«Είμαι 65 ετών και στην καλύτερη φάση της ζωής μου – Αυτές είναι οι 4 κινήσεις στις οποίες ορκίζομαι» – Γυναίκα αποκαλύπτει πώς διατηρείται σε φόρμα

Μία 65χρονη γυναίκα αποκαλύπτει το μυστικό της για να αλλάξετε το σώμα σας σε οποιαδήποτε ηλικία. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η επιδείνωση της υγείας είναι απλά ένα φυσιολογικό κομμάτι της γήρανσης. Κάτι που συμβαίνει φυσικά στο σώμα και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να το αλλάξετε. Η Lesley Maxwell δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων.

Η Maxwell, μια 65χρονη γυμνάστρια και bodybuilder, βοηθάει τακτικά άτομα άνω των 40 ετών να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση και βλέπει από πρώτο χέρι την επίδραση που μπορεί να έχει η σωστή προπόνηση στο σώμα, ανεξάρτητα από την ηλικία.

Μάλιστα, η Maxwell λέει ότι μέχρι τα 49 της δεν ήξερε τον καλύτερο τρόπο να μεταμορφώσει το σώμα της και μόλις ανακάλυψε το μυστικό, ήταν σε καλύτερη φόρμα από ό,τι σε όλη της τη ζωή, κάτι που συνεχίζεται και στα μέσα της δεκαετίας των 60 της χρόνων.

Θέλετε να ακολουθήσετε τα βήματά της; Η Maxwell μοιράζεται το συνηθισμένο λάθος που βλέπει να κάνουν άτομα άνω των 40 ετών στο γυμναστήριο, καθώς και 4 ασκήσεις που θα κάνουν μεγάλη διαφορά στον τρόπο που θα φαίνεστε και θα αισθάνεστε.

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν τα άτομα άνω των 40 ετών στο γυμναστήριο

Η Maxwell αναφέρει ότι πάντα την ενδιέφερε η υγεία της και όταν ήταν πιο νέα έκανε αερόβια άσκηση, συμπεριλαμβανομένης της step aerobic, που ήταν δημοφιλής κατά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Ενώ οι αερόβιες ασκήσεις είναι σίγουρα ευεργετικές για την υγεία, η Maxwell λέει ότι μόνο όταν ξεκίνησε προπόνηση με βάρη σε ηλικία 49 ετών είδε πραγματικά το σώμα της να αλλάζει.

Βλέποντας το σώμα της να γίνεται πιο γυμνασμένο εκτελώντας ασκήσεις με βάρη, ξεκίνησε να συμμετάσχει σε αγώνες άρσης βαρών. Μέχρι σήμερα, έχει αγωνιστεί σε περισσότερους από 30 αγώνες άρσης βαρών. Αυτό την ενέπνευσε επίσης να γίνει personal trainer για να μεταδώσει τις γνώσεις της σε άλλους. Εργάζεται με πελάτες για περισσότερα από 15 χρόνια και εξειδικεύεται στην προπόνηση ενηλίκων άνω των 40.

Σύμφωνα με την Maxwell, το μεγαλύτερο λάθος που βλέπει να κάνουν άτομα άνω των 40 στο γυμναστήριο είναι να επικεντρώνονται μόνο στην αερόβια άσκηση. Ακόμα κι αν δεν θέλετε να ακολουθήσετε τα βήματά της και να γίνετε bodybuilder, λέει ότι η προπόνηση με βάρη είναι ζωτικής σημασίας.

«Εάν επικεντρώνεστε μόνο στην απώλεια βάρους, καταλήγετε να χάνετε μυϊκή μάζα μαζί με λίπος. Οι μύες είναι αυτοί που στηρίζουν τον σκελετό και δίνουν ένα ωραίο σχήμα», λέει, προσθέτοντας ότι η προπόνηση με βάρη βοηθά στην πρόληψη της απώλειας μυϊκής μάζας. Η Maxwell εξηγεί ότι η προπόνηση με βάρη κάνει επίσης τα οστά πιο δυνατά, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα άνω των 40 ετών καθώς ο κίνδυνος για οστεοπόρωση αυξάνεται με την ηλικία.

Ξεκινήστε την κατάλληλη προπόνηση και αισθανθείτε τη διαφορά – Ασκήσεις για άτομα άνω των 40 ετών

Μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιείτε τα μηχανήματα ή τι να κάνετε με τους αλτήρες. Γι’ αυτόν τον λόγο, η Maxwell συνιστά να συνεργαστείτε με έναν προσωπικό γυμναστή – ειδικά κάποιον που ασχολείται κυρίως με άτομα άνω των 40 ετών. Με αυτόν τον τρόπο, μαθαίνετε να κάνετε σωστά την προπόνηση με βάρη χωρίς τραυματισμούς. Υπάρχουν επίσης συγκεκριμένες ασκήσεις με βάρη που προτείνει, οι οποίες περιγράφονται παρακάτω.

Καθίσματα (Squats)

Η Maxwell λέει ότι της αρέσουν τα squats επειδή είναι μια λειτουργική κίνηση – κάθε φορά που κάθεστε και σηκώνεστε, ουσιαστικά κάνετε squat. Τα squats μπορούν να γίνουν με μπάρα ή αλτήρες.

Εκτέλεση με μπάρα: Σταθείτε με τα πόδια σας ανοιχτά στο άνοιγμα των ώμων. Απομακρύνετε τη μπάρα από το στήριγμα και κρατήστε την στο πάνω μέρος της πλάτης, κρατώντας την πλάτη σας ίσια και το στήθος ψηλά. Σιγά σιγά λυγίστε τα γόνατα σας και κατεβείτε μέχρι να γίνουν οι μηροί σας παράλληλοι με το πάτωμα. Κρατήστε το squat για ένα δευτερόλεπτο πριν ανεβείτε αργά πάλι. Επαναλάβετε μεταξύ 2 και 8 φορές, ανάλογα με τις δυνατότητές σας.

Εκτέλεση με αλτήρες: Κρατήστε έναν αλτήρα σε κάθε χέρι. Σταθείτε με τα πόδια σας ανοιχτά στο άνοιγμα των ώμων. Σιγά σιγά λυγίστε τα γόνατα σας και κατεβείτε μέχρι να γίνουν οι μηροί σας παράλληλοι με το πάτωμα. Κρατήστε το squat για ένα δευτερόλεπτο πριν ανεβείτε αργά πάλι. Επαναλάβετε για 6 έως 10 φορές, ανάλογα με τις δυνατότητές σας.

Προβολές (Lunges)

Η Maxwell προτιμά τις προβολές επειδή είναι μια άλλη λειτουργική κίνηση που οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν φυσικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. «Δεν γυμνάζει μόνο το στήθος, αλλά και τους τρικέφαλους, τους ώμους και τον κορμό», λέει.

Για να κάνετε προβολή με αλτήρες, κρατήστε έναν αλτήρα σε κάθε χέρι. Σταθείτε ίσια με τα πόδια σας ανοιχτά στο άνοιγμα των ώμων. Κάντε ένα βήμα μπροστά, λυγίζοντας το μπροστινό γόνατο μέχρι το πίσω γόνατο να ακουμπήσει σχεδόν το έδαφος. Επιστρέψτε στην αρχική θέση. Επαναλάβετε με το αριστερό πόδι. Συνεχίστε να εναλλάσσετε και επαναλάβετε μεταξύ έξι και δέκα φορές, ανάλογα με τις δυνατότητές σας.

Κάμψεις στον Τοίχο (Wall Push-Ups)

Οι κάμψεις ενδυναμώνουν τον κορμό και το πάνω μέρος του σώματος. Είναι μια εξαιρετική άσκηση ενδυνάμωσης. Εάν οι κανονικές κάμψεις σας δυσκολεύουν, η Maxwell προτείνει να ξεκινήσετε με κάμψεις στον τοίχο.

Για να τις εκτελέσετε, σταθείτε μπροστά σε έναν τοίχο με τα πόδια σας σε διάσταση ίση με τους γοφούς σας. Ακουμπήστε τις παλάμες σας στον τοίχο, στο άνοιγμα των ώμων σας. Σιγά-σιγά λυγίστε τους αγκώνες σας και πλησιάστε στον τοίχο, χωρίς όμως να τον αγγίξετε. Στη συνέχεια, επιστρέψτε στην αρχική θέση. Επαναλάβετε 6 έως 10 φορές, ανάλογα με τις δυνατότητές σας.

Κωπηλασία ή Πλευρικά Pull-Downs

Η κωπηλασία συνδυάζει την αερόβια άσκηση με την ενδυνάμωση, ενισχύοντας τον κορμό και το πάνω μέρος του σώματος χωρίς να επιβαρύνει τις αρθρώσεις. Εάν το γυμναστήριο σας δεν διαθέτει μηχανή κωπηλασίας, η Maxwell προτείνει τα πλαϊνά Pull-Downs να αποτελέσουν μια άλλη ωφέλιμη άσκηση για τη ρουτίνα σας.

Για να εκτελέσετε πλαϊνά Pull-Downs, καθίστε στο μηχάνημα με τα πόδια σας σταθερά στο έδαφος. Πιάστε τη μπάρα, διατηρώντας τα χέρια σας ελαφρώς πιο πλατιά από το άνοιγμα των ώμων σας. Τραβήξτε τη μπάρα προς τα κάτω μέχρι να φτάσει στο ύψος του πηγουνιού σας. Συμπιέστε τις ωμοπλάτες σας. Επιστρέψτε στην αρχική θέση. Επαναλάβετε 6 έως 10 φορές, ανάλογα με τις δυνατότητές σας.

Η Maxwell συνιστά να εκτελείτε αυτές τις τέσσερις ασκήσεις ενδυνάμωσης τέσσερις φορές την εβδομάδα. Με την πάροδο του χρόνου, θα δείτε και θα νιώσετε το σώμα σας να αλλάζει. «[Θέλω να γνωρίζουν οι άνθρωποι άνω των 40 ετών ότι] το σώμα μας δεν είναι στατικό. Εάν αρχίσετε να δίνετε προτεραιότητα σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, το σώμα σας θα αλλάξει», λέει η Maxwell. Ποτέ δεν είναι αργά για να κάνετε μια αλλαγή και η Maxwell είναι η απόδειξη.



διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ