«Έχασα 45 κιλά και κατάφερα να διατηρήσω σταθερό το βάρος μου» – Οι 6 συμβουλές που δίνει 55χρονη γιατρός

Μία γιατρός αποκαλύπτει ποιες συνήθειες την βοήθησαν να αδυνατίσει και να διατηρήσει σταθερό το βάρος της. Η Dr. Emi Hosoda, βλέποντας ασθενείς που δυσκολεύονται να χάσουν βάρος, καταλαβαίνει απόλυτα τον αγώνα τους. Η ίδια πάλεψε με την παχυσαρκία και κατάφερε τελικά να χάσει 45 κιλά. Ωστόσο, για πολλά χρόνια αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες στην διαδρομή της, με αρκετούς παράγοντες να την εμποδίζουν.

Η 55χρονη Dr. Hosoda αποκάλυψε ότι είχε φτάσει στα 107 κιλά μετά τη γέννηση των παιδιών της, όταν ήταν 30 χρονών. Κατάφερε να αδυνατίσει, αλλά το αποτέλεσμα δεν κράτησε για πολύ. «Ήταν σχετικά εύκολο να χάσω το μεγαλύτερο μέρος του βάρους γύρω στα 37 μου χρόνια», λέει η Dr. Hosoda, ενδοκρινολόγος στην Enumclaw της Washington. «Αλλά μετά, γύρω στο 2010, μπήκα στην περίοδο της περιεμμηνόπαυσης και ξεκίνησα να δουλεύω νύχτες σε νοσοκομείο. Έτσι, όλες οι προσπάθειες πήγαν χαμένες. Πήρα σχεδόν όλο το βάρος μου πίσω».

Πολλές γυναίκες δυσκολεύονται με το υπερβολικό βάρος κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν, εξήγησε η Dr. Hosoda. «Οι νεότεροι personal trainers συχνά λένε στις γυναίκες απλά να τρώνε λιγότερο και να γυμνάζονται περισσότερο, αλλά δεν αναφέρονται σε γυναίκες ηλικίας των 40, 50 και 60 ετών», λέει.

Η Dr. Hosoda είχε ισχυρό οικογενειακό ιστορικό με διαβήτη τύπου 2 και αναφέρει πως έπρεπε να πάρει συμπληρώματα για να ελέγχει την αντίσταση στην ινσουλίνη προκειμένου να χάσει βάρος. Έχει επίσης το γονίδιο FTO, μια γενετική παραλλαγή που προδιαθέτει κάποιον να πάρει βάρος. Παράλληλα είχε θυρεοειδίτιδα, η οποία δυσκόλευε την απώλεια βάρους. Εκτός απ΄αυτά, η Dr. Hosoda είχε ρευματικό πυρετό ως παιδί και έπαιρνε αντιβιοτικά για χρόνια, οπότε η υγεία του εντέρου της είχε καταστραφεί και χρειάστηκε πολύ χρόνο για να την αποκαταστήσει.

Για όλους αυτούς τους λόγους, όταν βλέπει ασθενείς “που τρώνε ελάχιστα”, γυμνάζονται συνεχώς και εξακολουθούν να δυσκολεύονται να χάσουν βάρος, προσπαθεί να ανακαλύψει τους άγνωστους παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο. «Αυτό που ψάχνω είναι: Γιατί αυτό το άτομο δεν χάνει βάρος; Εξάλλου, ο καθένας θα είχε το ιδανικό σώμα αν μπορούσε», λέει η Dr. Hosoda.

Τώρα ζυγίζει 61 κιλά, αφού ξεκίνησε ξανά τις προσπάθειες απώλειας βάρους πριν από μερικά χρόνια, καθώς ένιωθε εξαντλημένη και δυσκολευόταν να εργαστεί: «Όταν είσαι γιατρός σε ΜΕΘ, τρέχεις μέσα στο νοσοκομείο όλο το βράδυ και αν δεν είσαι σε φόρμα, μπορεί να γίνει μεγάλο βάρος».

Οι 6 συμβουλές που δίνει 55χρονη γιατρός για πιο εύκολη απώλεια βάρους

Η Hosoda μοιράστηκε μερικές από τις συμβουλές της για την απώλεια βάρους σε ένα viral βίντεο στο TikTok.

@doctor.emi

5 things I would ALWAYS do as a doctor who lost 100lbs and kept it off. #doctoremi #learnontiktok #weightlosstransformation #weightloss

♬ Stuck In The Middle – Tai Verdes

Ακολουθούν μερικές από τις αγαπημένες της συμβουλές από τη συνολική της εμπειρία:

  • Εστιάστε στην περιεκτικότητα σε ζάχαρη αντί για τις θερμίδες
  • Πίνετε αρκετό νερό
  • Λάβετε αρκετό μαγνήσιο για να αντιμετωπίσετε τις λιγούρες για ζάχαρη
  • Συμπεριλάβετε προπόνηση δύναμης στις προπονήσεις σας
  • Τρώτε πέντε φλιτζάνια λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες την ημέρα
  • Φροντίστε να συμπεριλάβετε καλά λιπαρά στη διατροφή σας

Εστιάστε στην περιεκτικότητα σε ζάχαρη αντί για τις θερμίδες

Η Hosoda λέει ότι πρόκειται για την εφαρμογή μιας διατροφής χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, η οποία επικεντρώνεται στην κατανάλωση τροφίμων που διατηρούν σταθερό το σάκχαρο στο αίμα σας, αντί απλά να μετράτε αυστηρά τις θερμίδες. Αυτό σημαίνει αποφυγή τροφίμων όπως:

  • το λευκό ρύζι,
  • το λευκό ψωμί,
  • οι πατάτες και
  • η ζάχαρη.

«Τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πολύ πλούσια σε υδατάνθρακες και πολύ χαμηλά σε φυτικές ίνες, οπότε μπορεί να σας δημιουργήσουν πρόβλημα στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα», προειδοποιεί.

Η ζάχαρη μπορεί να διαταράξει την ορμονική ισορροπία και την υγεία του εντέρου ενός ατόμου, επομένως είναι διπλό πρόβλημα, λέει.

Η διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη περιλαμβάνει:

  • μέτριες ποσότητες φασολιών πλούσιων σε φυτικές ίνες,
  • φακές,
  • μη αμυλούχα λαχανικά,
  • φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως,
  • άπαχες πρωτεΐνες, όπως ψάρια και πουλερικά χωρίς πέτσα,
  • υγιεινά λιπαρά που βρίσκονται σε ξηρούς καρπούς, σπόρους και αβοκάντο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το διατροφικό πλάνο μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας. Η Hosoda συμβουλεύει να παρακολουθείτε την κατανάλωση φρούτων και να επιλέγετε μούρα επειδή έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο. «Δεν είμαι κατά των φρούτων. Αλλά νομίζω ότι μερικές φορές οι άνθρωποι τρώνε υπερβολικά φρούτα ή πιστεύουν ότι είναι μια ελεύθερη επιλογή. Αλλά έχουν ζάχαρη», σημειώνει.

Πίνετε αρκετό νερό

Οι άνθρωποι συχνά μπερδεύουν τη δίψα με την πείνα, οπότε μπορεί να πιστεύουν ότι χρειάζονται ένα πιάτο με φαγητό, αλλά θα ένιωθαν ικανοποιημένοι αν έπιναν αρκετό νερό, λέει η Hosoda.

Η σωστή ενυδάτωση μπορεί επίσης να επιβραδύνει τη γήρανση και να παρατείνει τη ζωή χωρίς ασθένειες, σύμφωνα με μελέτη των Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας. Οι Εθνικές Ακαδημίες Ιατρικής των ΗΠΑ προτείνουν στις γυναίκες να πίνουν περίπου 6 έως 9 ποτήρια υγρών την ημέρα, ενώ οι άνδρες να καταναλώνουν 8 έως 12 ποτήρια.

Άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική νόσο ή χαμηλά επίπεδα νατρίου θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους σχετικά με την ποσότητα νερού που μπορούν να πίνουν με ασφάλεια πριν αυξήσουν την πρόσληψή τους.

Λάβετε αρκετό μαγνήσιο για να διαχειριστείτε τις λιγούρες για ζάχαρη

Εκτός από τη διαχείριση της λιγούρας για σοκολάτα και ζάχαρη, τα βέλτιστα επίπεδα μαγνησίου βοηθούν επίσης το μυϊκό σύστημα και διατηρούν σε υγιή επίπεδα τον καρδιακό ρυθμό, λέει η Hosoda. Πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδά σας “πριν πάρετε άσκοπα μια τεράστια ποσότητα μαγνησίου”. Επίσης, άτομα με νεφρικά προβλήματα δεν πρέπει να το λαμβάνουν, προειδοποιεί. Εάν είστε υγιείς και χρειάζεστε πραγματικά ώθηση, μπορούν να σας βοηθήσουν τα συμπληρώματα και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, όπως:

  • οι ντομάτες,
  • οι ξηροί καρποί και
  • οι σπόροι.

Συμπεριλάβετε την προπόνηση δύναμης στις προπονήσεις σας

Εάν δεν χτίζετε μυς, δεν δημιουργείτε το εργοστάσιο που πραγματικά καίει θερμίδες και λίπος, λέει η Hosoda. Οι μύες υπαγορεύουν τον μεταβολισμό, επομένως όσο περισσότερους έχετε, τόσο πιο πιθανό είναι να παραμείνετε σε φόρμα, λέει η Hosoda.

«Πολλές φορές καθώς μεγαλώνουμε, οι άνθρωποι κάνουν αποκλειστικά αερόβια άσκηση και μετά αναρωτιούνται γιατί το σώμα τους δεν τους φαίνεται καλό. Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζεστε μυϊκό τόνο για να έχετε πραγματικά το είδος της σωματικής διάπλασης που φαντάζονται οι άνθρωποι», σημειώνει.

Η Hosoda άλλαξε τη νοοτροπία της και αντί να “κάνει αερόβια άσκηση μέχρι θανάτου”, δίνει προτεραιότητα στην προπόνηση δύναμης.

Σηκώνεται στις 4 το πρωί για να ασκείται τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα. Κάνει ζέσταμα με στατικό ποδήλατο για περίπου 30 λεπτά και στη συνέχεια σηκώνει βάρη για περίπου μία ώρα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που θέλουν να κάψουν λίπος είναι καλύτερα να ασκούνται νωρίς το πρωί . «Είμαι αρκετά μυώδης άνθρωπος, οπότε στόχος μου είναι να αφαιρέσω το στρώμα λίπους από τους μυς μου. Αυτό κάνω λοιπόν», λέει για την πρωινή ρουτίνα της.

Η καρδιαγγειακή άσκηση είναι σημαντική για την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά όταν γίνεται αποκλειστικά, δεν είναι τόσο χρήσιμη για την απώλεια βάρους, προσθέτει.

Τρώτε πέντε φλιτζάνια λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες την ημέρα

Τα λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες παρέχουν θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, χωρίς να αισθάνεστε ότι στερείστε τροφή, λέει ο Hosoda. Της αρέσει ιδιαίτερα το ελβετικό σέσκουλο, το σέλινο, το μαρούλι romaine, τα καρότα και τα αγγούρια.

Φροντίστε να συμπεριλάβετε καλά λιπαρά στη διατροφή σας

Εκτός από την ικανοποίηση που σας προσφέρουν, τα υγιή λίπη μπορούν να βοηθήσουν και στην αντιμετώπιση της φλεγμονής. Η Hosoda συνιστά λάδι αβοκάντο, ελαιόλαδο και λάδι καρυδιάς.

 



διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ