ΔΟΥ Χαλκίδας: Την Παρασκευή η απολογία των 7 συλληφθέντων – Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης, ο «εγκέφαλος» και τα οικονομικά οφέλη

Προθεσμία να απολογηθούν την Παρασκευή 24 Μαΐου ζήτησαν και πήραν οι 7 συλληφθέντες, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε στη ΔΟΥ Χαλκίδας. Τουλάχιστον 17 επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής της Χαλκίδας είχαν πέσει θύματα της οργάνωσης.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι η διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας, ο υποδιευθυντής, τρία ακόμα στελέχη της τοπικής εφορίας και δύο ιδιώτες -μία διεκπεραιώτρια και ένας λογιστής- που ουσιαστικά εντόπιζαν τα υποψήφια θύματα, ειδικά όσους είχαν φορολογικές εκκρεμότητες, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να απαιτήσουν χρήματα.

Το απόγευμα της Τετάρτης, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Χαλκίδας, από τον οποίο ζήτησαν και πήραν προθεσμία μέχρι την Παρασκευή 24 Μαΐου προκειμένου να απολογηθούν.

«Βρήκα μία στρωμένη κατάσταση και την συνέχισα» υποστήριξε η διευθύντρια

Η διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας που συνελήφθη μαζί με ακόμη 4 υπαλλήλους της ΔΟΥ Χαλκίδας, τοποθετήθηκε στη θέση αυτή τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, όταν συνελήφθη και οδηγήθηκε στα γραφεία των Eσωτερικών Yποθέσεχων, η διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας παραδέχθηκε προφορικά την δράση της, ρίχνοντας τις ευθύνες ταυτόχρονα και στους υπόλοιπους υπαλλήλους που συνελήφθησαν μαζί της, λέγοντας χαρακτηριστικά στους αστυνομικούς: «Εγώ βρήκα μία στρωμένη κατάσταση εκεί και απλά την συνέχισα. Τι να έκανα; Οι υπόλοιποι με μπλέξανε».

Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα της απολογίας, η διευθύντρια αρνήθηκε να πει το οτιδήποτε και δεν υπέγραψε την κατάθεση.

Πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι η διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας είχε προμηθευτεί τηλέφωνο με αλβανικό νούμερο και αλβανικό όνομα, θεωρώντας έτσι ότι δεν θα μπορεί να την εντοπίσει κανείς από τις αρχές και δεν θα κινδυνεύσει.

Οι αστυνομικοί όμως μπορούσαν και την παρακολουθούσαν μέσω των νόμιμων επισυνδέσεων και την άκουγαν να κλείνει όλες τις «δουλειές» της.

Έρευνα των Αρχών σε βάθος χρόνου

Οι αρχές αναμένεται να ψάχνουν την δράση της σε βάθος χρόνου, ακόμα και προτού γίνει διευθύντρια της υπηρεσίες, καθώς και άλλων διευθυντών που πέρασαν από εκεί. Επίσης θα πραγματοποιήσουν έρευνα και για το παρελθόν των υπολοίπων υπαλλήλων.

Έτσι δρούσε η εγκληματική οργάνωση των εφοριακών

Για μια «ιεραρχικά δομημένη, εγκληματική οργάνωση, με επιχειρησιακή δομή και διακριτούς ρόλους», που δρούσε τουλάχιστον από τα τέλη Νοεμβρίου, κάνουν λόγο αστυνομικές πηγές στο enikos.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν περί τα τέλη Νοεμβρίου του περασμένου έτους, όταν άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στην Αστυνομία και κατήγγειλε μια υπάλληλο της ΔΟΥ Χαλκίδας, η οποία σε συνεργασία με την προϊστάμενη της απαιτούσαν να λαμβάνουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές, τις οποίες δικαιούταν να εισπράττει ο άνδρας.

Μάλιστα, ο καταγγέλλων ανέφερε ότι και ο ίδιος παρέδωσε το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστεί από τον εκβιασμό τους, επισημαίνοντας ότι οι συνεννοήσεις έγιναν στο γραφείο της υπαλλήλου.

Τι «έδειξε» η έρευνα

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, από την προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε από την Αντιεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, διαπιστώθηκε η δράση μίας, ιεραρχικά δομημένης, εγκληματικής οργάνωσης, με επιχειρησιακή δομή και διακριτούς ρόλους, η οποία προέβαινε σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά καθήκοντα των εμπλεκόμενων υπαλλήλων καθώς και στις εκβιάσεις επιχειρηματιών εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας είτε στο πλαίσιο αμοιβαίας συμφωνίας είτε εκβιαστικά, χρηματικά ποσά ως αντίτιμο. Τα μέλη της υπό έρευνα οργάνωσης αποτελούσαν υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας (Προϊστάμενοι γραφείων και λοιποί) και ιδιώτες (λογιστές/διεκπεραιωτές).

Η διαδρομή του χρήματος

Η δράση της, δε, ήταν διαρκής, τουλάχιστον από αρχές του μήνα Νοεμβρίου του 2023, με σκοπό την αποκόμιση παράνομων χρηματικών ποσών για τα μέλη της, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο enikos.gr.

Οι ενέργειες – διευκολύνσεις στις οποίες προέβαινε ως «υπηρεσία» η εγκληματική οργάνωση, απαιτώντας το ανάλογο αντίτιμο, λάμβαναν χώρα κατ’ εντολή, γνώση και έγκριση της Προϊσταμένης της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας. Τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση, παραλάμβανε είτε η προϊστάμενη είτε κάποιο σημαίνον μέλος της Οργάνωσης, ενώ η διανομή αυτών στα λοιπά μέλη – υπαλλήλους της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας γίνονταν αποκλειστικά από την προϊστάμενη.

Επιπλέον, όπως προέκυψε από την έρευνα, η προϊστάμενη επικοινωνούσε με ιδιώτη, η οποία όντας διεκπεραιώτρια, παρείχε πληθώρα πληροφοριών σχετικά με εταιρείες. Την ίδια στιγμή, οι Αρχές εντόπισαν και μια υποομάδα με την οποία η προϊστάμενη επικοινωνούσε αποκλειστικά με επιχειρησιακή τηλεφωνική σύνδεση (ghost phone) υπό στοιχεία ανύπαρκτου αλλοδαπού, προκειμένου να εξαλείψει πιθανότητα εντοπισμού από Διωκτικές Αρχές. Τα μέλη της υποομάδας είχαν την εμπιστοσύνη της Προϊσταμένης, το οποίο, αναδεικνύεται από τις μεταξύ τους συνομιλίες για την τοποθέτηση των «σωστών» υπαλλήλων στις καίριες θέσεις της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας και την ίδρυση «στεγανών» για την προστασία της λειτουργίας της Οργάνωσης.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από εφοριακούς υπαλλήλους και ιδιώτες, που δραστηριοποιούνταν σε διευκολύνσεις, πράξεις ή παραλείψεις διαδικασιών, εφοριακής αρμοδιότητας, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, προκειμένου να λαμβάνουν χρηματικά ποσά.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίστηκε πολίτης που εισήλθε σε κτήριο Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.), κρατώντας φάκελο, ο οποίος βρέθηκε στην κατοχή υπαλλήλου και περιείχε το ποσό των 10.000 ευρώ.

Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση χθες, Τρίτη 21 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν συνολικά –7- μέλη της, εκ των οποίων -5- υπάλληλοι και -2- ιδιώτες, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα -6- άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και όπλα.

Τι βρέθηκαν στις έρευνες

Σε επακόλουθες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, καθώς και στην κατοχή των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • το συνολικό χρηματικό ποσό των -78.795- ευρώ,
  • -10- κινητές τηλεφωνικές συσκευές,
  • -4- σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις,
  • πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων και
    δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί -17- περιπτώσεις εκβιασμών, από τις οποίες η οργάνωση αποκόμισε παράνομο όφελος ύψους -95.600- ευρώ, σε διάστημα τριών μηνών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Χατζηδάκης: «Δεν μπήκα στην πολιτική για να καλύπτω κλέφτες»

«Δεν μπήκα στην πολιτική για να καλύπτω κλέφτες. Την αρχή αυτή τηρώ απαρέγκλιτα από την πρώτη στιγμή που μπήκα στη πολιτική και το ίδιο μήνυμα επαναλαμβάνω και σήμερα με αφορμή την υπόθεση στη ΔΟΥ Χαλκίδας», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στη ΔΟΥ Χαλκίδας.

Ο κ. Χατζηδάκης προσθέτει ακόμη ότι «Η συστηματική δουλειά της ΕΛΑΣ, της ΑΑΔΕ και των δικαστικών αρχών αποδεικνύει την ισχυρή μας θέληση να συγκρουστούμε με κάθε μορφή παρανομίας ακόμα και αν αυτή πηγάζει στην ίδια την Δημόσια Διοίκηση. Και είναι προφανές πως δεν θα σταματήσουμε εδώ».

«Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε ενάντια σε παραβατικές συμπεριφορές σε όλα τα επίπεδα και προς όλες τις κατευθύνσεις. Είτε μιλάμε για περιπτώσεις διαφθοράς, είτε για λαθρεμπόριο, είτε για άλλα οικονομικά εγκλήματα. Είναι δίκαιο πρωτίστως για τους πολίτες, αναγκαίο για την οικονομία, αλλά και βασική αποστολή της ίδιας της Κυβέρνησης» καταλήγει στην ανακοίνωσή του.

Πιτσιλής: «Αυτονόητα αδιαπραγμάτευτη η μηδενική ανοχή μας στη διαφθορά»

Με αφορμή την υπόθεση διαφθοράς, με εμπλεκόμενους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από την πρώτη στιγμή, που ενημερωθήκαμε για το περιστατικό, βρισκόμαστε -όπως πάντα- σε διαρκή και στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, παρέχοντας κάθε χρήσιμο στοιχείο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Αυτό κάνουμε και με το σύνολο των διωκτικών και δικαστικών αρχών για την υποβοήθηση ερευνών σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος, φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφθοράς.

Η μηδενική μας ανοχή είναι αυτονόητα αδιαπραγμάτευτη σε κάθε μορφή παραβατικότητας, από όπου και αν προέρχεται. Το ίδιο και η τήρηση του νόμου, τόσο από τους πολίτες, όσο και από το σύνολο των εργαζομένων της ΑΑΔΕ. Συνεχίζουμε να υπηρετούμε πιστά το δημόσιο συμφέρον, θωρακίζοντας τους πολίτες, την οικονομία και την κοινωνία από κάθε είδους παραβατικές και εγκληματικές δραστηριότητες».

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ