστεοπόρωση, σύμφωνα με στοιχεία του CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ).

Αυτές οι πληροφορίες υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα της πρόληψης για την υγεία των οστών από νεαρή ηλικία, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης προβλημάτων αργότερα (αν και ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε). «Είναι σημαντικό για όλους να καταλάβουν ότι τα δυνατά και υγιή οστά είναι απαραίτητα για τη γενική ευεξία», λέει ο Dr. James Topilow, MD, ειδικός ρευματολογίας στο Hackensack University Medical Center. «Παρέχουν δομική υποστήριξη, προστατεύουν ζωτικά όργανα και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κίνηση και την ισορροπία. Η διατήρηση της υγείας των οστών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, των καταγμάτων και άλλων προβλημάτων των οστών, προάγοντας την κινητικότητα, την ανεξαρτησία και την ποιότητα ζωής».

Ένας τρόπος για να το πετύχετε είναι τρώγοντας τυρί. Το τυρί έχει αποκτήσει κακή φήμη εν μέρει λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά, θερμίδες και νάτριο. Ωστόσο, όπως και σε πολλά θέματα διατροφής και υγείας, είναι καλύτερο να μην το χαρακτηρίζουμε ως “καλό” ή “κακό”. Στην πραγματικότητα, το τυρί περιέχει θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία των οστών, και ο Dr. Topilow είναι γνωστό ότι το απολαμβάνει συχνά. Μοιράστηκε το αγαπημένο του τυρί για την υγεία των οστών, συμπεριλαμβανομένων των θρεπτικών συστατικών που διαθέτει και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των πιθανοτήτων οστεοπόρωσης όταν καταναλώνεται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Το αγαπημένο τυρί ενός ειδικού για την οστεοπόρωση για την υγεία των οστών

Σκεφτείτε λίγο πριν πείτε στον σερβιτόρο στο αγαπημένο σας ιταλικό εστιατόριο ότι δεν θέλετε άλλο τριμμένο τυρί. Η Dr. Topilow Capital λατρεύει την παρμεζάνα.

«Η παρμεζάνα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών», λέει η Dr. Topilow. «Το ασβέστιο βοηθά στην οικοδόμηση και διατήρηση ισχυρών οστών και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης». Το Εθνικό Ινστιτούτο Αρθρίτιδας και Μυοσκελετικών και Παθήσεων του Δέρματος των ΗΠΑ (NIAMS) συνιστά την κατανάλωση ασβεστίου. Διαφορετικά, ο οργανισμός εξάγει το θρεπτικό συστατικό από τα οστά, αποδυναμώνοντάς τα και αυξάνοντας τις πιθανότητες οστεοπόρωσης (και κατά συνέπεια, κατάγματα).

Μια μερίδα παρμεζάνας περιέχει επίσης περισσότερα από 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, η οποία σύμφωνα με την Dr. Topilow είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση και την αποκατάσταση των οστών. Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2023 στο Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle βρήκε μια σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης συνολικής και ζωικής πρωτεΐνης και της οστικής πυκνότητας. Η Dr. Topilow επισημαίνει ότι η παρμεζάνα περιέχει επίσης βιταμίνη Κ και φώσφορο, δύο βασικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία και την αντοχή των οστών.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020 παρέθεσε ορισμένες έρευνες που δείχνουν ότι η βιταμίνη Κ μπορεί να αυξήσει την οστική πυκνότητα και να μειώσει τις πιθανότητες καταγμάτων σε άτομα με οστεοπόρωση. Ωστόσο, η μελέτη έδειξε επίσης ανεπαρκή δεδομένα για να υποστηρίξει τη λήψη της βιταμίνης Κ σε μορφή συμπληρώματος. Τα καλά νέα; Η παρμεζάνα είναι ένα τρόφιμο που περιέχει αυτό το ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό. Μια μετα-ανάλυση του 2021 διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός βιταμίνης Κ και ασβεστίου, δύο από τα βασικά συστατικά της παρμεζάνας, μπορεί να ενισχύσει την οστική πυκνότητα.

Παρόλο που η παρμεζάνα είναι εξαιρετική, η Dr. Topilow δεν συνιστά να την κάνετε την μοναδική πηγή διατροφής για την υγεία των οστών σας.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η παρμεζάνα είναι επίσης πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες, επομένως θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής», λέει. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρμεζάνα έχει 119 θερμίδες και 7,88 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα.

Πώς να υιοθετήσετε μια καλύτερη δίαιτα για την υγεία των οστών

Η διατήρηση της υγείας των οστών είναι ζωτικής σημασίας καθώς μεγαλώνουμε. Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να συμβάλει πολύ στην ενδυνάμωση των οστών σας και στην πρόληψη προβλημάτων όπως η οστεοπόρωση.

Ας δούμε μερικούς τρόπους για να χτίσετε μια διατροφή φιλική προς τα οστά:

  • Δώστε προτεραιότητα σε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο
  • Συμπεριλάβετε πηγές βιταμίνης D
  • Επικεντρωθείτε σε μια ισορροπημένη διατροφή

Δώστε προτεραιότητα σε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο

Ο Dr. Topilow λέει: «Το ασβέστιο είναι το κύριο δομικό στοιχείο των οστών και η επαρκής πρόσληψή του είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και την πρόληψη της οστεοπόρωσης». Οι συστάσεις ποικίλουν ανά ηλικία. Όλοι οι ενήλικες ηλικίας 19 έως 50 ετών που δεν είναι έγκυες ή θηλάζουσες θα πρέπει να λαμβάνουν 1.000 mg ασβεστίου ημερησίως. Οι άνδρες ηλικίας 51 έως 70 ετών θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν την ίδια ποσότητα. Οι γυναίκες άνω των 50 ετών και οι άνδρες άνω των 70 ετών πρέπει να λαμβάνουν 1.200 mg.

Άριστες πηγές ασβεστίου θεωρούνται:

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο και το σγουρό λάχανο
  • Εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως γάλα φυτικής προέλευσης και πορτοκάλια

Συμπεριλάβετε πηγές βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι ένα άλλο κρίσιμο συστατικό για την υγεία των οστών.

Ο Dr. Topilow λέει: «Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και παίζει ζωτικό ρόλο στον μεταβολισμό των οστών. Η ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση των οστών και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος».

Συνιστά την ημερήσια πρόσληψη 600-800 IU βιταμίνης D, αλλά ορισμένα άτομα μπορεί να χρειάζονται περισσότερη. Ο Dr. Topilow αναφέρει ότι οι εργαστηριακές εξετάσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D. «Η έκθεση στον ήλιο είναι μια φυσική πηγή, αλλά οι διατροφικές πηγές περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια (σαλάμι και τόνος), εμπλουτισμένα τρόφιμα και μανιτάρια».

Επικεντρωθείτε σε μια ισορροπημένη διατροφή

Το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι δύο θρεπτικά συστατικά κορυφαίας γραμμής που συνιστούν οι γιατροί που ειδικεύονται στην υγεία των οστών. Όμως, όπως το τυρί δεν θα πρέπει να είναι η μοναδική σας πηγή διατροφής για την υποστήριξη των οστών σας, θα θέλετε μια ευρύτερη, πιο ισορροπημένη διατροφή.

«Συμπεριλάβετε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πηγές πρωτεΐνης και υγιή λίπη στη διατροφή σας», λέει ο Dr. Topilow. «Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα ζαχαρούχα ποτά και το υπερβολικό αλάτι».

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορούν να προκαλέσουν υπερβολική αύξηση βάρους, κάτι που δεν είναι καλό για την υγεία των οστών. «Το να είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος μπορεί να ασκήσει επιπλέον πίεση στα οστά, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων», εξηγεί ο Dr. Topilow.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην είναι σε θέση να λάβουν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους από τα τρόφιμα και η βιταμίνη D είναι μια από αυτές που είναι γνωστή ως η πιο δύσκολη πλευρά. Τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη των κενών, αλλά ο Dr. Topilow προτρέπει πρώτα να λάβετε μια επαγγελματική γνώμη.

«Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε συμπληρώματα, ειδικά ασβέστιο και βιταμίνη D, καθώς η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις», μοιράζεται.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ